In het tweede deel van de serie Over het Beleg van Leiden valt veel te vertellen aandacht voor het tweede beleg van de stad Leiden, dat begon na de Slag op de Mookerheide en de ontknoping van het Beleg van Leiden op 3 oktober 1574.
Dit tweede deel maakt deel uit van een serie van zeven delen. De serie was ooit een artikel. Dit artikel werd gepubliceerd via de website van De Goede Huisvader. Artigenda heeft dit artikel overgenomen en gewijzigd naar een serie van zeven artikelen.
In het eerste deel
In het eerste deel van deze serie werd uitgelegd dat de stad eigenlijk tweemaal belegerd werd en dat er een onderbreking plaatsvond. Meer over het eerste beleg is terug te vinden vanaf dit gedeelte in het eerste deel van deze serie. Zoals je hier kunt lezen, begon dat eerste beleg op 30 oktober 1673. Het eerste beleg eindigde toen de Spaanse troepen ondersteuning leverden tijdens de Slag op Mookerheide. Althans, dit werd verlangd van de troepen onder leiding van Francisco de Valdez (1511/1512-1580).
Het tweede beleg van de Stad Leiden
Nadat gebleken was dat de troepen van Valdez in het oosten niet nodig waren en de muiterij onder controle was (lees meer over deze muiterij), keerde het leger terug naar Leiden en omgeving. De eerste troepen arriveerden daar op 18 mei aan de oostelijke kant van de stad. Ze kwamen aan via het Groene Hart (route via Woerden, Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude, Leiderdorp). Via de Haarlemmermeer bereikte een ander deel van de troepen de stad. Een ander deel bereikte Leiden vanuit de richting van Schoonhoven. Daarmee was Leiden ingesloten. Niet lang daarna volgde de eerste confrontatie tussen de Leidse Vrijbuiters (verkenners) en Spaanse troepen. Dat was op 26 mei in de buurt van Leiderdorp. Dit pakte niet goed uit voor de Leidenaren. De groep overleefde de confrontatie niet. Op dezelfde dag vond een actie plaats in de buurt van de stadsmuren aan de kant van Leiderdorp, waarbij Spaanse troepen grazend vee mee namen.
De Lammenschans
Kasteel Cronesteyn
Links over Cronesteyn
De andere schansen
Verwijzingen naar de schansen
Aan de zuidwestelijke kant van Leiden bevond zich de Boshuyserschans. Net zoals verwijzingen naar de Lammenschans via de Lammenschansweg, het Lammenschansplein en andere verwijzingen naar de Lammenschans, zijn er in Leiden Zuidwest ook verwijzingen naar deze Boshyserschans terug te vinden. Dan was er natuurlijk nog het Kasteel Boshuysen, dat tijdens het Beleg van Leiden in 1574 verwoest werd. Ook verwijzingen naar andere schansen zijn nog terug te vinden op verschillende plaatsen.
Kasteel Boshuysen
Het Kasteel Boshuysen lag ter hoogte van waar nu de sportvelden aan de Boshuizerkade in Leiden te vinden zijn. Toen deze sportvelden in 2010 aangelegd werden, waren de resten van dit kasteel niet meer terug te vinden en dat had alles te maken met eerdere werkzaamheden in de jaren vijftig. Dat er later wel wat gevonden is, maakte die vondst extra bijzonder. Kasteel Boshuysen of Huis Boshuysen is eigenlijk met de nodige raadselen omgeven.
De naam Boshuysen was niet onbekend voor de stad, want al in 1332 werd melding gemaakt van deze naam. In dat geval ging het niet om een schans.Het ging om een “woning te Boshuysen met 50 morgen, onder Zoeterwoude, strekkend van de Rijn tot de Vroonmade.” Wellicht ging het om een versterkte hoeve of een kasteel dat nog veel ouder was. Van de graven van Holland, destijds zetelend in de stad Leiden, kreeg de familie Boshuysen in ieder geval op een bepaald moment toestemming voor het versterken van een woning. De kans is erg groot dat dit ruimschoots voor de veertiende eeuw is gedaan, want toen werd de stad Leiden uitgebreid en zou er nooit meer toestemming verleend worden voor de versterking van Boshuysen. Dit vanwege de ligging zo dichtbij de stadsmuren.
Wanneer je een zoektocht uitvoert op Kasteel Boshuysen, dan is het meteen “raak.” Er is niets aan de hand, want er is een afbeelding en daarop is “Oud Boshuysen” te zien. Tot zover is er niets aan de hand, totdat je leest dat er van dit kasteel – een versterkte woning waarvoor ergens tussen 1281 en voor de veertiende eeuw toestemming gegeven moet zijn door de graven van Holland, niets meer teruggevonden is nadat men i 1955 de sportvelden aanlegde aan de Boshuizerkade. Toen kwam men tijdens graafwerkzaamheden op een meter diepte de fundering tegen, samen met de resten van de muur, de carré en toren. Na onderzoek besloot men alles te verwijderen. In 2010 werden de sportvelden opnieuw aangelegd en werd niets gevonden.
Erfgoed Leiden en Omstreken
Onbekend
Het is beter om alles te verduidelijken, want de eerder genoemde websites geven op dit punt onvoldoende informatie. De afbeelding van Schoemaker mag je niet apart zien van andere afbeeldingen uit de Atlas Schoemaker. Dit is een collectie met ongeveer 2.600 topografische tekeningen. In het gedeelte over Zuid-Holland, werd het Huis Boshuysen ook opgenomen.
