Over het Beleg van Leiden valt veel te vertellen. Vandaar dat het originele artikel dat in 2023 gepubliceerd werd via De Goede Huisvader’s website verdeeld werd in een serie van verschillende artikelen. Deze werden in 2024 opnieuw gepubliceerd via de website van Artigenda.
Wat was het Beleg van Leiden?
Het Beleg van Leiden vond plaats in 1573 en 1574 en eigenlijk was dit geen aaneengesloten periode. Door een onderbreking mag je stellen dat er sprake was van een eerste- en tweede belegering van de stad. De onderbreking had alles te maken met een veldslag die uitgevochten werd op de Mookerheide op 14 april 1574. De troepen die vanuit de omgeving naar het gebied tussen Mook en Middelaar in Limburg vertrokken, bleken uiteindelijk niet eens nodig. Waarom vertrokken ze en waarom werd de stad Leiden eigenlijk belegerd?
Het Beleg van Leiden
De Zuid-Hollandse stad Leiden (sinds 1266 beschikte de stad over stadsrechten) koos tijdens de Tachtigjarige Oorlog voor de kant van de Opstandelingen. Dat was eigenlijk iedereen die tijdens deze oorlog koos voor de kant van Willem van Oranje. Een deel van het gebied dat we nu kennen als Nederland wilde zich losmaken van het Spaanse Rijk. Enerzijds was dit gedreven door religieuze motieven, anderzijds economische en als laatste speelde de wens om gewoon te zelf te kunnen beslissen een rol. De stad Leiden koos in 1572 de kant van de Opstandelingen.
De Tachtigjarige Oorlog
De Tachtigjarige Oorlog duurde eigenlijk geen tachtig jaar. Let maar eens op het jaartal waarin de oorlog begon en waarin de Vrede van Münster getekend werd. Dan gaat het om de jaartallen 1566 en 1648. Dat is 82 jaar. Het probleem is ook nog eens dat er in die 82 jaar ook nog eens een periode was waarin er nagenoeg niet gevochten werd en die periode duurde eigenlijk best lang.