De Vlaggen van de Regenboog - Subculturen en meer.

De Vlaggen van de Regenboog – Subculturen en meer

Het vierde deel van De Vlaggen van de Regenboog gaat over subculturen en meer. Net zoals de drie voorgaande delen staat de LHBTI+ gemeenschap centraal.

Dit vierde deel van het artikel verscheen eerder op de website van De Goede Huisvader. Toen was het een volledig artikel. Artigenda besloot hiervan een serie te maken en waar nodig aanpassingen door te voeren. Ook werden gegevens geactualiseerd.

Wat zijn subculturen?

In dit geval gaat het om subculturen binnen de LGBTI+ gemeenschap. Het gaat dan om kleine of grote(re) groepen binnen de gemeenschap, wereldwijd. Sommige van deze groepen zijn bekender dan anderen. In bepaalde hebben zij een eigen vlag. Dan gaat het om zowel subculturen die gebaseerd zijn op genderidentiteit als op seksuele oriëntatie.

Meer?

Wat verder dan nog? Wat wordt er verstaan onder meer? Dan gaat het om MOGAI, Pocket Gender en xenogender. Daarnaast is het goed om aandacht te besteden aan zaken die mogelijk wel of niet thuishoren in een dergelijk overzicht.

Geen onderscheid

Zoals ook van toepassing is voor de andere delen van deze serie, wordt er geen onderscheid gemaakt. Gaat het om een volgorde, dan is dit geen weerspiegeling van een mate van belangrijkheid. Is een vlag of een gedeelte niet of niet meer opgenomen, dan houdt dit niet noodzakelijkerwijs in dat dit onderwerp niet belangrijk (genoeg) is.

MOGAI

Vanuit een discussie over het missen of ontbreken van bepaalde groepen in de meest gangbare, voornamelijk Engelstalige afkorting(en) ontstond de afkorting MOGAI in 2013. De afkorting staat voor Marginalized Orientations, Gender Alignments, and Intersex.. In het Nederlands zou je dit mogen vertalen als Gemarginaliseerde geaardheden, genderafstemming1 en intersekse. Dat zou de Nederlandse afkorting GGI of GGGI maken.
Volgens sommigen is de term en daarmee de definitie een alternatief voor bestaande afkortingen, zoals de Engelstalige afkorting LGBTQIA+ of de Nederlandstalige alternatieven. Anderen zijn juist weer van mening dat ze een aanvulling zijn op de bestaande afkorting en daarmee dus een onderdeel zijn van de afkorting. Dat maakt MOGAI dus een deel van de + (plus).
Toch is er kritiek op deze manier van benadering. Of het nu gaat om een alternatief voor de bestaande afkorting of dat het gaat om een aanvulling op de bestaande afkorting. Dat heeft te maken met de manier waarop omgegaan wordt met genderidentiteit. Daarnaast is er zoiets als het begrip Pocket Gender.

Ontstaansgeschiedenis

De Tumblr-gebruiker taodefensesquad (destijds okaysional) was in 2013 verantwoordelijk voor het bedenken van GSM. Er is alleen nog een gearchiveerde versie beschikbaar van het bericht van 13 december 2013 beschikbaar. GSM staat voor Gender/Sexuality Minority. Daarmee was niet iedereen tevreden, want dit begrip groeide uit tot Marginalized Gender/Sexuality (MGS). Weer later zou dit uitgroeien tot MOGA, Marginalized Orientation and Gender Alignment. Daarover meer via deze link. Inmiddels was het 2014. Vervolgens werd er tussen 21 februari en 16 maart 2014 verder nagedacht over dit onderwerp, voordat MOGAI gepresenteerd werd. Eerst werd MORSGA en daarna MORSGAI gepresenteerd, zoals te lezen valt in bericht van 21 februari 2014. Op 16 maart 2014 werd via Tumblr vervolgens het begrip MOGAI gepresenteerd. Daarmee stamt MOGAI dus uit 2014.

Mogai Pride Flag

Er is voor MOGAI een eigen vlag ontwikkeld. Die werd op 7 oktober 2015 gepresenteerd door de Tumblr-gebruiker Fancyblogurl. De genoemde URL via de pagina over dit onderwerp op de website via Devian Art is helaas nooit geïndexeerd door de Wayback Machine van The Internet Archive. Daarom ontbreken de details van deze vlag. Zo is niet bekend wat de motieven waren om deze vlag te maken. De betekenis van de vlag is daarmee dus niet bekend.

Meer alternatieve namen

Er bestaat dus een mogelijkheid dat MOGAI er als alternatief voor de afkorting/afkortingen voor de LHBTI+ gemeenschap. Daarmee zijn we er alleen nog niet, want er zijn meer opties voorgesteld. Er zijn meer gelijkwaardige afkortingen, waarvan de volgende de bekendste zijn:

Gae

Alternatieve spellingswijze: gæ.

Deze term is een alternatief voor iedereen die niet cisgender hetero is of een ally is. Er bestaat een grote overeenkomst met queer, maar die categorie bevat geen cisgender hetero personen (cishet).

De Gae Pride  Flag werd op 27 oktober 2020 gepresenteerd door een persoon die door LGBTQIA+ Wiki omschreven wordt als Shawn. Een alternatieve vlag staat beschreven op deze zelfde pagina. Het ging om een op 5 december 2020 gepresenteerde vlag door Squirrelstar.

Op deze vlag zijn kleuren verwerkt, die zich tussen twee zwarte banen bevinden. Die zwarte banen hebben geen verdere betekenis. De kleuren blauw, roze en geel hebben wel een betekenis. Deze kleuren staan mannelijk (blauw), vrouwelijk (roze), non-binair (wit). Daarnaast is de Pride vlag verwerkt in deze vlag.

In deze tweede vlag is ook een Pride vlag verwerkt (in de ster), aangevuld met een witte baan/streep. Die baan staat voor openheid en vrijheid. De andere kleuren staan voor:

GLOW

Gay, Lesbian Or Whatever. Net zoals MOGAI gaat het om een alternatief voor de afkorting LHBTI+ en deze afkorting is ook niet als algemeen aanvaard.

Betekenis GLOW Pride Flag

De GLOW Pride Flag werd in 2017 gepresenteerd via Devian Art. Er werd verwezen naar een inmiddels gedeactiveerd Tumblr-account van lgbtrainbowdolls. Weliswaar alleen in tekst. Het bericht van het account Pride-Flags via Tumblr is hier te vinden. Er is geen gearchiveerde versie gemaakt van het account lgbtrainbowdolls via The Internet Archive.

De kleuren op de vlag zijn een verwijzing naar de neonkleuren in glowsticks er is geen verdere betekenis bekend van de vlag.

GSRM

GSRM, Gender, Sexual and Romantic Minorities, wordt ook wel aangeduid als GSRD, Gender, Sexual and Romantic Diversity. De afkorting is erop gericht om geen gebruik te maken van de bestaande afkortingen voor de verschillende identiteiten en/of seksuele oriëntaties en daarmee een bepaalde suggestie te wekken dat er een mate van belangrijkheid bestaat. Daar valt wat voor te zeggen, natuurlijk. Al kun je aanvoeren dat de + er in de afkorting niet zonder reden is.