Waarom meldde Erfgoed Leiden en Omstreken dan dat het onbekend was hoe alles eruit zag? In het desbetreffende artikel werden zelfs tekeningen getoond. Het Beleg van Leiden heeft daar alles mee te maken. Tijdens dit beleg werd het kasteel of huis verwoest in 1574. Pas in de achttiende eeuw zou het Huis Boshuysen terugkeren, als buitenplaats. Dat was niet Kasteel Boshuysen.
Links over Kasteel Boshuysen en Huys Boshuysen
Boshuyserschans
Onrust in de stad
Wanneer het stadsbestuur na het vertrek van het Spaanse leger tijdens het eerste deel van het beleg kritisch gekeken had naar de voedselvoorraad, dan had men zich voor kunnen bereiden. Dat deed men onvoldoende. De voedseltekorten namen toe vanaf juni 1574. Vanaf de eerder genoemde Boshuyserschans hadden de soldaten die de stad belegerden goed zicht op de stadsmuren en het leek erop alsof de stad niet bewoond was. Er vertoonde zich niemand op de stadsmuren. Binnen die stadsmuren kreeg de bevolking te maken met stijgende voedsel prijzen. De prijzen voor rogge, tarwe en zuivel werden verhoogd. Wat niemand voor mogelijk hield gebeurde, want in juni lukte het om voedsel via het water de stad in te krijgen. Veel te weinig overigens.
Wie was de baas in de stad?
Druk van buitenaf
Katten en honden
Het voorstel van Valdez
Een gratie voor het stadsbestuur en de stad Leiden zou onder controle komen te staan van het Spaanse Rijk, waarmee de Opstandelingen de stad zouden verliezen. Onder normale omstandigheden zou Van Bronkhorst als opperbevelhebber zich hierover moeten buigen. Dat was niet meer mogelijk, want een dag nadat het voorstel van Valdez ontvangen was overleed Van Bronkhorst aan de builenpest. Om daarmee terug te komen op de vraag wie nu eigenlijk de baas was in de stad: dat was niet de burgemeester, maar de opperbevelhebber. De militair leider had de eigenlijke touwtjes in handen en moest in dit geval onderhandelen met het Spaanse opperbevel. Het alternatief was dat er in ieder geval een antwoord gegeven moest worden.
Juist op het moment dat Van Bronkhorst op zijn sterfbed lag, kwam het vredesvoorstel van Valdez binnen. Hij garandeerde dat het stadsbestuur gratie verleend zou worden. Onder normale omstandigheden zou Van Bronkhorst zich hierover moeten buigen. Hij overleed een dag nadat dit voorstel binnenkwam op 6 september 1574 aan de gevolgen van de builenpest. Om terug te komen op de vraag wie nu eigenlijk echt de baas was: tot aan zijn dood was het misschien Van Bronkhorst op militair gebied. Hij zou als militair leider moeten onderhandelen met de Spanjaarden over een eventuele capitulatie.
Hoe groot was de kans?
De situatie in de stad was ronduit dramatisch. In de eerste plaats door het voedseltekort. Ook door de uitbraak van de builenpest. Hoe fanatiek het verzet ook was, hoe groot was de kans dat de bevolking misschien zelf de stadspoorten zou openen? Gek geworden door de pest en honger. Van der Werff nam het voorstel in overweging en dat leidde tot een hevige reactie bij de gebroeders Jan en Jacob van der Does en Jan van Hout. Als bestuurders waren zij tegen elke vorm van onderhandelen met de Spanjaarden. Als voorbeeld had men Haarlem in gedachten. Deze stad werd tussen 3 december 1572 en 13 juli 1573 belegerd en de ontknoping van dit beleg was dramatisch geweest. Ook hier speelde hongersnood een belangrijke rol.
Horrorverhalen uit Haarlem
Nieuwe kans
Met in het achterhoofd dat de schutterij harder zou moeten optreden tegen de inwoners die het misschien niet eens zouden zijn met het nog langer door laten gaan van deze situatie. Had men gekozen voor onderhandelen en uiteindelijk voor het openen van de stadspoorten, dan was dit van grote invloed geweest op een andere stad. De positie van Delft zou dan aanzienlijk verzwakt worden. Dit zag ook Willem van Oranje in en daarom stuurde hij aan op een bevrijding van de stad. Desnoods via een ultiem middel: het onbruikbaar maken van kostbare landbouwgrond. Het werd te riskant geacht om te wachten op een andere mogelijkheid. Dat was het wachten op de ondersteuning vanuit Frankrijk via de Franse hugenoten.
Bartholomeusnacht (1572)
Paulus Buys
Paulus Buys op de lijst met Glippers
Wie waren de Leidse Glippers?
Niet iedereen die te boek stond als Glipper was ook een ‘echte’ inwoner van de stad. Sommige personen hadden zakelijke belangen in de stad of bezittingen in de stad, maar woonden elders. Bijvoorbeeld direct buiten de stad, of verder weg.
Vermelding op de lijst
Over dit onderwerp is meer informatie te vinden via Historisch Leiden in kaart. In deze serie wordt nog een aantal keer verwezen naar deze website. Op deze website is een overzicht te vinden de Leidse Glippers. Op deze lijst is de naam van Paulus Buys te zien.
Buys en Leicester
Buys als raadspensionaris
Het einde van het Beleg van Leiden
De opmaat naar het Leidens Ontzet: het doorsteken van de dijken
Slag bij Zoetermeer - vertraging
Hergroeperen, daarna terugtrekken
In het derde deel
In het derde deel aandacht voor de ware ontdekker van de pot met hutspot op de Lammenschans. Daarnaast aandacht voor andere wetenswaardigheden over eten, die verbonden zijn aan het 3 Oktoberfeest. Inclusief het lichaam van de Leidse burgemeester. Want over het Beleg van Leiden valt veel te vertellen!