Dit vierde deel van het artikel verscheen eerder op de website van De Goede Huisvader. Toen was het een volledig artikel. Artigenda besloot hiervan een serie te maken en waar nodig aanpassingen door te voeren. Ook werden gegevens geactualiseerd.
Wat zijn subculturen?
In dit geval gaat het om subculturen binnen de LGBTI+ gemeenschap. Het gaat dan om kleine of grote(re) groepen binnen de gemeenschap, wereldwijd. Sommige van deze groepen zijn bekender dan anderen. In bepaalde hebben zij een eigen vlag. Dan gaat het om zowel subculturen die gebaseerd zijn op genderidentiteit als op seksuele oriëntatie.
Meer?
Geen onderscheid
MOGAI
Ontstaansgeschiedenis
Mogai Pride Flag
Er is voor MOGAI een eigen vlag ontwikkeld. Die werd op 7 oktober 2015 gepresenteerd door de Tumblr-gebruiker Fancyblogurl. De genoemde URL via de pagina over dit onderwerp op de website via Devian Art is helaas nooit geïndexeerd door de Wayback Machine van The Internet Archive. Daarom ontbreken de details van deze vlag. Zo is niet bekend wat de motieven waren om deze vlag te maken. De betekenis van de vlag is daarmee dus niet bekend.
Meer alternatieve namen
Er bestaat dus een mogelijkheid dat MOGAI er als alternatief voor de afkorting/afkortingen voor de LHBTI+ gemeenschap. Daarmee zijn we er alleen nog niet, want er zijn meer opties voorgesteld. Er zijn meer gelijkwaardige afkortingen, waarvan de volgende de bekendste zijn:
Gae
Deze term is een alternatief voor iedereen die niet cisgender hetero is of een ally is. Er bestaat een grote overeenkomst met queer, maar die categorie bevat geen cisgender hetero personen (cishet).
De Gae Pride Flag werd op 27 oktober 2020 gepresenteerd door een persoon die door LGBTQIA+ Wiki omschreven wordt als Shawn. Een alternatieve vlag staat beschreven op deze zelfde pagina. Het ging om een op 5 december 2020 gepresenteerde vlag door Squirrelstar.
Op deze vlag zijn kleuren verwerkt, die zich tussen twee zwarte banen bevinden. Die zwarte banen hebben geen verdere betekenis. De kleuren blauw, roze en geel hebben wel een betekenis. Deze kleuren staan mannelijk (blauw), vrouwelijk (roze), non-binair (wit). Daarnaast is de Pride vlag verwerkt in deze vlag.
- Blauw: mannelijk.
- Paars: gemengd.
- Rood: vrouwelijk.
- Geel: non-binair.
- Wit: openheid en vrijheid.
GLOW
Gay, Lesbian Or Whatever. Net zoals MOGAI gaat het om een alternatief voor de afkorting LHBTI+ en deze afkorting is ook niet als algemeen aanvaard.
Betekenis GLOW Pride Flag
De GLOW Pride Flag werd in 2017 gepresenteerd via Devian Art. Er werd verwezen naar een inmiddels gedeactiveerd Tumblr-account van lgbtrainbowdolls. Weliswaar alleen in tekst. Het bericht van het account Pride-Flags via Tumblr is hier te vinden. Er is geen gearchiveerde versie gemaakt van het account lgbtrainbowdolls via The Internet Archive.
De kleuren op de vlag zijn een verwijzing naar de neonkleuren in glowsticks er is geen verdere betekenis bekend van de vlag.
GSRM
GSRM Pride Flag
Betekenis GSRM Pride Flag
De vlag bestaat uit meerdere gekleurde banen en deze hebben elk een afzonderlijke betekenis. Dat geldt ook voor het grote, donkergrijze vlak aan de rechterzijde van de vlag.
- Roze: seksualiteit
- Rood: gender
- Oranje: liefde
- Geel: lichaam
- Groen: presentatie
- Lichtblauw: identiteit
- Donkerblauw: geboorte
- Paars: geest(kracht)
- Lichtgrijs: solidariteit
- Grijs: rechtvaardigheid
LGBT+
De afkorting werd later aangepast met andere letters. Er ontstonden ook andere variaties.
Vlag
M.O.V.I.N.G - H.E.A.R.T.S.