GSRM Pride Flag

Betekenis GSRM Pride Flag

De vlag bestaat uit meerdere gekleurde banen en deze hebben elk een afzonderlijke betekenis. Dat geldt ook voor het grote, donkergrijze vlak aan de rechterzijde van de vlag.

LGBT+

De afkorting LGBT+ is een afkorting die bestaat sinds de jaren negentig. Het is de afkorting zonder de letters Q, I en A. Het was de eerste aanpassing van de verwijzing naar de gemeenschap, nadat er vaak verwezen werd naar die gemeenschap met de afkorting LGB. Die afkorting wordt tegenwoordig gebruikt door tegenstanders van de erkenning van non-binaire en transgender personen.

De afkorting werd later aangepast met andere letters. Er ontstonden ook andere variaties.

Vlag

De vlag die hoort bij LGBT+ is de vlag die Gilbert Baker in 1979 aangepast heeft.

M.O.V.I.N.G - H.E.A.R.T.S.

Van alle voorgestelde afkortingen is M.O.V.I.N.G – H.E.A.R.T.S. de langste van allemaal en deze staat voor multisexual/multiromantic, outherine, variant, intersex, non-binary and gender non-conforming – homosexual/homoromantic, exclusive genders, a-spec/agender/anonbinary, relationship variant, transgender en andere identiteiten.

Betekenis van de M.O.V.I.N.G - H.E.A.R.T.S. Pride Flag

De M.O.V.I.N.G – H.E.A.R.T.S. Pride Flag werd via de website LGBTQIA+ Wiki gepresenteerd door de gebruiker Cryptocrew. Dat was op 28 januari 2021. Die vlag is een wat ingewikkelde vlag als het om de uitleg ervan gaat. Dat heeft alles te maken met wat op de vlag allemaal zichtbaar is. De maker van de vlag koos ervoor om zoveel mogelijk aandacht te besteden aan alle identiteiten (op de achtergrond)

QANSTIVEM

De afkorting QANSTIVEM is er een die erop gericht is om zoveel mogelijk personen tevreden te houden, want de afkorting omvat de Engelstalige begrippen: queer/questionig, a-specagen-spec en amplus-spec, non-binary en non-conforming, similar gender attraction, transgender+, intersex, varionated, ethical non-monogamy/exclusive identities, multi-spec/multigender.

QUASMINT

Net zoals QANSTIVEM is QUASMINT een opsomming van de letters die staan voor verschillende gender identiteiten en seksuele oriëntaties. Het gaat dan om:

Het gaat dan om aanduidingen die niet of niet altijd gangbaar of even gangbaar zijn.

QUILTBAG

QUILTBAG is bekend voor fans van Alice Oseman en Heartstopper, zoals je kunt lezen in dit bericht uit 2022 via Reddit. Een uitleg over de naam is te vinden via deze pagina. Toch was het niet Oseman die verantwoordelijk was voor de term. Dat was in het artikel “Final Call: Kate Bornstein” van Sadie Lee. Dit artikel verscheen in de oktober editie van Diva Magazine. Dit artikel ging overigens over Kate Bornstein. Meer over Kate Bornstein lees je in dit artikel van The Queer Review.
Via de website Reddit werd door QueerVexillology op 12 augustus 2020 de Quiltbag Pride Flag gepresenteerd. De vlag bestaat uit een aantal vlaggen, waarvan het lijkt alsof ze aan elkaar genaaid zijn.

SAGA

De afkorting SAGA is niet alleen een vervanging voor de afkortingen LGBTQIA+, LHBTI+ of gelijkwaardige afkortingen. Het is ook een alternatief voor de GSA. Die afkorting staat voor Gay-Straight-Alliance. Daarnaast is SAGA een alternatief voor QSA, de Queer-Straight-Alliance. In mindere mate wordt de afkorting gebruikt als alternatief voor LGBTQIA+ of gelijkwaardige afkortingen.

Voluit gaat het om Sexuality And Gender Acceptance, Sexuality And Gender Alliance, Sexuality and Gender Awareness, of Sexuality And Gender Association. Gezien die naam is het minder logisch om deze afkorting of de volledige naam daarom te gebruiken als een vervanging van de gemeenschap of de aanduiding ervan. Toch kan het gaan om een aanduiding van groep, ongeacht of iemand onderdeel is van die groep of niet. Alleen moet er wel sprake zijn van een verbondenheid met de groep, wanneer de persoon niet tot de groep behoort. Vandaar dus de alliance.

Het is dus niet heel logisch om deze afkorting te gebruiken als duiding voor de gemeenschap. Het komt dus niet vaak voor. Vaker komt het voor dat dit als alternatief gebruikt wordt voor de GSA of QSA.

Betekenis van de SAGA Pride Flag

De betekenis van de SAGA Pride Flag is niet bekend. Ook is niet precies bekend wanneer de vlag werd ontworpen en wie verantwoordelijk is geweest voor het ontwerp. De vlag werd op 1 september 2019 gepubliceerd door het Tumblr-account van Beyond  MOGAI Pride Flags. Daarmee is niet gezegd dat dit ook de publicatiedatum was.

MOGAI als aanvulling

Naast de besproken alternatieven voor de afkortingen voor  de LHBTI+ gemeenschap, is er ook een andere optie. Die gaat ervan uit dat MOGAI een verzameling is voor genderidentiteiten die niet gangbaar zijn of niet veel bekend zijn. Daarmee is overigens niet gezegd dat deze “minder” of minder belangrijk zijn.

Het verschil tussen Pocket Gender en MOGAI is dat Pocket Gender uitgaat van een identiteit die onderdeel is van MOGAI én  Pocket Gender. Het gaat dan om xenogender. Juist dat levert de nodige kritiek op.

Meer informatie over MOGAI

Positie van MOGAI en kritiek

Met “alleen” MOGAI en een opsomming ervan zijn we er niet. Ook niet als het om de alternatieven gaat. Er is iets aan de hand met die afkorting. MOGAI is volgens sommigen juist geen vervanging voor iets dat al bestaat, maar een aanvulling. Het omvat de genderidentiteiten of identiteiten die niet heel erg bekend zijn of, zo zijn weer anderen van mening, die vooral terug te voeren zijn tot de online wereld. Daarbij moet overigens opgemerkt worden dat dit geen garantie is dat er niet voldoende is nagedacht over deze identiteiten. Tegenstanders verwijten de personen in kwestie wel eens dat dit alles onrecht of afbreuk doet aan de LHBTI+ gemeenschap. Dat de MOGAI identiteiten er alleen maar zijn om bijvoorbeeld aandacht te vragen of omdat men zoekt naar een bepaalde uniekheid.

