Het is Back to the Future Day

Het is Back to the Future Day

Het is 21 oktober en het daarom een speciale dag. Het is Back to the Future Day. Eigenlijk is de speciale versie van deze dag al geweest. Die dag vond plaats in 2015. Toch mag je gewoon ieder jaar stilstaan bij deze iconische filmreeks.

Dit artikel verscheen eerder op de website van De Goede Huisvader. Het artikel is in ongewijzigde vorm overgenomen op de website van Artigenda.

Let op

Dit artikel bevat spoilers. De kans bestaat dat je de films misschien nooit hebt gezien. Dan is het niet verstandig om verder te lezen.

Hilarisch

Het was natuurlijk hilarisch op 21 oktober 2015 toen bleek dat alles wat geen waarheid geworden was uit dat tweede deel uit de filmreeks niet was uitgekomen. Laten we eerlijk zijn, in het tweede deel kwamen nogal wat opvallende zaken voorbij.

Naarmate de tijd verloopt, kun je stellen dat misschien meer en meer uitkomt of uit is gekomen. Toch zijn er een aantal zaken sinds het verschijnen en het moment toen het ‘echt’ Back to the Future Day was uitgekomen. Welke dit precies zijn, dat lees je in de vermelding over deze dag. Ik ga ze echt niet weer nog een keer opnoemen.

De officiële trailer van Back to the Future uit 1985. Toen nog ‘gewoon’ Back to the Future. Later, toen Back to the Future Part II uitgebracht werd (1989) werd dit dus het eerste deel.

Welke spoilers?

Wanneer ik geen opsomming geef, welke spoilers bedoelde ik dan? Ik maakte melding dat er spoilers aan zouden komen. Geen zorgen, het gaat ook om de film. Het tweede deel dan. Dat is eigenlijk de film die op deze dag centraal staat. Alleen de naam Back to the Future Part II Day klinkt niet zo fijn, toch? Vandaar dus Back to the Future Day.

Alleen zijn dan de andere twee films minder? Sommige mensen zijn juist van mening dat de makers gewoon hadden moeten stoppen na het eerste deel. Alleen was dat logisch? Nee. De film eindigde misschien met een leuke ’twist.’ Het was natuurlijk ook een enorme cliffhanger. 

Laten we eerlijk zijn, Doc die Marty en zijn vriendin sommeert mee te gaan naar de toekomst, omdat hun kinderen er een rommeltje van maken…

Alleen, je zag het op dat moment niet zo. Het was afgelopen en dit was zo’n leuk en grappig einde. Een soort chaotisch einde. Toch was het een open deur. Het was wel een deur die vervolgens vier jaar open bleef staan. 

In dat vervolg werd Claudia Wells (geboren op 5 juli 1966) , die de rol van Jennifer speelde,  vervangen door Elisabeth Shue (geboren op 6 oktober 1963). Voor Shue was dit niet haar grote doorbraak overigens, want die was in de film Cocktail uit 1988 met Tom Cruise. De rol van Shue was overigens beperkt, want een groot deel van de film is ze bewusteloos.

De introductie van de serie Family Ties.

Family Ties

Voor Michael J. Fox (geboren op 8 juni 1961) was het een beetje hoe je het wilt bekijken. Vanaf 1978 was de van oorsprong Canadese acteur al te zien in voornamelijk televisieseries. Ja, men leerde hem vooral kennen als Alex P. Keaton (vergeet de P niet!) in de serie Family Ties (1982 – 1989). Alleen internationaal gezien was dat wel iets later. Net rond de tijd van… Back to the Future (het eerste deel). Dat maakt verder niet zoveel uit, want Fox was meer dan alleen Family Ties. Laten we eerlijk zijn, in hetzelfde jaar als waarin de acteur terugging naar 1965, had hij ook last van overmatige haargroei en grote tanden in Teenwolf, kwam de film Family Ties Vacation uit en volgde twee jaar later The Secret of my Success. Waar het in die film allemaal nog wat grappig en semi-onschuldig gebracht werd, die manieren hoe je de top moest bereiken, was het een jaar later toch wel anders.

