Deel drie van De Vlaggen van de Regenboog bestaat uit de vlaggen op basis van seksuele oriëntatie. Net zoals het tweede deel is ook dit deel een incompleet overzicht en daarvoor is ook nu weer een goede reden.
Dit derde deel van het artikel verscheen eerder op de website van De Goede Huisvader. Toen was het een volledig artikel. Artigenda besloot hiervan een serie te maken en waar nodig aanpassingen door te voeren. Ook werden gegevens geactualiseerd.
Wat zijn vlaggen op basis van seksuele oriëntatie?
Geen onderscheid
Aromantic Pride Flag
Wat is aromanticisme?
- Groen - lichtgroen: het aromantische spectrum en aromantiek zelf, met elke identiteit die hieronder valt.
- Wit: de "platonische" streep, vriendschap/platonische en esthetische aantrekkingskracht/queerplatonische relaties, alsmede familierelaties, het belang en de geldighed van alle niet-romantische relties/gevoelens en vormen van niet-romantische liefde.
- Zwart - grijs: het spectrum van seksualiteit - de erkenning van de diversiteit van de gemeenschap.
Meer informatie over de aromanticisme en de Aromantic Pride Flag
Asexual Pride Flag
Wat is aseksualiteit?
Aseksualiteit verschilt per persoon en door de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit wordt aseksualiteit omschreven als een breed begrip. Op de website vinden we de volgende, duidelijke omschrijving:
Het ervaren van geen of weinig seksuele aantrekking naar andere personen.
Het misverstand bestaat eruit dat aseksuele personen geen zin hebben in seks of helemaal nooit seks hebben. Er zijn verschillende vormen mogelijk, maar de grootste fout die je kunt maken is door aseksualiteit te verwarren met een celibaat.
Betekenis van de Asexual Pride Flag
- Zwart: aseksualiteit in het algemeen.
- Grijs: het grijze gebied tussen seksueel en aseksueel.
- Wit: seksualiteit.
- Paars: de aseksuele gemeenschap.
Meer informatie over aseksualiteit en de Asexual Pride Flag
Bisexual Pride Flag/Bisexual Flag
Nadat in de jaren zeventig de oorspronkelijke Pride vlag geïntroduceerd werd, duurde het ongeveer twintig jaar voordat er afgeleide vlaggen verschenen. De vlag voor de biseksuele gemeenschap, gemaakt door Michael Page, was een van de eerste vlaggen die gepresenteerd werd. Dat was op 5 december 1998.
Wat is biseksualiteit?
Biseksualiteit gaat om romantische gevoelens, seksuele aantrekkingskracht of seksueel gedrag naar zowel personen van het eigen geslacht, als personen van het andere geslacht of personen ongeacht hun geslacht/genderidentiteit. Nauw verwant hieraan is het begrip panseksualiteit, al mag je dat niet verwarren met biseksualiteit.
Betekenis van de Bisexual Pride Flag
De vlag bestaat uit de kleuren roze, paars en blauw en deze kleuren hebben de volgende betekenis:
- Roze: de aantrekkingskracht tot vrouwelijkheid en/of vrouwen, aantrekkingskracht tot hetzelfde geslacht
- Paars: de combinatie en gelijktijdige ervaring van mannelijkheid/vrouwelijkheid, mannen/vrouwen, aantrekkingskracht van hetzelfde/verschillend geslacht.
- Blauw: de aantrekkingskracht tot mannelijkheid en/of mannen, aantrekkingskracht tot mannen van een ander geslacht.
Meer informatie over de Bisexual Pride Flag
Demisexual Pride Flag
Wat is demiseksualiteit?
Demiseksualiteit heeft niets te maken met demigender,want dat is een genderidentiteit. Demiseksualiteit gaat om seksualiteit. Een seksuele oriëntatie, waarbij de persoon in kwestie alleen aantrekkingskracht kan voelen na een diepe emotionele band of wanneer een persoon geen primaire seksuele aantrekkingskracht ervaart, die gebaseerd is op wat men ziet, ruikt of voelt. Hierbij maakt de seksuele oriëntatie van de persoon in kwestie niet uit.