Met dit alles ontstaat ook een gevaar. Dit geldt ook voor de Pride vlaggen die gemaakt worden en gepresenteerd worden via Tumblr en Devian Art. Laat duidelijk zijn, wanneer voorzien van een goede onderbouwing hoeft daarmee niets mis te zijn. Het wordt een ander verhaal wanneer de onderbouwing niet meer relevant is. Wanneer de onderbouwing gewijzigd is. Alleen is dat niet precies hetzelfde voor de maker van een bepaalde vlag die via de offline wereld gepresenteerd werd? Neem nu de Lesbische vlaggen of de Gay Men Flag.
Het verschil met de offline wereld en de online wereld is dat er een reële kans is er zoiets bestaat als beheer of beheersbaarheid van wat er gepresenteerd is. Een Tumblr-gebruiker kan op ieder moment besluiten dat het “genoeg” is en dat een vlag niet meer relevant is. Of omdat de gebruiker in kwestie een bepaald gevoel niet meer heeft, een account is gedeactiveerd of om welke reden dan ook. Zonder dat er sprake is geweest van een bepaalde acceptatie. Daarnaast bestaat de kans dat er iets gepresenteerd wordt wat er al is. Dat laatste is de meest gehoorde kritiek. Kijkt men wel goed? Leest men wel goed? Daar staat vaak wel tegenover dat de personen om wie het gaat dit wel hebben gedaan. In sommige gevallen zijn de vlaggen juist wel voorzien van een uitleg. Een groot aantal vlaggen die wel breed geaccepteerd werden en niet onder de categorie MOGAI vallen wordt nog steeds gebruikt.
Er bestaat een reëel gevaar dat er iets verloren gaat, wanneer er bepaalde beslissingen worden genomen. Dus wanneer online bepaalde beslissingen genomen worden. Lily Alexandre maakte de video Millions of Dead Genders: A MOGAI Retrospective, die in dit geval erg leerzaam is.

Pocket Gender

Naast MOGAI en de andere afkortingen/definities is er nog een ander begrip dat zeker besproken moet worden en dat is het begrip Pocket Gender of Pocket Genders. Dit is een groep genderidentiteiten die door een kleine(re) groep personen, die niet bij iedereen bekend is. Het is de vraag of de Pocket Genders niet een andere aanduiding zijn voor MOGAI of niet. Wat het anders maakt is dat Pocket Gender vooral “leunt” op xenogender identiteiten.

De Pocket Gender Pride Flag werd door Alex Stowe op 25 mei 2016 gepresenteerd via de website Gender Wiki. De vlag werd vervolgens in december gepresenteerd via Devian Art.

Kritiek

Ook op Pocket Gender is kritiek. Die concentreert zich voornamelijk op de xenogender identiteiten. Wat maakt dit dan anders dan MOGAI? Simpel, Pocket Gender “leunt” meer op die identiteiten. Net zoals MOGAI heeft ook Pocket Gender een eigen vlag en een eigen ontstaansgeschiedenis.

Ontstaansgeschiedenis Pocket Gender

De term Pocket Gender werd op 21 april 2015 geïntroduceerd via de website Gender Fandom.

Betekenis van de Pocket Gender Pride Flag

De Pocket Gender Pride Flag bestaat uit de kleuren paars (licht en donker), blauw, zwart en oranje en de vlag heeft de volgende betekenis:

Meer informatie over Pocket Gender

Xenogender

De term xenogender voorzien van een definitie is soms niet eenvoudig. Een definitie waarbij deze identiteit relaties legt met niet gangbare zaken die het onderwerp zijn van die identiteit, maakt deze omschrijving niet een positieve omschrijving. Daar staat tegenover dat bepaalde ideeën bestaan over de definitie of de invulling van de identiteit, zonder dat men kijkt naar het begrip. Daarnaast wordt xenogender als genderidentiteit door niet iedereen als “volwaardig” geaccepteerd. Zelfs binnen de LHBTI+ gemeenschap niet.

Geschiedenis xenogender

Het woord xenogender bevat xeno en dat hoeft niets vreemds of nadeligs te zijn. Het Engelse woord xenophilia heeft er niets mee te maken. Dit woord kent ook een Nederlandse variant, xenofilie. Dit is het tegenovergestelde van xenofobie, vreemdelingenangst of vreemdelingenhaat. Xenofilie kan ook de voorkeur op seksueel gebied zijn voor een ander ras. Daarnaast kan alleen de vermelding van xeno een verwijzing zijn naar iets anders. Alleen naar iets dat van “buiten” afkomstig is. Het woord xenos is in het Oudgrieks hetzelfde als vreemdeling. Het Engelse woord voor vreemdeling is alien en dat woord speelde een belangrijke rol in 2014. Dat was het jaar waarin de gebruiker baaphomett via Tumblr op 24 juni gedachten deelde over verschillende identiteiten, waaronder xenogender.

"xenogender: a gender that cannot be contained by human understandings of gender; more concerned with crafting other methods of gender categorization and hierarchy such as those relating to animals, plants, or other creatures/things"

Niet alle claims op de pagina zijn toe te schrijven aan Baaphomett, want deze identiteiten pregender en postgender zijn niet bedacht door Baaphomett.

Waar gaat het om?

Het gaat er niet om dat iemand een identificatie doet aan de hand van vuur (firegender) en dat je die persoon vervolgens mag vergelijken met vuur in de meest letterlijke vorm. Het gaat om de manier waarop vuur “beweegt.” Of “gedraagt.” Beter gezegd: een voortdurende staat van verandering. Het klopt dat er mogelijk ook identiteiten onderdeel zijn, die niet door iedereen begrepen worden. Daarnaast is er een verschil tussen hoe een persoon identificeert en hoe een persoon handelt. In bepaalde gevallen hoeft er geen sprake te zijn van een verandering van (gender)identiteit of een omarming van (gender)identiteit. Toch kan er sprake zijn van een bepaalde gedraging of bepaald gedrag, dat grote invloed heeft op de persoon in kwestie en de leefomgeving van die persoon. Daarmee is niet gezegd dat xenogender een soort verkleedpartij is of te vergelijken is met dit soort praktijken. Omgekeerd is dat ook van toepassing.

Terecht onderdeel van de gemeenschap?

Er is kritiek op de aanwezigheid van xenogender als onderdeel van LHBTI+ gemeenschap. Vooral vanwege het “onbegrijpbare.” Dat geldt overigens niet alleen voor xenogender. Dat geldt ook voor polyamorie. In tegenstelling tot polyamorie, hoort xenogender wel thuis binnen de LHBTI+ gemeenschap en wel om de volgende reden. Xenogender breekt met het binaire genderspectrum. Het overstijgt de gangbare begrippen op het gebied van genderidentiteit en er is veel onbegrip. Er zal nog veel voor nodig zijn om begrip te kweken. Dat zal wel voor een deel moeten komen uit de gemeenschap zelf. Met goede en onderbouwde redenaties en zonder dat er sprake is van dat waarover Lily Alexandre Millions of Dead Genders: A MOGAI Retrospective maakte in 2021.
Er is niet alleen kritiek op xenogender identiteiten. Dat geldt eigenlijk voor MOGAI en Pocket Gender. Susan Driver omschreef deze identiteiten in 2016 als neo-identities (neo identiteiten). De personen met deze identiteiten, niet alleen de xenogender identiteiten dus, kunnen nadelige gevolgen ondervinden, wanneer ze kenbaar maken dat er sprake is van die “afwijkende” identiteit. Men krijgt te maken met meer dan alleen vragen. Kritiek en spot zijn het gevolg. Er is een verschil tussen vragen en botte kritiek. Waarbij in dit laatste geval beledigingen niet vermeden worden. Opvallend genoeg worden hierbij vaak verwijzingen gemaakt naar Tumblr. Opvallend, omdat in andere gevallen geen vraagtekens gesteld werden. In andere gevallen werden er geen vragen gesteld, wanneer er bijvoorbeeld vlaggen gepresenteerd werden via Tumblr, al dan niet voorzien van een (gedegen) onderbouwing.

