Geography isn't always serious business.

Geografie is niet altijd een serieuze kwestie

Het boek Terrible Maps van Micheal Howe is het bewijs dat geografie niet altijd een serieuze kwestie is. Dit boek, dat in 2023 werd uitgegeven, combineert het beste van de social media accounts van Terrible Maps. Alleen is het boek niet de enige reden om dit artikel te publiceren. Geografie is echt niet altijd een serieuze kwestie, met of zonder Terrible Maps.

Als we denken aan geografie, schieten ons vaak saaie topografielessen, kaarten vol contourlijnen en droge feiten over landsgrenzen te binnen. Maar waarom moeten we geografie altijd met een gefronst voorhoofd en serieuze toon benaderen? Het blijkt dat geografie, in al haar diversiteit en absurditeit, juist een fantastische bron van humor kan zijn. Dus trek je kompas uit je la en bereid je voor op een reis vol geografische absurditeiten en grappige anekdotes. Ja, de wereldkaart kan ons meer geven dan alleen saaie feiten—het kan ook onze lachspieren trainen!

Grappige plaatsnamen

Grappige plaatsnamen. Die zijn er overal ter wereld. Ook in Nederland. Doodstil, Rectum, Sexbierum. Laten we vooral in het buitenland de verschillende plaatsen met de naam Dull niet vergeten. Of wat te denken van Boring?  Er zijn genoeg mogelijkheden. Wanneer je dat echt wilt, kun je als Batman verkleed Batman bezoeken. Daarvoor moet je wel afreizen naar Turkije.

Landvormen die op van alles lijken

De Italiaanse laars is toch wel de meest bekende landvorm. Of is dat misschien de Nederlandse leeuw? Wist je dat er een stukje Noorse kust eruit ziet als een stukje gekreukt papier?

In weer andere gevallen denken we iets te zien dat er juist niet is. Dat heeft voor grote en misschien wel erg domme fouten in het verleden. Wanneer je daar nu over nadenkt is dat eigenlijk ook best komisch. Neem nu de projecties van wereldkaarten. De aarde is een bol, maar wanneer je de aarde vervolgens plat wilt weergeven, levert dit enige uitdagingen op. De Mercatorprojectie zorgde ervoor dat Groenland even groot leek als Afrika. Ter info: Groenland is niet zo groot als het continent Afrika. Echt niet.

Nova Totius Terrarum Orbis Geographica ac Hydrographiva Tabula
Nova Totius Terrarum Orbis Geographica ac Hydrographiva Tabula.
Bron: Wikimedia Commons.

Wat ook altijd goed is voor de nodige verwarring: de tijdzones. De wereld zou logischerwijs verdeeld moeten zijn in normale tijdzones. Dat is het alleen niet. Door oorlogen, politieke conflicten en zelfs nationale grenzen is het echt niet goed gelukt om die tijdzones goed in te delen. In sommige gevallen besloten regeringen zich niets aan te trekken van (internationale) afspraken. Het gevolg: bijna niemand begrijpt er wat van. Het kan zelfs leiden tot hilarische taferelen, waarbij buurlanden andere tijdzones hebben. Dan hebben we het nog niet eens onder de tijdzones in landen als de Verenigde Staten en Rusland.

Klimaatparadoxen en vreemde weersomstandigheden

Geografie biedt ook de nodige paradoxen als het gaat om klimaat. Neem bijvoorbeeld IJsland en Groenland. IJsland, dat je zou verwachten ijskoud te zijn, is verrassend groen en vriendelijk, terwijl Groenland, dat klinkt als een groene, bloeiende oase, eigenlijk grotendeels een enorme ijsvlakte is. Het is bijna alsof de Vikingen, toen ze deze landen noemden, gewoon een grote grap uithaalden met toekomstige ontdekkingsreizigers: “Laten we ze voor de gek houden en de namen omdraaien!”
En dan is er nog het weer. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, kun je vier seizoenen op één dag ervaren. De Britten zijn meesters in het praten over het weer, omdat het letterlijk elke vijf minuten verandert. Sta je net in de zon, dan word je even later overvallen door een regenbui van epische proporties. Voor de bewoners is het gewoon een deel van hun cultuur geworden: als je geen gespreksonderwerp hebt, heb je altijd het weer nog.

Geografie en cultuur: vreemde gebruiken over grenzen heen

Cultuur en geografie zijn nauw met elkaar verbonden, en sommige gebruiken lijken alleen maar logisch als je kijkt naar de geografische omstandigheden. Neem bijvoorbeeld de standvastigheid van de Zwitsers. Deze natie, ingeklemd tussen bergen, blijft buiten alle conflicten en heeft een neutraliteit die zo hardnekkig is dat het bijna komisch is. Het is alsof de Alpen zelf een onzichtbare kracht uitoefenen die zegt: “Kom maar niet dichterbij, we houden ons erbuiten.”
Terrible Maps.
Terrible Maps.

Terrible Maps

Dan zijn er de Terrible Maps van Michael Howe. De officiële titel is overigens “Terrible Maps – Hilarious Maps for a Ridiculous World.” Let even op de p. Cursief.

Een boek dat gebaseerd is op de immens populaire social media kanalen van Terrible Maps. Eigenlijk is het een best off en het is de vraag of er een vervolg zal verschijnen.

Inhoud en thema's

Het boek bevat een breed scala aan kaarten die variëren van het belachelijke tot het ronduit hilarische. Denk aan kaarten die de gemiddelde spijkerbroekkleur in de Verenigde Staten tonen, of kaarten die laten zien hoe voetgangers eruitzien in Denemarken. Howe’s kaarten zijn niet alleen grappig, maar ook verrassend informatief. Ze bieden een unieke kijk op de wereld en laten zien hoe cartografie kan worden gebruikt om humor en inzicht te bieden.

Humor en presentatie

De humor in Terrible Maps is vaak droog en vol met woordspelingen, wat het boek een luchtige en vermakelijke leeservaring maakt. Howe’s stijl is speels en creatief, en hij weet de lezer keer op keer te verrassen met onverwachte wendingen en inzichten. De kaarten zijn prachtig geïllustreerd en de begeleidende teksten zijn scherp en geestig.

Doelgroep

Dit boek is perfect voor iedereen die van geografie houdt, maar ook voor degenen die gewoon een goede lach willen hebben. Het is een geweldig cadeau voor vrienden en familie, vooral voor degenen die een voorliefde hebben voor dad jokes en meme-cultuur. De kaarten in dit boek zijn niet alleen grappig, maar ook een geweldige gespreksstarter.

Kopen of niet?

Wil je weten waar je Terrible Maps kunt kopen, dan kijk je voor de beste deal op de website van Google Shopping. Moet je het boek kopen of niet? De afbeeldingen staan ook op de social media kanalen van Terrible Maps. Ben je fan van geografie en cartografie, dan is het boek een must-have. Mits je de humor kunt waarderen. Ben je meer van de klassieke atlassen, dan is dit boek echt niets voor jou. Howe heeft met dit boek een prestatie afgeleverd. Dat geldt eigenlijk voor de bijdragen die hij levert via de socials.

Terrible Maps op social media

Deel dit bericht

Meer
artikelen

Ga naar de inhoud