Betekenis van de M.O.V.I.N.G - H.E.A.R.T.S. Pride Flag
De M.O.V.I.N.G – H.E.A.R.T.S. Pride Flag werd via de website LGBTQIA+ Wiki gepresenteerd door de gebruiker Cryptocrew. Dat was op 28 januari 2021. Die vlag is een wat ingewikkelde vlag als het om de uitleg ervan gaat. Dat heeft alles te maken met wat op de vlag allemaal zichtbaar is. De maker van de vlag koos ervoor om zoveel mogelijk aandacht te besteden aan alle identiteiten (op de achtergrond)
QANSTIVEM
De afkorting QANSTIVEM is er een die erop gericht is om zoveel mogelijk personen tevreden te houden, want de afkorting omvat de Engelstalige begrippen: queer/questionig, a-specagen-spec en amplus-spec, non-binary en non-conforming, similar gender attraction, transgender+, intersex, varionated, ethical non-monogamy/exclusive identities, multi-spec/multigender.
QUASMINT
- Q: queer/questioning.
- U: unlabeled/ultramoric.
- A: Amplusspec, a-spec, and altersex.
- S: same/similar gender attraction.
- M: m-spec.
- I: intersex.
- N: non-monogamous and non-conforming (PNC and GNC).
- T: transgender+/two-spirit.
Het gaat dan om aanduidingen die niet of niet altijd gangbaar of even gangbaar zijn.
QUILTBAG
SAGA
De afkorting SAGA is niet alleen een vervanging voor de afkortingen LGBTQIA+, LHBTI+ of gelijkwaardige afkortingen. Het is ook een alternatief voor de GSA. Die afkorting staat voor Gay-Straight-Alliance. Daarnaast is SAGA een alternatief voor QSA, de Queer-Straight-Alliance. In mindere mate wordt de afkorting gebruikt als alternatief voor LGBTQIA+ of gelijkwaardige afkortingen.
Voluit gaat het om Sexuality And Gender Acceptance, Sexuality And Gender Alliance, Sexuality and Gender Awareness, of Sexuality And Gender Association. Gezien die naam is het minder logisch om deze afkorting of de volledige naam daarom te gebruiken als een vervanging van de gemeenschap of de aanduiding ervan. Toch kan het gaan om een aanduiding van groep, ongeacht of iemand onderdeel is van die groep of niet. Alleen moet er wel sprake zijn van een verbondenheid met de groep, wanneer de persoon niet tot de groep behoort. Vandaar dus de alliance.
Het is dus niet heel logisch om deze afkorting te gebruiken als duiding voor de gemeenschap. Het komt dus niet vaak voor. Vaker komt het voor dat dit als alternatief gebruikt wordt voor de GSA of QSA.
Betekenis van de SAGA Pride Flag
MOGAI als aanvulling
Naast de besproken alternatieven voor de afkortingen voor de LHBTI+ gemeenschap, is er ook een andere optie. Die gaat ervan uit dat MOGAI een verzameling is voor genderidentiteiten die niet gangbaar zijn of niet veel bekend zijn. Daarmee is overigens niet gezegd dat deze “minder” of minder belangrijk zijn.
Meer informatie over MOGAI
Positie van MOGAI en kritiek
Met “alleen” MOGAI en een opsomming ervan zijn we er niet. Ook niet als het om de alternatieven gaat. Er is iets aan de hand met die afkorting. MOGAI is volgens sommigen juist geen vervanging voor iets dat al bestaat, maar een aanvulling. Het omvat de genderidentiteiten of identiteiten die niet heel erg bekend zijn of, zo zijn weer anderen van mening, die vooral terug te voeren zijn tot de online wereld. Daarbij moet overigens opgemerkt worden dat dit geen garantie is dat er niet voldoende is nagedacht over deze identiteiten. Tegenstanders verwijten de personen in kwestie wel eens dat dit alles onrecht of afbreuk doet aan de LHBTI+ gemeenschap. Dat de MOGAI identiteiten er alleen maar zijn om bijvoorbeeld aandacht te vragen of omdat men zoekt naar een bepaalde uniekheid.
Pocket Gender
De Pocket Gender Pride Flag werd door Alex Stowe op 25 mei 2016 gepresenteerd via de website Gender Wiki. De vlag werd vervolgens in december gepresenteerd via Devian Art.
