Sint Pannekoek

Sint Pannekoek of Sint Pannenkoek?

Op 29 november is het Sint Pannekoek. Hoe zit het eigenlijk, is het Sint Pannekoek of Sint Pannenkoek?

Mocht je niet bekend zijn met de 29ste dag van november: dit is de dag dat het Sint Pannekoek is. Waar doe je dus goed aan? Een extra N of niet?

Hoe zit het?

Pannekoek of pannenkoek?
We kennen Sint Pannekoek als Sint Pannekoek, dus zonder N. Tot aan 1995 was de officiële spelling pannekoek. Dus zonder N. Na 1995 is het pannenkoek, met extra N. Het Genootschap Onze Taal heeft zelfs de pagina “Wat is juist: pannekoek of pannenkoek” beschikbaar gesteld.

Geen 'versteende vorm'

Op de pagina van het Genootschap Onze Taal wordt melding gemaakt van een ‘versteende vorm,’ waarbij er nog steeds gebruik gemaakt wordt van het woord pannenkoek. Dat is voor Sint Pannekoek niet het geval. De enige reden waarom er nog steeds gebruik gemaakt wordt van deze naam heeft te maken met het moment van introductie. Dat was voor de taalwijziging. Dus voor 1995.

Waarom dan toch?

In de eerste plaats omdat het zo beschreven stond. Dat was lang voordat de spellingsregels veranderden. Verantwoordelijk voor de introductie van Sint Pannekoek was Jan Kruis (8 juni 1933 – 19 januari 2017) en hij besloot het zo te houden. Dat lees je ook op de officiële website over dit onderwerp. De verwijzing naar die website is te vinden in de vermelding naar deze dag, Sint Pannekoek.

Deel dit bericht

Meer
artikelen

Ga naar de inhoud