Dit zesde deel maakt deel uit van een serie van zeven delen. De serie was ooit een artikel. Dit artikel werd gepubliceerd via de website van De Goede Huisvader. Artigenda heeft dit artikel overgenomen en gewijzigd naar een serie van zeven artikelen.
Het feest van Leiden en omstreken
Geloof het maar, het 3 Oktoberfeest is een feest dat niet alleen door inwoners van Leiden gevierd wordt. Ook inwoners van omliggende gemeenten vieren mee. Dat is iets dat al jaren gebeurd. Natuurlijk, het is in de eerste plaats een Leids feest. De stad werd op 3 oktober 1574 bevrijd door de Geuzen. Daarmee kwam een einde aan de belegering door de Spanjaarden (meer hierover in het eerste deel en het tweede deel). Daarom zijn veel Leidse bedrijven, organisaties en instellingen op 3 oktober gesloten. Dat geldt ook voor onderwijsinstellingen. Dat geldt ook voor omliggende gemeenten. Daar zijn het vooral scholen die leerlingen een vrije dag geven. Niet alle bedrijven, organisaties en instellingen geven werknemers automatisch een dag vrij in omliggende gemeenten.
De impact van 3 Oktober
Het is moeilijk te bepalen wat de impact 3 Oktober precies is. Wat is dat precies, de impact. Gaat het dan om de impact van het Beleg van Leiden? Het feest dat jaarlijks gevierd wordt? Bovendien, voor iedereen is het anders. Behalve als het gaat om de oorsprong. Die is terug te voeren tot die derde dag van oktober. Welk verhaal je er ook over leest, de uitkomst is altijd hetzelfde. Via de Vliet voeren de Geuzen onder leiding van Louis de Boisot (ca. 1530 – 27 mei 1576) de stad binnen. Dat alleen al mag je omschrijven als een bepaalde impact. Want de betkenis van dat woord is volgens Van Dale (een) uitwerking, invloed of effect. Laten we het erop houden dat het dat allemaal was. Nog steeds eigenlijk.
Hoe vierde men feest?
Tegenwoordig viert men op een andere manier feest dan vroeger. Al op de dag van de intocht van de Geuzen zelf vierde men feest. Logisch, de stad was niet langer belegerd door de Spaanse troepen onder leiding van Francisco de Valdez (ca. 1511 of 1512 – 1580). Men vierde feest door te eten. Niet door het eten van hutspot. Die traditie volgde pas veel later. De Spaanse Kookpot die op de Lammenschans aangetroffen werd bevatte de restjes van een maaltijd voor soldaten van het Spaanse leger. Daarmee kon een stad niet gevoed worden. De stad werd onder andere gevoed met pekelharing, een stuk kaas en brood. Dat was alleen niet de manier van feestvieren. Mocht het doorgaan voor feestvieren, dan ging het om de dankdiensten in de kerken. Meer dan dat was het niet.
Later werden het meer herdenkingsfeesten, waarbij de schutterij een prominente rol kreeg via de spiegelgevechten. Daarnaast werden er parades ingevoerd vanaf 1576. Een jaar later volgde een tiendaagse markt. Omstreeks 1630 werd het een traditie om op 3 oktober als familie een maaltijd te nuttigen en zo terug te denken aan de gebeurtenissen van 1573 en 1574.
In 1655 werd besloten een einde te maken aan de jaarlijkse markt en besloot men alleen nog tot jaarlijkse toneelvoorstellingen. Tijdens de Franse Tijd (1795 – 1813) was er helemaal herdenking of viering. Dat kwam pas weer op gang na de Franse Tijd. Als eerste ging men over tot het uithangen van vlaggen op de dag en volgde er een jaarlijkse dankdienst. Het stadsbestuur bepaalde dat de herdenking standaard plaats moest vinden op een zondag, zodat dit niemand een vrije dag zou kosten.
Vanaf de negentiende eeuw
Niet meer beperkt tot een dag
Thema
Ieder jaar staat de optocht die ’s middags door Leiden trekt in het teken van een thema. Welk thema dat precies is valt te lezen op de website van de 3 October Vereeniging. Deze vereniging reikt ook ieder jaar een prijs uit aan een persoon die de een belangrijke rol heeft gespeeld voor de gemeente Leiden in het voorgaande jaar.
Juiste spellingswijze
Wat is het? Leids Ontzet of Leidens Ontzet? De officiële benaming is Leidens Ontzet. Is het heel erg wanneer je spreekt van Leids Ontzet? Helemaal niet! Dat mag ook gewoon. Leids is in dat geval een bijvoeglijk naamwoord. Je mag het zelfs combineren met een lidwoord, maar dan wel het juiste lidwoord. Dat is het. Dus het Leidens Ontzet of het Leids Ontzet. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van wat je gewend bent. Voor heel veel mensen is het ‘gewoon’ Drie Oktober, met een hoofdletter O trouwens. Wil je het helemaal goed doen, dan is het vanzelfsprekend een drie met een rollende R! Drrrrie Oktoberrr!
Hoofdletter
Het woord "ontzet"
Iets anders
Wie was eerder, Alkmaar of Leiden?
1924
Hutspot vs zuurkool
Ieder moment
Tradities kunnen op ieder moment ontstaan. In Leiden ontstonden de georganiseerde maaltijden ook pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw. Een traditie hoeft niet heel oud te zijn, om als zodanig omschreven of beschreven te worden.
Wie is de winnaar?
De vraag is natuurlijk: is het een wedstrijd? Eigenlijk niet.
In beide gevallen ging het om gebeurtenissen die bij hebben gedragen aan wat de geschiedenis is in gegaan als de opstand tegen het Spaanse Rijk. De Tachtigjarige Oorlog. De geschiedenis van Nederland. De serie van (zeven) artikelen ging over het Beleg van Leiden, waarover veel te vertellen valt. Waarbij de uitkomst was dat de stad stand wist te houden. Uiteindelijk met hulp van buitenaf.
Tijdens deze belegering kwam het zuidelijke deel van Zuid-Holland deels onder water te staan, om zo de Spaanse troepen rondom Leiden te verdrijven. Alleen zo konden de Geuzen de stad bereiken. Deze bevrijding is eeuwen later nog steeds zo belangrijk, dat de Zuid-Hollandse stad er een feest van maakt. Niet alleen in deze stad, want in de omliggende gemeenten wordt ook aandacht besteed aan het 3 Oktoberfeest. Al is het alleen maar omdat sommige inwoners van die gemeenten op die dag vrij zijn.
Het is onmogelijk een winnaar uit te roepen als het gaat om Alkmaar of Leiden. Beide steden hebben een eigen belegering gekend met een eigen geschiedenis. Dit was de Leidse geschiedenis in zeven delen. Met wetenswaardigheden. Waar nodig moesten die verduidelijkt worden.