Kritiek
Ontstaansgeschiedenis Pocket Gender
Betekenis van de Pocket Gender Pride Flag
- Licht paarse driehoek: vrouwelijkheid.
- Donkerpaarse driehoek: een combinatie van het binaire gender en het genderloze.
- Blauwe driehoek: mannelijkheid.
- Zwarte driehoek: een combinatie van genders of genderloosheid.
- Oranje ruitvorm: Maverique, een non-binaire groep.
Meer informatie over Pocket Gender
Xenogender
Geschiedenis xenogender
"xenogender: a gender that cannot be contained by human understandings of gender; more concerned with crafting other methods of gender categorization and hierarchy such as those relating to animals, plants, or other creatures/things"
Niet alle claims op de pagina zijn toe te schrijven aan Baaphomett, want deze identiteiten pregender en postgender zijn niet bedacht door Baaphomett.
Waar gaat het om?
Terecht onderdeel van de gemeenschap?
Transfobie?
Een ander verwijt dat gemaakt wordt is dat personen uit de xenogender gemeenschap een loopje nemen met gangbare genderidentiteiten. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Er kan een verklaring hiervoor zijn en die kan ook weer terug te voeren zijn tot het platform waarmee deze identiteiten en de bijbehorende symbolen, zoals de vlaggen, gepresenteerd worden. Dat is het platform Tumblr. Ook hiervoor geldt dat het platform niet uit zou moeten maken, want voor veel andere uitingen of bijdragen geldt dat dit platform gebruikt wordt voor het verspreiden van bepaalde boodschappen of bepaalde bekendmakingen. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe Pride vlag geïntroduceerd wordt.
"A nonbinary gender identity that cannot be contained by human understandings of gender; more concerned with crafting other methods of gender categorization and hierarchy such as those relating to animals, plants, or other creatures/things. It’s mainly an umbrella term for genders with themes such as nouns, archetypes, synesthetic experiences."
"Een non-binaire genderidentiteit die niet kan worden ingeperkt door menselijke opvattingen over gender; houdt zich meer bezig met het bedenken van andere methoden van gendercategorisering en -hiërarchie, zoals die met betrekking tot dieren, planten of andere wezens/dingen. Het is vooral een overkoepelende term voor genders met thema's als zelfstandige naamwoorden, archetypes, synesthetische ervaringen."
Betekenis van de Xenogender Pride Flag
"Central symbol is the astronomical sign for the asteroid Iris, named after the deity with the same name, which is associated with rainbows. Colours chosen are various common shades present in iris flowers. The central stripe is yellow, as yellow is a common nonbinary colour- and, as opposed to purple, which usually stands for androgynous nonbinary genders with some combination of male and female identities (hence red/blue mixed), yellow is often used to symbolise genders which have nothing to do with the binary in any way- including xenogenders."
"Centraal symbool is het astronomische teken voor de planetoïde Iris, genoemd naar de gelijknamige godheid, die wordt geassocieerd met regenbogen. De gekozen kleuren zijn verschillende tinten die veel voorkomen in irisbloemen. De centrale streep is geel, omdat geel een veel voorkomende non-binaire kleur is en, in tegenstelling tot paars, dat meestal staat voor androgyne non-binaire genders met een combinatie van mannelijke en vrouwelijke identiteiten (vandaar rood/blauw gemengd), wordt geel vaak gebruikt om genders te symboliseren die op geen enkele manier iets te maken hebben met het binaire, inclusief xenogenders."
Meer informatie over Xenogender
Bekendere subculturen
Wanneer je het voorgaande gedeelte leest, dan zou je mogelijk de conclusie kunnen trekken dat er sprake is mate van belangrijkheid, waarbij het eerste gedeelte (dus) belangrijker zou zijn. Dat is niet het geval. Dit gedeelte werd als eerste besproken, vanwege de complexiteit. De titel van het gedeelte Bekende subculturen gaat ook niet uit van een mate van belangrijkheid, omdat er sprake is van een bekendheid. Bovendien gaat het om een bekendheid die subjectief kan zijn. Wat voor een een bekend is, hoeft voor een ander niet bekend te zijn.
Net zoals voor veel andere overzichten in deze serie geldt ook hier dat dit overzicht niet compleet is. Er wordt in dit overzicht geen mate van belangrijkheid of waarde gehanteerd.