In 1988 zag het publiek ineens een andere kant van Michael J. Fox. Een coke snuivende Fox om precies te zijn. In de film Bright Lights, Big City. Dat vonden mensen ineens helemaal niet meer leuk. Waar was die grappige en leuke jongen nu gebleven? Waar was Alex P. Keaton gebleven? Of Marty McFly? Het scheen niet door te dringen dat het ging om acteren en dat actrices en acteurs ervoor kunnen kiezen om ook andere rollen te spelen. Bijvoorbeeld die van een soldaat in een oorlog die toch al gevoelig lag in de Verenigde Staten. De oorlog in Vietnam.

 

Fox kreeg een van de hoofdrollen in het keiharde, rauwe drama Casualties of War van Brian de Palma. Hij speelde in de film een soldaat die gewetensnood krijgt over een beslissing van een groep militairen om een Vietnamese vrouw gevangen te nemen. Naast Fox speelt ook Sean Penn een ijzersterke rol in deze film. Alleen niet iedereen zag dit zo. Opnieuw vroegen mensen of de ‘leuke’ Fox kon terugkeren. Gelukkig liep Family Ties nog even door, tot aan 1989. Alleen toen hield die serie op.

De cast van Family Ties komt voor de laatste keer op en neemt afscheid.

Back to the Future Part II

Ineens was er in 1989 een opvolger van Back to the Future. Daarmee werd Back to the Future dus Back to the Future Part I. Dat tweede deel staat centraal op 21 oktober. Dat eigenlijk vrij recent het geval. Rond de datum van 21 oktober 2015, begonnen mensen ineens te bedenken dat die datum centraal stond in de film. McFly werd er tenslotte naar toe gestuurd door Doc. Althans, hij kwam er samen met Doc en Jennifer terecht. Een wereld van verschil… of niet.

 

Wat was er nu grappiger om te bekijken wat er klopte aan de voorspellingen en wat niet? Dat zou je ook kunnen doen voor andere films, ware het niet dat zoiets veel moeilijker is. In andere films worden geen data genoemd. In Back to the Future Part II wel. Bovendien, er zitten natuurlijk wel heel bijzondere zaken tussen. Neem nu een implantaat voor in de hersenen. Dat is toch volkomen onzin?

Of niet…

Neuralink, het bedrijf van Elon Musk is inmiddels geen onzin meer, zoals je hier kunt lezen. Of we daar echt blij van moeten worden is de vraag natuurlijk. Daarnaast: officieel is het een gebeurtenis die plaatsvond na 21 oktober 2015. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor lichten die aan en uitgaan op basis van stemcommando’s. Die mogelijkheid is er nu wel, in 2015 was het er nog niet echt.

“Read my Fax!” Met een bescheiden rol voor Michael Peter Balzary (geboren op 16 oktober 1962) en beter bekend als Flea van de band Red Hot Chili Peppers (basgitarist). Een faxapparaat in vrijwel iedere ruimte. Wat verder opvalt: videobellen. 

Faxapparaten

Interessant is wel de waarde van bepaalde dingen die in 1989 heel belangrijk waren. Faxapparaten bijvoorbeeld. Laten we eerlijk zijn, wat mobiele apparaten nu zijn, waren faxen in de jaren tachtig. Daarmee ontneem ik computers de waarde niet. We hebben het nu over communicatie anders dan telefonie.

Denk aan een situatie waarbij er in iedere ruimte een fax aanwezig zou zijn of postbussen op straat die voorzien zijn van een fax.