Transfobie?

Het is de vraag of er sprake is van transfobie als het gaat om de xenogender identiteiten. Volgens bepaalde personen is dit het geval, want xenogender gaat eerder om esthetiek. Esthetiek, zo is de gedachte, heeft niets te maken met genderidentiteit. Er vinden daarom verhitte discussies plaats via social media of xenogender daarom eigenlijk niet een vorm van transfobie zou zijn of niet.
Wanneer transgender personen doelbewust aangevallen worden omwille van genderidentiteit, is er sprake van transfobie. Het bewust aanspreken van een trans man met de onjuiste genderidentiteit is een duidelijke vorm van transfobie. Dat is ook van toepassing voor trans vrouwen. Hoe zit dit dan met personen die op een andere manier identificeren, dus binnen het xenogender spectrum? Het ligt aan de manier waarop dit plaatsvindt. Wanneer die persoon of personen transgender personen of personen binnen de LHBTI+ gemeenschap nadrukkelijk beschadigen, dan is dit ronduit slecht. Is er sprake van een onjuiste, onlogische of onterechte claim van (gender)identiteit, dan ook. Dit hoeft alleen niet altijd het geval te zijn. Het kan voorkomen, vandaar soms de heftige kritiek. Die voortkomt uit de hoek van transgender personen. Wat hierbij niet helpt, is de manier waarop de xenogender gemeenschap zelf omging en om gaat met de transgender gemeenschap en hun strijd voor emancipatie. Vanuit de xenogender gemeenschap gaven sommige personen aan juist weinig op te hebben met de strijd tegen emancipatie.

Een ander verwijt dat gemaakt wordt is dat personen uit de xenogender gemeenschap een loopje nemen met gangbare genderidentiteiten. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Er kan een verklaring hiervoor zijn en die kan ook weer terug te voeren zijn tot het platform waarmee deze identiteiten en de bijbehorende symbolen, zoals de vlaggen, gepresenteerd worden. Dat is het platform Tumblr. Ook hiervoor geldt dat het platform niet uit zou moeten maken, want voor veel andere uitingen of bijdragen geldt dat dit platform gebruikt wordt voor het verspreiden van bepaalde boodschappen of bepaalde bekendmakingen. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe Pride vlag geïntroduceerd wordt.

De Xenogender Pride Flag werd op 15 januari 2017 gepresenteerd door Pastelmemer. De omschrijving bij deze vlag geeft een goede beschrijving van de xenogender identiteit:

"A nonbinary gender identity that cannot be contained by human understandings of gender; more concerned with crafting other methods of gender categorization and hierarchy such as those relating to animals, plants, or other creatures/things. It’s mainly an umbrella term for genders with themes such as nouns, archetypes, synesthetic experiences."

"Een non-binaire genderidentiteit die niet kan worden ingeperkt door menselijke opvattingen over gender; houdt zich meer bezig met het bedenken van andere methoden van gendercategorisering en -hiërarchie, zoals die met betrekking tot dieren, planten of andere wezens/dingen. Het is vooral een overkoepelende term voor genders met thema's als zelfstandige naamwoorden, archetypes, synesthetische ervaringen."

Betekenis van de Xenogender Pride Flag

Pastelmemer gaf de volgende definitie van de Xenogender Pride Flag:

"Central symbol is the astronomical sign for the asteroid Iris, named after the deity with the same name, which is associated with rainbows. Colours chosen are various common shades present in iris flowers. The central stripe is yellow, as yellow is a common nonbinary colour- and, as opposed to purple, which usually stands for androgynous nonbinary genders with some combination of male and female identities (hence red/blue mixed), yellow is often used to symbolise genders which have nothing to do with the binary in any way- including xenogenders."

"Centraal symbool is het astronomische teken voor de planetoïde Iris, genoemd naar de gelijknamige godheid, die wordt geassocieerd met regenbogen. De gekozen kleuren zijn verschillende tinten die veel voorkomen in irisbloemen. De centrale streep is geel, omdat geel een veel voorkomende non-binaire kleur is en, in tegenstelling tot paars, dat meestal staat voor androgyne non-binaire genders met een combinatie van mannelijke en vrouwelijke identiteiten (vandaar rood/blauw gemengd), wordt geel vaak gebruikt om genders te symboliseren die op geen enkele manier iets te maken hebben met het binaire, inclusief xenogenders."

Meer informatie over Xenogender

Bekendere subculturen

Wanneer je het voorgaande  gedeelte leest, dan zou je mogelijk de conclusie kunnen trekken dat er sprake is mate van belangrijkheid, waarbij het eerste gedeelte (dus) belangrijker zou zijn. Dat is niet het geval. Dit gedeelte werd als eerste besproken, vanwege de complexiteit. De titel van het gedeelte Bekende subculturen gaat ook niet uit van een mate van belangrijkheid, omdat er sprake is van een bekendheid. Bovendien gaat het om een bekendheid die subjectief kan zijn. Wat voor een een bekend is, hoeft voor een ander niet bekend te zijn.

Net zoals voor veel andere overzichten in deze serie geldt ook hier dat dit overzicht niet compleet is. Er wordt in dit overzicht geen mate van belangrijkheid of waarde gehanteerd.

Bear Flag/Bear Brotherhood Flag

Deze vlag is ook wel bekend als de (International) Bear Brotherhood Flag. De vlag vertegenwoordigd de internationale subcultuur van de mannelijke bears. Dit is een subcultuur binnen de LHBTI+ gemeenschap. De vlag werd in 1995 ontworpen door Craig Byrnes en is daarmee een van de oudste Pride vlaggen die bestaat.

Wat zijn bears?

De bears vormen een aparte cultuur (subcultuur) binnen de gayscène. Het gaat om mannen die voldoen aan bepaalde lichaamskenmerken.

Betekenis van de Bear Flag

De vlag bestaat uit de kleuren bruin, oranje, geel, licht geel, wit, grijs en zwart. Die kleuren zijn voorzien van de afdruk van een poot van een beer. In tegenstelling tot de meeste andere Pride vlaggen, zijn er geen specifieke betekenissen gekoppeld aan de verschillende kleuren. Het gaat hier om een vertegenwoordiging van vacht van beren (dieren) wereldwijd. Het gaat dus niet om wat sommige mensen denken, de huidskleur van leden van de bear gemeenschap wereldwijd.

