Het is een voortdurende discussie en ook dit artikel zal het niet gaan oplossen. Team Friet of Team Patat? Misschien moesten we het eerst maar eens hebben over de oorsprong van die gefrituurde aardappelproducten. Is het een Belgisch of Frans product? Of geen van twee?
Dit artikel verscheen eerder op de website van De Goede Huisvader. Artigenda heeft dit artikel overgenomen en waar nodig gewijzigd en geactualiseerd.
Social media
De discussie lijkt zich vooral te concentreren op social media. In deze discussie kan het er soms heftig aan toegaan, zo lijkt het. Of lijkt dat gewoon zo? Gaat het om een harde vorm van humor, soms? Wat het ook is, de voor- en tegenstanders hebben verschillende argumenten om te pleiten voor het gebruik van de woorden friet en patat. Op 13 juli zou het een moment kunnen zijn om te bekennen tot welk team je hoort. Wanneer je deze dag erkent, dan zou dit een aanvaarding kunnen zijn van het woord friet, nietwaar? Immers, het gaat om Franse Frietjes. Officieel gaat het om een (Amerikaans-)Engelse term: French Fries. De officiële naam is French Fry Day. Dat is overigens een zeer wonderlijke naam, want wie zou nu een frietje of patatje eten? Je eet altijd een portie. Meestal in ieder geval.
Franse uitvinding?
French Fry Day. Logischer zou French Fries Day zijn. Is het logisch om te spreken over French Fries? Franse friet? Zijn die gefrituurde aardappelproducten een Franse uitvinding? Sommige mensen in België denken er heel anders over.
Spanje
Vergeet de twee landen. Er is een ander land dat de eer krijgt en dat is Spanje. In ieder geval als land in Europa. Wat er gebeurde in Zuid-Amerika is niet bekend. De bakermat van de aardappel moet natuurlijk gezocht worden in Zuid-Amerika, zo lijkt het. Peru is er maar wat trots op. Al kunnen daar vraagtekens bij geplaatst worden. De aardappelplant is vermoedelijk afkomstig uit Midden-of Noord-Amerika. Of er gefrituurd werd zoals eeuwen later gebeurde valt te bezien.
Spanje is een goede kanshebber om met de eer te gaan strijken. De Spanjaarden maakten als eerste Europeanen kennis met de aardappelen. Dit wil overigens niet zeggen dat er gelijk besloten werd tot het frituren. In Spanje had men al wel de gewoonte om rond de zeventiende eeuw van alles met olie te koken of in olie te bakken. Voor aardappelen gold dat dit een dure aangelegenheid betrof. Dat gold ook voor wat men deed in Frankrijk. Waar men ging experimenteren met gefrituurde aardappelen. Dat was alleen nog steeds later dan wat de Spanjaarden deden. De Franse keuken perfectioneerde niet waar men in Spanje aan begonnen was, want dat zou een belediging zijn. Men zette het op een eigen manier voort. Hierbij was het lange tijd leidend dat koken en bakken in olie, ook in Frankrijk, niet vanzelfsprekend was. Dit was gewoon duur. Daarom was het niet mogelijk om het op grote schaal aan te bieden, zoals men vandaag de dag kan doen.