Minder grappig is het wanneer je bedenkt dat er in de film een krant zichtbaar is met de vermelding Queen Diana. Dat zou nooit gebeuren. Over minder grappige gebeurtenissen gesproken, hoewel een een matige opvolger uitkwam als derde deel in 1990, was dit ook het jaar waarin het leven van Fox volledig overhoop gehaald werd door de ziekte van Parkinson. Het nieuws maakte hij pas in 1998 officieel bekend, toen hij de hoofdrol had in de sitcom Spin City. Daarna trok hij zich terug uit de serie. Daarna richtte hij zich voornamelijk op een rol als stemacteur. Wel maakte hij enkele uitstapjes in de vorm van gastrollen. Pas nadat hij nieuwe medicatie voorgeschreven kreeg in 2012, begon hij weer met acteren. De serie The Michael J. Fox Show was gebaseerd op zijn eigen leven en liep tot aan 2014. Daarna nam hij voornamelijk gastrollen aan.

Uit Family Ties: de eerste ontmoeting tussen Alex en Ellen.

Tracy Pollan

Eigenlijk heeft het helemaal niets te maken met Back to the Future Day. Het heeft wel te maken met Family Ties en Bright Lights, Big City. Het heeft ook alles te maken met het leven van Fox. 

De naam Tracy (Jo) Polan (geboren op 22 juni 1960) is sinds de jaren tachtig verbonden aan die van Fox. Overigens moet je wel weten dat zijn naam eigenlijk een artiestennaam is. 

De echte naam van Fox is Michael Andrew Fox. Wanneer je dat afkort levert dat op Michael A. Fox. Dat zou weleens een negatieve associatie op kunnen roepen, vandaar dat hij ervoor koos om de letter A te vervangen door de letter J. Dit is een verwijzing naar een door hem gewaardeerde acteur: Michael J. Pollard (geboren als Michael John John Pollack op 30 mei 1939 en overleden op 20 november 2019). 

De relatie begon niet direct op de set van Family Ties, want beide acteurs hadden op dat moment nog een relatie. Fox met de minder bekende actrice Nancy McKeon (geboren op 4 april 1966) en Pollan met de acteur Kevin Bacon (geboren op 8 juli 1958). Alleen in 1987 hadden de twee geen relatie meer en dat was het moment waarop ze samen gezien werden op de rode loper van bijvoorbeeld de Emmy Awards in 1987. 

In juli 1988 traden de twee in het huwelijk. Daarna maakten ze een afspraak. Ze zouden nooit meer samen acteren. Daarvoor maakten ze in 1997 een uitzondering, toen Fox de hoofdrol speelde in Spin City. Dit was overigens ook de laatste grote serie voordat Fox bekend maakte dat hij leed aan de ziekte van Parkinson. Dit nieuws maakte hij in 1998 bekend, waarna zijn deelname aan de serie in hetzelfde jaar stopte. De zijn ouders van vier kinderen. 

Nee, dit alles heeft niets te maken met Back to the Future Day. Het heeft alleen wel alles te maken met Michael J. Fox en het is een bijzondere geschiedenis. Net zoals de film zelf en alles wat ermee te maken heeft. Of beter gezegd: alles dat misschien wel of niet uitgekomen is sinds die tijd. Alle toekomstvoorspellingen die gedaan werden in deze film. Vandaar dat het op 21 oktober nog steeds een bijzondere dag is. Ook na 2015.  

Back to the Future Part.... IV?

Gaat het dan echt gebeuren? Een vervolg op Back to the Future? Dus een vierde deel? Dit deel zou eerst gepland zijn voor 2023 en dat werd later weer aangepast naar 2024. Zoals je kunt zien (hierboven), is er zelfs een ‘soort-van’ trailer. Alleen gaat het niet om een officiële trailer, al is deze wel mooi gemaakt. 

De grote vraag is dus: hoe zit het nu precies? 

De geruchten zijn niet nieuw. Sterker nog, zodra de eerste film werd uitgebracht, begonnen de geruchten over een vervolg. Logisch, want dat was een film met een einde dat toch wel wat aan de verbeelding overliet, nietwaar? In het tweede deel was men duidelijk. Daar verscheen gewoon aan het einde de tekst “To be concluded.” Dat zie je hieronder. Overigens is niet duidelijk hoe lang deze video nog beschikbaar is.