Meer informatie over Bear Pride Flag

BDSM Pride Flag

De BDSM Pride Flag is niet per definitie gebonden aan de LHBTI+ gemeenschap. De vlag is ook van toepassing op personen die niet verbonden zijn aan deze gemeenschap. De vlag wordt echter wel vaak genoemd in relatie tot de LHBTI+ gemeenschap. Daarnaast is de vlag vaak opgenomen in de standaard lijstjes. Vandaar dat deze vlag ook in dit overzicht terugkeert. Alleen is het niet helemaal zuiver om de BDSM Pride Flag op te nemen met daarmee de suggestie dat het hier zou gaan om een subcultuur binnen de LHBTI+ gemeenschap. Dat is niet aan de orde.

Wat is BDSM?

De geschiedenis van BDSM gaat terug tot de vroege jaren negentig als het om de afkorting gaat, want het is een samenvoeging van een aantal begrippen.

Het gaat hier om een samenvoeging van Engelstalige termen, die leidde tot BDSM. Seksuele voorkeuren en rollenspellen, die gebruik maken van opgelegde fysieke beperkingen, zenuwprikkels en machtsverhoudingen. De oorsprong ervan is terug te voeren tot de jaren negentig. Vanaf 1991 werd dit begrip verder uitgewerkt via Usenet.

Waar BDSM zelf ook onderdeel kan zijn van een subcultuur, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een plaatsing binnen de LHBTI+ gemeenschap omdat er wel sprake is van personen die terug te voeren zijn tot de LHBTI+ gemeenschap in dat specifieke geval, is BDSM zelf weer een parapluterm voor andere categorieën.

Oorsprong en betekenis van de BDSM Pride Flag

De oorsprong van de BDSM Pride Flag is terug te voeren op de Leather Pride Flag. De vlag werd gepresenteerd ergens in 2005. De officiële naam van de vlag is overigens de BDSM Rights Flag en was gebaseerd op de Leather Pride Flag. De vlag bevat een rood, wit logo. Dit logo lijkt op het BDSM-logo.Vanwege auteursrechten wijkt dit logo enigszins af van het bestaande logo. De vlag werd in 2005 gepresenteerd door ene Tanos, die verbonden was aan de inmiddels niet meer beschikbare website BDSMRights.com. De informatie is nog wel beschikbaar via deze gearchiveerde versie van de website.

Meer informatie over de BDSM Pride Flag

Drag Flag

De Drag Pride Flag werd voorzien van een update nadat er via DragPride.com in 2016 een wedstrijd uitgeschreven was en een nieuwe vlag gepresenteerd werd. Dat gebeurde op 9 maart 2016. Desondanks zie je de oude vlag, die in 1999 gepresenteerd werd nog regelmatig terug. Of dat logisch is, dat is de vraag.

1999: Feather Pride Flag

Campbell ontwierp de vlag eigenlijk als een afbeelding voor de Gay and Lesbian Times (GLT) in juni 2000. Ter ere van de Pride Month. Er zijn geen papieren of digitale versie meer beschikbaar van dit tijdschrift. We moeten het daarom doen met deze vermelding van 25 januari 2012, waarin wordt teruggeblikt op deze gebeurtenis. Dat is een gearchiveerde pagina, omdat de oorspronkelijke weblocatie een onveilige locatie is.

De vlag zou uitgroeien tot het symbool van de drag gemeenschap wereldwijd vanaf 2000. De phoenix rijst op uit de as en symboliseert de wedergeboorte en de vurige passie die de gemeenschap kenmerkt. De veerkracht van dit symbool was toen al voor Campbell een logische, want hij trok een vergelijking met de drag gemeenschap. Waar hij ook een relatie legde was de voortdurende strijd die deze mythische vogel levert en de strijd die de drags moeten leveren. Een strijd voor acceptatie en emancipatie. Daarnaast staat de vogel voor diezelfde toewijzing en energie als de gemeenschap. Dat zou de boodschap zijn die men later aan deze vlag zou koppelen. Er is alleen een andere boodschap die hoort bij deze vlag en die lees je op de pagina uit 2012.

Relatie gelegd door Campbell

Sean Campbell was in 1999 ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Labrys Lesbian Pride Flag. Ook voor die vlag gold dat de vlag ontworpen was met de beste bedoelingen. Alleen was de vlag ontworpen voor een bepaald doel: de Gay and Lesbian Times in dit geval. De Labrys Lesbian Pride Flag was destijds bedoeld als een algemene vlag voor de gehele lesbische gemeenschap. Dat zou de vlag nooit worden, want de vlag werd ontworpen door een man.

Campbell legde vooral een relatie tussen gays en drags. Daar hoeft overigens niets mis mee te zijn. Wat er vervolgens gebeurde, daar kunnen vraagtekens bij geplaatst worden. De phoenix had betrekking op de tragische gebeurtenissen uit de jaren tachtig. Toen er een ziekte in opkomst was, waar mensen geen kennis van hadden. Een ziekte genadeloos toesloeg. Een ziekte waarvan later zou blijken dat die echt niet gebonden was aan de gay community. Dat was en is hiv/aids. Het zwart-witte motief op de achtergrond was ook een verwijzing naar iets dat eigenlijk gewoon zielig was, volgens Campbell. Het herinnerde men aan de harlekijnen. Hij excuseerde zich wel door te stellen dat men vooral niet moest denken dat drags daarmee vergeleken moesten worden, zoals je hier kunt lezen.

Wanneer je bedenkt waar vervolgens naar verwezen wordt, The Twilight Guard, dan kom je uit bij een website die nogmaals bevestigd waarom de vlag door Campbell gemaakt werd. Op de overzichtspagina met vlaggen is ook de Feather Drag Pride Flag te zien, met bijbehorende uitleg. Datzelfde geldt voor de Labrys Lesbian Pride Flag overigens.

Het is dus eigenlijk best logisch dat er in 2016 gekozen werd voor een nieuw ontwerp.

2016: Drag Flag

In 2016 vond het Austin International Drag Festival (AIDF) plaats en ter ere daarvan werd een prijsvraag georganiseerd. Het doel was om een nieuwe vlag voor de gemeenschap te presenteren. Dat lukte, want het ontwerp van Veranda L’Ni werd op 11 maart 2016 gepresenteerd als de Drag Flag. De vlag is ook wel bekend als de Drag Pride Flag. Hiermee wilde de organisatie een duidelijk standpunt innemen als het ging om de plaatsing van deze vlag. Deze vlag plaatste men naast alle andere vlaggen van de regenboog. Daar lees je meer over via deze pagina.