Betekenis van de Demisexual Pride Flag
Deze seksuele oriëntatie valt binnen het aseksuele spectrum, vandaar de overeenkomst met de vlag die hoort bij aseksualiteit. De Demisexual Pride Flag bestaat uit een zwarte driehoek, gecombineerd met de kleuren wit, paars en grijs. Ondanks het ontbreken van een historie als het om de maker van de vlag gaat, is dan wel weer bekend waar de vlag voor staat:
- Zwart (driehoek): aseksualiteit.
- Wit: seksualiteit (algemeen).
- Paars: de aseksuele gemeenschap.
- Grijs: vertegenwoordigd demiseksualiteit.
Meer informatie over demiseksualiteit en de Demisexual Pride Flag
Gay Men Flag / Vincian Pride Flag
Iedere claim waarbij de LHBTI+ gemeenschap ontdaan moet worden van bepaalde afkortingen die gericht zijn tegen non-binaire en transgender personen brengt alleen maar schade toe aan de gemeenschap. Er bestaat geen LBTHI+ of LGBTQIA+ (of welke afkorting dan ook) zonder de letters die volgen na de eerste drie letters! Niet alleen is de afkorting dan niet meer correct. De diversiteit van de gemeenschap zelf is daarmee verstoord, net zoals het evenwicht.
Dit is dan ook de reden dat een volledige uitleg gegeven wordt over deze vlag. Daarnaast zijn op deze website genoeg bijzondere dagen/vermeldingen te vinden die betrekking hebben op de gehele LHBTI+ gemeenschap. Want, iedereen telt mee!
Dit gedeelte begint niet met een te tonen vlag, maar met een uitleg. Over de naam/term vincian. Er bestaat nog steeds een kans dat die naam/term niet bekend is. Dat is logisch, want het is een weinig gebruikte naam/term. Laten we voor het gemak gebruik maken van het woord term. Dat de term weinig gebruikt wordt, zorgt ervoor dat er weinig zoekresultaten naar voren komen.
De term heeft te maken met mannen, in het Engels omschreven als gay men. Dus, mannelijke homoseksuelen. Zou het dan gaan om die groep? Dan zijn we snel klaar. Dan hieronder de vlag die hoort bij deze groep.
Hoe zit het dan met de teminologie? Was de originele Pride Flag van Gilbert Baker niet gemaakt voor deze groep? Dat is dus een foute aanname. De vlag van Baker was gemaakt voor gays als groep. Als gemeenschap. Vergeet niet dat de aanpassingen van de originele vlag van toepassing waren op die vlag, voor de gehele groep. Nog steeds was die vlag er voor een gehele groep. Wanneer je dus bedenkt dat er voor aardig wat seksuele oriëntaties een Pride vlag gemaakt was, ontbrak die voor de gays en daarmee werd nu niet de totale gemeenschap van LHBTI’ers bedoeld. Eigenlijk hadden de mannen dus geen vlag. Dit terwijl lesbiennes wel een vlag hadden. Sterker nog, ze hebben er meer dan een!
Herkomst van de Gay Men Pride Flag
Het probleem heeft alles te maken met de veelvoud van vlaggen en het feit dat de vlag niet breed geaccepteerd is. Er werden meerdere ontwerpen gepresenteerd als hét ontwerp, zonder dat er nog steeds sprake was van die acceptatie. “Ineens” was er wel zoiets als een “toothpaste flag” en daarmee ontstond een schadelijke situatie voor non-binaire en transgender personen.
De volgende vlaggen werden gepresenteerd als vlaggen die of Vincian Pride Flag waren of de Gay Men Pride Flag waren.
"Toothpaste Flag"
Chronologisch overzicht
Het chronologisch overzicht van de Gay Men Pride Flag is dus als volgt geweest:
De betekenis van deze eerste vlag:
- Donkergroen: de gemeenschap.
- Groen/blauw: inclusie.
- Lichtgroen: vreugde.
- Blauwgroen: Zij/hij en voornaamwoord niet-comforme personen.
- Wit: niet-conform gender/geslacht, non-binair, trans mannen.