Dan het laatste deel. Doc verschijnt uiteindelijk weer in het heden. Let op, dat is dus niet 1990 (het jaar waarin de film uitgebracht werd), maar 1985. Je bent geneigd dit te denken, omdat er een tijd tussen de verschillende delen zit (1989 en daarna 1990), maar het verhaal gaat uit van gebeurtenissen die elkaar opvolgen. Dus het is in de film nog steeds 1985. Doc verdwijnt naar het verleden, want volgens eigen zeggen heeft hij de toekomst al gezien. De vraag is alleen waar hij naar toe vertrekt met die trein? 

De Delorean is tijdens de terugkeer van McFly door een trein verwoest, dus die gebruiken is echt niet meer mogelijk. Tenzij er een andere manier gevonden zou worden natuurlijk. Zoiets zou natuurlijk wel denkbaar zijn in bijvoorbeeld een vierde deel. Stel je toch eens voor. Alleen hoe stel je dat dan voor? 

Voor alle duidelijkheid, het einde van het derde deel. Ook hiervoor geldt dat niet duidelijk is hoe lang dit fragment beschikbaar blijft.

Wat zou je mogen verwachten van een vierde deel? De kans is niet groot dat Fox er een groot aandeel in zou kunnen hebben. Zijn gezondheid zou dit mogelijk niet toelaten. Natuurlijk vallen verhaallijnen altijd aan te passen. Marty McFly zou inmiddels zelf vader zijn geworden of misschien wel grootvader. Doc zou er ook best nog wel ingepast kunnen worden. Als het gaat om Jennifer dan is ze inmiddels de vrouw van McFly geworden. 

Dat is allemaal mogelijk. Nogmaals, de geruchten zijn niet nieuw. Misschien komt het voort uit een bepaalde wens. Hoe leuk zou het zijn? De website Snopes.com besloot erin te duiken en kwam tot de conclusie dat het niet waar was. In maart 2023 maakte de website bekend dat er in 2023 geen nieuwe versie van Back to the Future uitgebracht zou worden, zoals hier valt te lezen.

In dit artikel lees je alleen dat niet alleen fans schuldig zijn aan het verspreiden van geruchten. Ook een van de acteurs, Christoper Lloyd deed er in 2020 volop aan mee. 

De schermafdruk van de boodschap verspreid door Christoper Lloyd via Twitter (nu X) op 3 november 2022. Bekijk het originele bericht hier.

Of het overigens heel realistisch is dat Christopher Lloyd weer in de huid zou gaan kruipen van Dr. Emmett Brown zou niet relevant hoeven te zijn. Lloyd is geboren op 22 oktober en viert morgen zijn 85ste verjaardag. Wanneer je bedenkt dat Patrick Stewart geboren is op 13 juli 1940 en dus maar twee jaar jonger is tussen 2020 en 2023 betrokken was bij de scifi-serie Star Trek: Picard, zou het nog best mogelijk kunnen zijn. Alleen er is een grote maar in dit geval. Dat lees je in het artikel van Snopes. 

Lloyd had het over een online winkel, geen nieuwe film. Bovendien was twee jaar eerder toch al wel duidelijk geworden dat Amblin Entertainment, de productiemaatschappij van Steven Spielberg, niets zag in een vierde deel. De woordvoerder, Bob Gale omschreef een vierde film als een “Moneygrab… So it’s not going to happen.” Dan kun je overigens wel de terechte vraag stellen waarom Amblin Entertainment dan toch telkens door wil gaan met die dinosauriërs in allerlei films die gebaseerd zijn op Jurassic Park uit 1993… 

Desondanks geldt: er komt dus geen vierde deel van Back to the Future. Wat wel waarheid is: dat is 21 oktober en dan is het Back to the Future Day. 

Agenda

Wil je weten welke voorspellingen zijn uitgekomen? Bekijk dan de vermelding in de agenda.

Deel dit bericht

Meer
artikelen

Ga naar de inhoud