Betekenis Drag (Pride) Flag

De Drag Flag of Drag Pride Flag bestaat uit de kleuren roze, wit en blauw. Daarnaast zijn er symbolen zichtbaar. Dat zijn een kroon en sterren. De betekenis van de vlag is als volgt:

Meer informatie over drag en de Drag Pride Flag(s)

Leather Pride Flag

In tegenstelling tot de BDSM Pride Flag, is er wel degelijk een relatie met de LHBTI+ gemeenschap als het om de LHBTI+ gemeenschap gaat. Omdat deze vlag diende als basis voor enkele andere vlaggen, kan de verwarring ontstaan dat deze vlag mogelijk niet helemaal hoort bij de LHBTI+ gemeenschap. De Leather Pride Flag behoort wel degelijk bij de LHBTI+ gemeenschap.

Oorsprong en betekenis van de Leather Pride Flag

De Leather Pride Flag kent een lange geschiedenis, want de vlag werd op 28 mei 1989 gepresenteerd ter ere van de internationale conferentie International Mr. Leather. Het doel van Tony DeBlase (1942-2000) was om de zichtbaarheid te vergroten van zij die meeliepen tijdens de Pride Parades wereldwijd. Hij legde een relatie met gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 28 juni en 3 juli 1969 in Greenwich Village in New York City. Die gebeurtenissen die toen plaatsvonden kennen we als de Stonewall uprising of de Stonewall riots. De vlag kreeg als bijnaam Black and blue with love.

Hoewel de vlag voornamelijk omarmd werd door de mannelijke gayscène, was de vlag volgens DeBlase ook bedoeld voor vrouwen. De vlag was misschien wel bedoeld voor de LHBTI+ gemeenschap, maar de vlag kan breder gezien worden. De vlag is onderdeel geworden van de BDSM gemeenschap. De vlag mag verder “vrij” geïnterpreteerd worden.

Meer informatie over de Leather Pride Flag

Master/slave Flag

De website zelf bestaat niet meer waar alle informatie over de Master/slave Flag te vinden was. De gearchiveerde versie waar de vlag in 2005 gepresenteerd werd is nog wel terug te vinden via The Internet Archive. De vlag werd op 29 juni 2005 gepresenteerd.

Over de Master/slave Flag

De vlag is verbonden aan de BDSDM gemeenschap. Dit houdt in dat de vlag niet per definitie een LHBTI+ vlag is. De vlag overstijgt dus seksuele oriëntatie. Ook voor deze vlag geldt dat deze gebruikt wordt binnen de LHBTI+ gemeenschap en daarom niet mag ontbreken in dit overzicht.

De vlag bestaat uit een verticale rode lijn aan de linkerzijde, die autoriteit, macht of dominantie vertegenwoordigd. De drie horizontale rode lijnen daarnaast vormen een ideogram. Drie horizontale lijnen samen kunnen ook iets anders betekenen: het passieve intellect, wat binnen de psychologie gelijk is aan onderdanigheid.

Meer informatie over Master/slave Flag

Ownership Flag

De Ownership Flag is afgeleid van de Ownership Icons en werd in 2007 gepresenteerd. De vlag is niet direct verbonden aan de LHBTI+ gemeenschap, maar is onderdeel van de BDSM gemeenschap. Dit neemt niet weg dat de vlag, net zoals andere BDSM-vlaggen een relatie heeft met de LHBTI+ gemeenschap.  

Wat is Ownership?

De term ownership wordt uitgelegd op deze gearchiveerde pagina, waar ook meer informatie te vinden is over de vlag zelf. De vlag vertoont overeenkomsten met de Master/slave Flag.

Betekenis van de Ownership Flag

De Ownership Flag maakt gebruik van de Ownership Icons en hierop is een pictogram dat een schild voor moet stellen. Dat staat voor de eigenaar (owner). De kraag eromheen staat voor de onderdanige of slaaf. Dan zijn er nog negen zwart-witte strepen op de vlag zichtbaar, die een verwijzing zijn naar gevangenisuniformen of tralies van een gevangenis of kooi.

Meer informatie over de Ownership Flag

Pony Pride Flag

Het komt niet vaak voor dat een website of pagina uitgesloten is van archivering door The Internet Archive/Wayback Machine. Dat is wel het geval geweest voor de pagina met de informatie over de Pony Pride Flag, zoals hieronder te zien is.

Screenshot website Pony Pride Flag.
Screenshot website Pony Pride Flag.
Source: The Internet Archive.

Waarom een Pony Pride Flag?

De Ponies (in het Nederlands pony’s) zijn een aparte subcultuur binnen de BSDM cultuur en de vlag vertegenwoordigd deze (sub)cultuur sinds 2007. Verwar dit alles niet met Ponygender. Ponygender is een xenogender identiteit, waarbij de persoon in kwestie een sterke verbinding voelt of idenficeert met of aan de hand van pony’s.

Het gaat hier om een seksuele voorkeur, die onderdeel is van een gemeenschap die niet nadrukkelijk verbonden is aan de LHBTI+ gemeenschap. Dat neemt niet weg dat dit alles wel onderdeel is van de LHBTI+ gemeenschap, vanwege de seksuele voorkeuren van  personen binnen de LHBTI+ gemeenschap wereldwijd. Daarnaast is er sprake van een relatie met de zogeheten Leather Culture of Leer cultuur binnen de LHBTI+ gemeenschap, waarvan de Leather Pride Flag (natuurlijk) het (vlaggen)symbool is.
De vlag werd bedacht door Carrie (MysticStorm) en bestaat uit hoefijzers en legt via de kleuraccenten een relatie met de vlag van de BDSM gemeenschap. De vlag wordt soms ook wel eens beschreven als de Pony Play Flag.

Meer informatie over de Pony Pride Flag

Rubber Fetish Pride Flag

De Rubber Fetish Pride Flag, ook wel bekend als de Rubber Pride Flag, werd door Peter Tolos en Scott Moats in 1994 (bron). Andere bronnen gaan uit van een ander jaartal, namelijk 1995 (bron). Deze vlag is niet direct verbonden aan de LHBTI+ gemeenschap, maar er is wel een relatie met gemeenschap. Vandaar dat de vlag daarom regelmatig terugkeert in overzichten met lijsten met vlaggen die verbonden zijn aan de LHBTI+ gemeenschap.

Waarom een Rubber Fetish?

De Nederlandse vertaling van Rubber Fetish is rubberfetisjisme. Een andere omschrijving hiervoor is latexfetisjisme. Het gaat om de aantrekkingskracht die personen hebben tot rubber of latex in kleding. Wat niet verward mag worden met deze vorm van is het PVC-fetisjisme, omdat dit gaat om een ander soort materiaal. Rubberfetisjisme valt binnen het domein van BDSM.

Betekenis van de Rubber Fetish Pride Flag

De Rubber Fetish Pride Flag bestaat uit de kleuren zwart, rood en geel. De betekenis van de vlag is als volgt:

Meer informatie over de Rubber Fetish Pride Flag

Welke vlaggen niet?