- Lichtblauw: aseksuele en aromantische personen.
- Blauw: liefde en aantrekkingskracht.
- Donkerblauw: diversiteit.
De betekenis van deze tweede vlag:
- Donkergroen: de gemeenschap.
- Groen: geneeskracht.
- Lichtgroen: vreugde.
- Wit: niet-conform gender/geslacht, non-binair, trans mannen.
- Paars: kracht, standvastigheid, vastberadenheid.
- Donkerpaars: diversiteit.
Ergens werd de naam Vincian Pride Flag geïntroduceerd. Het gaat nog steeds om de Gay Men Pride Flag. Die vlag die dus nog steeds weerstand oproept. Over de eerste en tweede vlag lees je meer via deze gearchiveerde Tumblr-pagina.
Op de website de website Nonbinary Wiki lees je dat Achillean niet alleen een gerelateerde term is aan Vincian. Het is ook nog eens een parapluterm voor mannen die zich aangetrokken voelen tot mannen. Dit is alleen een erg korte beschrijving. Voor de duidelijkheid: dat deze vermelding voorkomt op de website Nonbinary Wiki houdt niet in dat er sprake is van een identiteit die gekoppeld is aan een genderidentiteit. De website gaat verder dan “alleen maar” het non-binaire spectrum. In dit geval gaat het dus om een seksuele oriëntatie en hier is de toevoeging MLM belangrijk. Deze toevoeging is een afkorting van Man who Loves Man. De term is een afgeleide van Achilles. Een synoniem voor achillean is vincinan. Dit is een afgeleide van Leonardo da Vinci (1452–1519). Daarmee is een vincian een verwijzing naar Leonardo da Vinci. Alleen is de vraag: waarom?
Van Leonardi da Vinci werd beweerd dat hij homoseksueel zou zijn geweest en of dit waar was, weten we niet. Sigmund Freud (1856–1939), de bekende Oostenrijkse psychiater, beweerde in 1922 dat dit wel het geval was. Daar staat een andere theorie tegenover, want de naam kan juist te maken hebben met de Uomo universale, de Universele mens. Dat was Da Vinci eigenlijk. Waarmee hield hij zich niet bezig? Architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. Natuurlijk heeft dit niets te maken met deze vlag. Het heeft niets te maken met MLM. Wel met de manier dat je alles kunt bereiken, wanneer je dat maar wilt. Zeker wanneer je bedenkt dat Da Vinci leefde in een periode in de geschiedenis waarin niet alles kon of mocht. Een goed voorbeeld is het geheimschrift dat hij toegepast heeft voor een deel van zijn werk. Dat is natuurlijk een schitterende gedachte. Tegelijkertijd ook een beangstigende gedachte, want Da Vinci kon alles alleen doen door bepaalde maatregelen te nemen, anders moest hij vrezen voor de invloed van het Vaticaan. De kerk dus. Diezelfde kerk die eeuwenlang streed tegen homoseksualiteit. Dat zou overigens een goede reden geweest zijn voor Da Vinci om zijn eigen seksuele oriëntatie verborgen te houden. Dat weten we niet.
Dat zijn genoeg redenen waarom de naam vincian gebruikt wordt. Niet iedereen gebruikt de naam, juist vanwege de twijfel. Er bestaat immers geen volledige zekerheid. Vandaar dat anderen ervoor kiezen om een andere naam te gebruiken. Dat is wildean. De inspiratie voor deze naam is terug te voeren op Oscar Wilde (1854-1900). Daar staat tegenover dat een groot deel van de gemeenschap gewoon nog vasthoudt aan woorden die eeuwenlang gebruikt werden. Gay, homo, noem maar op.
Welk woord er ook gekozen wordt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Tenzij de motivatie negatief is. Is de motivatie of de achterliggende gedachte positief, dan is er niets aan de hand. De vlag is in ieder geval gekaapt door groepen en personen die haat willen verspreiden. Het advies is om daar vooral niet in te trappen.
Meer informatie over de Gay Men Pride Flag en de Vincian Pride Flag
Lesbian Pride Flag
Voor de duidelijkheid, er zijn meerdere vlaggen met de naam Lesbian Pride Flag. De vlag die in 2018 gepresenteerd werd door Emily Gwen wordt beschouwd als de bekendste en belangrijkste. Daar zijn goede redenen voor.
Wat is lesbianisme?
Lesbianisme of vrouwelijke homoseksualiteit is de emotionele en/of seksuele aantrekkingskracht van vrouwen voor andere vrouwen.
1999: Labrys Lesbian Pride Flag
2010: The Lipstick Lesbian Pride Flag
De vlag is gerelateerd aan de term lipstick lesbian. Die term ontstond in de jaren tachtig en Priscilla Rhoades was hiervoor verantwoordelijk. In 1982 verscheen een artikel met de titel “Lesbians for Lipstick” in de San Francisco Sentinel. De term Lipstick Lesbian zou daarna uitgroeien tot een term voor lesbiennes die meer de nadruk leggen op het vrouwelijke via make-up en kleding. Niet iedereen kon of kan zich vinden in de beschrijving of aanduiding. Datzelfde gold voor deze vlag. Vandaar dat er een nieuwe vlag gepresenteerd werd, zonder de kusafdruk. Dat moest de Lesbian Pride Flag worden.
Omdat de vlag met de zeven kleuren sinds 2018 de belangrijkste vlag is voor de lesbische gemeenschap en daarmee alle vlaggen vervangt, dan nu de betekenis van deze vlag:
- Donker oranje: gender non-conformiteit.
- Oranje: onafhankelijkheid.
- Licht oranje: de lesbische gemeenschap.
- Wit: relaties uniek voor vrouwelijkheid.
- Licht roze: vrede en sereniteit.
- Roze: liefde en seks.
- Donker roze: vrouwelijkheid.
Meer informatie over de Lesbian Pride Flag
Butch Lesbian Pride Flag
Het was een optie geweest om de Butch Lesbian Pride Flag op te nemen in het vorige gedeelte. Alleen is dit een aparte vlag, voor een subcultuur binnen de lesbische gemeenschap. Dit omdat de butch en femme lesbiennes een aparte positie innemen en niet iedere vrouw haarzelf identificeert op die manier of een verbinding voelt daarmee.
Oorsprong
Op basis van de traditionele rollenpatronen keek men naar wat men zag en beschreef men een bepaald type, dat men vergeleek met mannen. Vervolgens gebeurde er iets wat zelfs de meest felle tegenstander niet kon zien aankomen. Bepaalde vrouwen gingen zich tegen deze homofobie en lesbofobie verzetten. Daarmee ontstonden de butch lesbiennes. Met hen ontstonden ook de nauw verwante begrippen als de stone butch, soft butch, butch en femme en femme.
Een vrouw die haar identiteit op de volgens de maatschappelijk traditionele wijze toont.
Een vrouw die haar identiteit toont aan de hand van enkele stereotype kenmerken, voor zover daar sprake van of mag zijn, zonder daarbij helemaal te voldoen aan het type stone butch.
Butch en femme
Waarbij het woord femme het Franse woord is voor vrouw en gebruikt wordt voor een bepaald type lesbische relatie, waarin de ene partner een bepaalde rol aanneemt en de andere partner een andere rol aanneemt.
Letterlijk het Franse woord voor vrouw, wat eigenlijk neerkomt op een lesbische vrouw.
Is de vlag die via het account Butch Space op Tumblr gepresenteerd werd nu wel of niet de Butch Lesbian Pride Flag? Die vlag werd in 2018 gepresenteerd? Wanneer je het bericht bekijkt op deze pagina, dan valt op dat die vlag niet meer van toepassing is volgens de beheerder van die pagina. Dat is een andere pagina, met dezelfde vlag. Dat klopt, want het oorspronkelijke account, Butch Positivity op Tumblr, bestaat niet meer. Deze vermelding gaat over de Butch Pride Flag, welke niet meer gebruikt zou worden. Het bericht maakt melding van een vlag uit 2014, alleen het bericht is uit 2017. Dat weten we, omdat er nog een ander bericht bestaat. Dat bericht is nog wel beschikbaar. Althans, dat bericht was beschikbaar in 2024. Er is een gearchiveerde versie beschikbaar via The Internet Archive en er is een versie beschikbaar van juni 2024.