Er zijn bepaalde vlaggen die niet opgenomen worden in het overzicht met LHBTI+ vlaggen. Dit omdat ze echt niet opgenomen mogen worden in de lijsten. Toch komen ze op andere websites terug, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zelfs in het gedeelte over subculturen en meer, dit deel, van de serie De Vlaggen van de Regenboog, worden deze vlaggen opgenomen zonder dat ze daarmee automatisch onderdeel zouden zijn van de vlaggen die onderdeel zijn van de LHBTI+ gemeenschap. Eerder was dit al het geval voor enkele vlaggen die verbonden zijn aan de BDSM cultuur. Omdat er sprake kan zijn van een relatie met de LHBTI+ gemeenschap, is ervoor gekozen om de vlaggen wel in het overzicht op te nemen. Weliswaar met een duidelijke vermelding. Voor de volgende twee vlaggen gelden aandachtspunten. Zorgvuldigheid is geboden. Om misverstanden te voorkomen.

De Polyamory Pride Flag

In een groot aantal overzichten wordt de Polyamory Pride Flag uit 1995 gewoon nog opgenomen als onderdeel van de LHBTI+ vlaggen. Zonder daarbij te vermelden dat dit niet juist is. Er is geen ruimte gereserveerd voor de letter P voor polyamorie binnen de afkortingen die gebruikt worden. Ook valt polyamorie niet onder het plus teken. Hoe kan het dan dat deze vlag zo vaak terugkomt in overzichten met vlaggen die gerelateerd zijn aan de LHBTI+ gemeenschap? Dat heeft alles te maken met de manier waarop de polyamorie gemeenschap zelf naar buiten is getreden. Of het terecht is dat polyamorie onderdeel is van de LHBTI+ gemeenschap zal later voorzien worden van een antwoord.

Wat is polyamorie?

Polyamorie mag je nooit verwarren met zaken als bigamie of polygamie. Die zaken zijn namelijk strafbaar en hebben te maken met huwelijken. Polygamie heeft daarmee niets te maken. Het woord zelf bestaat uit de Oudgriekse woorden poly, veel of meerdere, en het Latijnse woord amor, liefde. De personen waar het om gaat hebben een liefdesrelatie met meer dan een persoon of staan daarvoor open, met instemming. Dat laatste is belangrijk, want anders is er geen sprake van polyamorie. Er is ruimte voor seksuele activiteit.
Het verschil met bigamie is dat het gaat om huwelijken, want hierin zijn opgenomen bi, twee, en gamos, huwelijk. De woorden zijn afkomstig uit het Grieks. Dat geldt ook voor polygamie, waar poly staat voor veel. In heel veel landen is zowel bigamie als polygamie bij wet verboden.

Ondanks het feit dat polyamorie gewoon toegestaan is, levert het weerstand en onbegrip op. In sommige gevallen levert het uitsluiting op. In nog extremere gevallen kan het leiden tot discriminatie en zelfs geweld. Daarmee komen we uit op de vraag of het gerechtvaardigd is of polyamoristen daarom thuishoren binnen de LHBTI+ gemeenschap of niet. Dat is afhankelijk van genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Niet van polyamorie. Polyamorie is geen garantie voor seksueel contact tussen personen van hetzelfde gender. Dit kan, maar hoeft niet. De seksuele relaties zijn gebaseerd op wat de partners binnen de relaties besproken hebben en dat verschilt per situatie.

Alleen op basis van de manier waarop de samenleving aankijkt tegen polyamorie en personen vervolgens behandeld is geen logische keuze om de groep op te nemen als onderdeel van de LHBTI+ gemeenschap. Een goed voorbeeld zijn cisgender hetero personen in een gemengde relatie. Wanneer er sprake is van een verschillende etnische achtergrond, kan dit leiden tot discriminatie en geweld. Is dit dan een reden om die groepen op te nemen binnen de LHBTI+ gemeenschap? Hoe verderfelijk dat gedrag (discriminatie en geweld) ook is, het is gebaseerd op iets anders dan op genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Wat wel duidelijk is, personen die dit overkomt kunnen wel samen marcheren tijdens Pride Parades met de LHBTI+ gemeenschap. Om zo samen een einde te maken aan discriminatie, geweld en te strijden voor emancipatie. Er zijn raakvlakken te onderscheiden. Vandaar dat polyamorie geen onderdeel is van de LHBTI+ gemeenschap.

Er is niets mis met het aandacht willen vragen voor rechten. Samen marcheren tegen ongelijkheid is een goed initiatief. Elkaar ondersteunen is goed. Polyamoristen overal ter wereld nemen dan ook deel aan Pride Parades en Pride Walks. Dit omdat men aandacht wil vragen voor hun rechten. Of je het nu eens bent met hun standpunten of niet, ze doen precies dat wat de LHBTI+ gemeenschap ook doet en dat is strijden voor verandering. In weze komt dat neer op het strijden voor acceptatie voor een liefdesrelatie die “anders” is dan wat de wereld in sommige gevallen gewend is. Dat heeft niets te maken met het “opdringen” van bepaalde keuzes of een bepaald idee. Het heeft te maken met de vurige wens om geaccepteerd te worden.

Twee vlaggen voor de polyamorie gemeenschap

Gaat het over vlaggen die gerelateerd zijn aan de LHBTI+ gemeenschap en wordt hierbij niet voldoende nagedacht over de polyamorie gemeenschap, dan kan het voorkomen dat de vlag uit 1995 gebruikt wordt voor een overzicht. Dit is de vlag die door Jim Evans ontworpen werd. De vlag zou tot aan 2022 als de vertegenwoordiging gelden voor de polyamorie gemeenschap wereldwijd.

De vlag bestaat uit de kleuren blauw, rood, zwart en in het midden is een goudkleurig pi-teken zichtbaar. De betekenis van de vlag is als volgt:

In 2022 organiseerde de website Polyamproud.com een wedstrijd voor een nieuw ontwerp voor een vlag voor de gemeenschap. Er kon gestemd worden op vier deelnemende ontwerpen. Uiteindelijk won het ontwerp van Red Howell. Nieuw in deze vlag was de aanwezigheid van een wit gedeelte en een hart, in plaatst van het pi-teken. De vlag heeft de volgende betekenis:

Meer informatie over polyamorie en de Polyamory Pride Flag

Straight Ally Pride Flag

De Straight Ally Pride Flag (in het Nederlands de Bondgenoten Pride Vlag) is een vlag die lijkt op de minder positieve Straight Flag. Die vlag kent een minder positieve achtergrond, want daarmee nemen tegenstanders eigenlijk een standpunt in. Ze deponeren het standpunt dat juist zij beperkt of juist gemarginaliseerd worden, door de LHBTI+ gemeenschap. Het zwart-witte gedeelte van de Straight Ally Pride Flag lijkt op de Straight Flag. Er is alleen geen relatie tussen beide vlaggen. Een Straight Ally of een Bondgenoot is precies het tegenovergestelde van dat waarvoor de personen staan die aangeven dat er sprake is van een vermeend complot of een geheime agenda die uitgerold wordt door de LHBTI+ gemeenschap, al dan niet geholpen of ondersteund door een (internationale) overheidsorganisatie. Soms zelfs door meerdere (internationale) overheidsorganisaties.

Over Bondgenoten

De vlag zie je niet vaak. Daar zijn redenen voor te bedenken. De reden daarvoor heeft niet alles te maken met de gelijkenis met de Straight Pride Flag. Er zijn andere redenen te bedenken. In de eerste plaats is het de vraag wanneer je een Straight Ally of Bondgenoot bent. Dat ben je niet zomaar, officieel. Er is een verschil tussen actief steunen en het zijn van die Bondgenoot met een hoofdletter. Natuurlijk is het mogelijk om een bondgenoot te zijn zonder hoofdletter.

Wat is een Bondgenoot?

Een Bondgenoot (met hoofdletter) is een cisgender hetero persoon die de drie stadia doorlopen heeft, alvorens zij of hij het Bondgenootschap mag voeren.

Fase 1
In deze eerste fase gaat het om de personen om je heen. Om de personen om wie je geeft. Meestal zijn dit familieleden of vrienden. Eigen belang staat hierbij voorop, maar niet noodzakelijkerwijs in negatieve zin. Eigen belang is in dit geval ook het belang van de personen om je heen, want als bondgenoot wil je deze personen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan hoe ouders hun kinderen ondersteunen wanneer ze vertellen over hun seksuele oriëntatie of hun identiteit. Het nadeel is alleen wel dat de steun beperkt blijft tot een kleine groep of kring. Logisch, want de focus ligt alleen bij de personen die dichtbij staan. Als er sprake is van een tweede fase, dan wordt deze blik verruimd.
Grote maatschappelijke problemen worden door de bondgenoten in deze fase weliswaar gezien, maar niet aangepakt. Deze problemen zijn er, maar ze zouden eerder voortkomen vanuit bepaalde personen, dan vanuit een groter geheel. Denk bijvoorbeeld aan pestgedrag. Pestgedrag komt voort vanuit een bepaald gedrag, dat door een brede maatschappelijke ontwikkeling veranderd zou kunnen worden.
Fase 2
In de tweede fase staat onbaatzuchtigheid centraal. De bondgenoot is er inmiddels van doordrongen dat er maatschappelijke ontwikkelingen noodzakelijk zijn om een verandering teweeg te brengen, waarbij niet alleen een persoon op een positieve manier geraakt kan worden, maar een grotere groep. Ook is het duidelijk dat de bondgenoot eigenlijk bepaalde maatschappelijke privileges geniet. Nog steeds is er wel het gevoel dat er iets of iemand geholpen moet worden als of met een soort reddingsboei.
Fase 3
De laatste fase bestaat uit het gevecht voor sociale rechtvaardigheid. Zij aan zij, zou je kunnen stellen. Om zo respect af te dwingen voor zij die onderdrukt worden en gelijke behandeling verdienen. Het verschil hierbij is dat de bondgenoot volledig bewust is van het feit dat de groep die gesteund wordt prima in staat is om voor zichzelf op te komen. Het uitgooien van de eerdergenoemde reddingsboei is daarom niet meer nodig.

Keith Edwards

De drie fases zoals hiervoor beschreven, zijn gebaseerd op de visie van socioloog Keith Edwards en via deze link en deze link is meer informatie hierover te vinden. Waar het allemaal mee begint, is het inleven in een bepaalde situatie. Vanaf dat punt gaat het verder. Dat punt is ook essentieel voor zaken als acceptatie en verdere emancipatie. Daarmee stopt het alleen niet.

In hoeverre je zelf een Straight Ally bent, bepaal je officieel niet zelf. Die titel wordt je eigenlijk door anderen (vanuit de LHBTI+ gemeenschap dus) toegekend.

Is een Straight Ally Pride Flag noodzakelijk?

Wanneer je het artikel “Is there a Straight Pride flag? Exploring the controversy of the heterosexual flag” van LGBTQ Nation leest, dan zou het idee kunnen bestaan dat deze vlag niet gewenst is. Het antwoord op de vraag of een Straight Ally Pride Flag noodzakelijk is, kan daarmee voorzien worden van een negatief antwoord. Dat is alleen van toepassing voor de Straight Pride Flag. Die vlag verschilt, zoals je in dit gedeelte van het artikel van 1 september 2022 kunt lezen. De originele versie toont overigens alle afbeeldingen, die je niet ziet in de gearchiveerde versie.

De Straight Pride Flag is verbonden aan haat. Daarom worden de versies van die vlag niet afgebeeld in dit artikel.

Meer informatie over de Straight Ally Pride Flag

Dan nog dit...

De afgelopen jaren is het een terugkerend onderwerp geweest. De complottheorie dat de letter “P” onderdeel zou worden van de afkorting LHBTI+ of een gelijkwaardige afkorting. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen plannen hiervoor en er waren geen plannen hiervoor. Ook een verandering van een Pride vlag is niet aan de orde, omdat de afkorting zou veranderen.

Inmiddels is het al vele malen ontkracht. Toch keert het “nieuws” met enige regelmaat terug. Het is alleen geen nieuws, vandaar de aanhalingstekens. Er wordt geen vermelding opgenomen die betrekking heeft op pedofilie of pedoseksualiteit. Er wordt dus geen letter P toegevoegd aan de afkorting LHBTI+/LGBTQIA+ of een vergelijkbare afkorting, zodat er sprake is van een acceptatie van pedofilie of pedoseksualiteit.

Verschillende organisaties die zich bezighouden met fact checking hebben zich hierover al gebogen. Dat deed Snopes bijvoorbeeld in 2017 (“Is ‘LGBT’ Adding a ‘P’ for Pedosexuals?“). Een gearchiveerde versie van het artikel “Fact Check: The LGBTQ community is not adding “P”to their acronym” van Reuters (29-03-2020) geeft een soortgelijke analyse.

Kortom, er wordt dus geen letter P toegevoegd. Er is geen enkele relatie met de LHBTI+ gemeenschap. Elke suggestie of elke beschuldiging is niets meer dan misleiding en een regelrechte complottheorie.

Meer informatie over dit onderwerp

Voetnoten

1: Genderafstemming is een vertaling van het Engelse woord gender alignment. Hierbij is het goed om te weten dat er onderscheid gemaakt wordt tussen genderafstemming:
Wanneer het om MOGAI gaat, dan is de tweede definitie voor gender alignment of genderafstemming van toepassing.

Over deze serie

De serie De Vlaggen van de Regenboog is verdeeld in vier delen.

De Vlaggen van de Regenboog - Identiteitsvlaggen

De inleiding, met de geschiedenis over het ontstaan van de originele Pride Flag van Gilbert Baker en de ontwikkelingen die daarna volgden.

De Vlaggen van de Regenboog - Identiteitsvlaggen

Wat is een identiteitsvlag en welke vlaggen bestaan er zoal? Het overzicht is verre van compleet en daarvoor is een goede reden.

De Vlaggen van de Regenboog - Vlaggen op basis van seksuele oriëntatie

Welke vlaggen op basis van seksuele oriëntatie zijn er zoal? Ook dit overzicht is verre van compleet.

De Vlaggen van de Regenboog - Subculturen en meer.

Alles over MOGAI, Pocket Gender, Xenogender en andere belangrijke zaken.

Deel dit bericht

Meer
artikelen

Ga naar de inhoud