De vlag uit 2014, 2017 of 2018 is overigens niet de vlag van Dorian-rutherford. Die vlag wordt beschouwd als de vlag voor de Butch Lesbian Pride Vlag. Een van de eerste publicaties van de vlag vond plaats via Devian Art op 25 augustus 2016.
Betekenis van de Butch Lesbian Pride Flag
- Blauwe accenten: masculiniteit.
- Wit vertegenwoordigt in grote lijnen mensen uit het hele geslachts- en seksualiteitsspectrum.
- Paarse accenten staan voor lesbische en vrouw-geïdentificeerde personen.
De vlag die door het account Butch Space gepresenteerd werd bestaat uit zeven strepen en heeft de volgende betekenis:
- Rood: passie en seksualiteit.
- Lichtrood en oranje rood: moed.
- Licht oranje: vreugde.
- Wit: begin van het leven als butch.
- Beige: ridderlijkheid.
- Oranje: warmte en troost.
- Bruin: eerlijkheid.
Meer informatie over de Butch Lesbian Pride Flag
- Devian Art: Butch Lesbian
- Butch Positivity: The Butch Lesbian Pride Flag (1)
- Butch Positivity: The Butch Lesbian Pride Flag (2)
- Catastrfy/Starfire Studio: The Butch Lesbian Pride Flag (3)
- Sexual Diversity: Butch Lesbian Pride Flag
- Queer in the World: What exactly is the Butch Lesbian Pride Flag, and what does it mean?
Pansexual Pride Flag
Wat is panseksualiteit?
Betekenis van de Pansexual Pride Flag.
- Roze: voor iedereen die als vrouw haarzelf als vrouw identificeert, ongeacht het biologische geslacht.
- Geel: het "midden" en dat is iedereen als die identificeert als iemand met beide genders, iemand met geen gender, een non-binair persoon, een agender persoon, een androgyne persoon, een genderqueer persoon, of iemand die gender helemaal afwijst. Daarnaast definieert het de non-binaire aantrekkingskracht tussen mannelijke en vrouwelijke genders.
- Blauw: voor iedereen die zich als man identificeert, ongeacht het biologische geslacht.
Meer informatie over panseksualiteit en de Pansexual Pride Flag
Polysexual Pride Flag
Wat is polyseksualiteit?
Bij polyseksualiteit gaat het om de emotionele, romantische en/of seksuele aantrekkingskracht tot meerdere, maar niet mogelijk alle genders. De term polyseksueel is ontleend aan het Griekse woord poly, dat veel betekent. In tegenstelling tot panseksualiteit, waarbij men zich tot alle genders aangetrokken voelt, omvat polyseksualiteit niet elke genderidentiteit. Dit echter zorgt nog steeds voor een brede aantrekkingskracht, maar in tegenstelling tot panseksualiteit kan dit minder breed zijn. De aantrekkingskracht is wel weer anders dan biseksualiteit, dus daarmee kan het zeker niet vergeleken worden.
Betekenis van de Polysexual Pride Flag
- Roze: de aantrekkingskracht tot vrouwen of personen die als vrouwen identificeren.
- Groen: de aantrekkingskracht tot non-binaire personen.
- Blauw: de aantrekkingskracht tot mannen of personen die als mannen identificeren.
Meer informatie over polyseksualiteit en de Polysexual Pride Flag
Over deze serie
De serie De Vlaggen van de Regenboog is verdeeld in vier delen.
De inleiding, met de geschiedenis over het ontstaan van de originele Pride Flag van Gilbert Baker en de ontwikkelingen die daarna volgden.
Wat is een identiteitsvlag en welke vlaggen bestaan er zoal? Het overzicht is verre van compleet en daarvoor is een goede reden.
Welke vlaggen op basis van seksuele oriëntatie zijn er zoal? Ook dit overzicht is verre van compleet.
Alles over MOGAI, Pocket Gender, Xenogender en andere belangrijke zaken.