Bear Flag/Bear Brotherhood Flag
Wat zijn bears?
- Fors of stevig gebouwd.
- Lichaamshaar aanwezig.
- Snor en/of baard.
Betekenis van de Bear Flag
Meer informatie over Bear Pride Flag
BDSM Pride Flag
De BDSM Pride Flag is niet per definitie gebonden aan de LHBTI+ gemeenschap. De vlag is ook van toepassing op personen die niet verbonden zijn aan deze gemeenschap. De vlag wordt echter wel vaak genoemd in relatie tot de LHBTI+ gemeenschap. Daarnaast is de vlag vaak opgenomen in de standaard lijstjes. Vandaar dat deze vlag ook in dit overzicht terugkeert. Alleen is het niet helemaal zuiver om de BDSM Pride Flag op te nemen met daarmee de suggestie dat het hier zou gaan om een subcultuur binnen de LHBTI+ gemeenschap. Dat is niet aan de orde.
Wat is BDSM?
De geschiedenis van BDSM gaat terug tot de vroege jaren negentig als het om de afkorting gaat, want het is een samenvoeging van een aantal begrippen.
- B/D: Bondage and Discipline
- D/s: Dominance and submission
- S/M: Sadism and Masochism
Het gaat hier om een samenvoeging van Engelstalige termen, die leidde tot BDSM. Seksuele voorkeuren en rollenspellen, die gebruik maken van opgelegde fysieke beperkingen, zenuwprikkels en machtsverhoudingen. De oorsprong ervan is terug te voeren tot de jaren negentig. Vanaf 1991 werd dit begrip verder uitgewerkt via Usenet.
Waar BDSM zelf ook onderdeel kan zijn van een subcultuur, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een plaatsing binnen de LHBTI+ gemeenschap omdat er wel sprake is van personen die terug te voeren zijn tot de LHBTI+ gemeenschap in dat specifieke geval, is BDSM zelf weer een parapluterm voor andere categorieën.
Oorsprong en betekenis van de BDSM Pride Flag
Meer informatie over de BDSM Pride Flag
Drag Flag
De Drag Pride Flag werd voorzien van een update nadat er via DragPride.com in 2016 een wedstrijd uitgeschreven was en een nieuwe vlag gepresenteerd werd. Dat gebeurde op 9 maart 2016. Desondanks zie je de oude vlag, die in 1999 gepresenteerd werd nog regelmatig terug. Of dat logisch is, dat is de vraag.
1999: Feather Pride Flag
Campbell ontwierp de vlag eigenlijk als een afbeelding voor de Gay and Lesbian Times (GLT) in juni 2000. Ter ere van de Pride Month. Er zijn geen papieren of digitale versie meer beschikbaar van dit tijdschrift. We moeten het daarom doen met deze vermelding van 25 januari 2012, waarin wordt teruggeblikt op deze gebeurtenis. Dat is een gearchiveerde pagina, omdat de oorspronkelijke weblocatie een onveilige locatie is.
De vlag zou uitgroeien tot het symbool van de drag gemeenschap wereldwijd vanaf 2000. De phoenix rijst op uit de as en symboliseert de wedergeboorte en de vurige passie die de gemeenschap kenmerkt. De veerkracht van dit symbool was toen al voor Campbell een logische, want hij trok een vergelijking met de drag gemeenschap. Waar hij ook een relatie legde was de voortdurende strijd die deze mythische vogel levert en de strijd die de drags moeten leveren. Een strijd voor acceptatie en emancipatie. Daarnaast staat de vogel voor diezelfde toewijzing en energie als de gemeenschap. Dat zou de boodschap zijn die men later aan deze vlag zou koppelen. Er is alleen een andere boodschap die hoort bij deze vlag en die lees je op de pagina uit 2012.
Relatie gelegd door Campbell
Campbell legde vooral een relatie tussen gays en drags. Daar hoeft overigens niets mis mee te zijn. Wat er vervolgens gebeurde, daar kunnen vraagtekens bij geplaatst worden. De phoenix had betrekking op de tragische gebeurtenissen uit de jaren tachtig. Toen er een ziekte in opkomst was, waar mensen geen kennis van hadden. Een ziekte genadeloos toesloeg. Een ziekte waarvan later zou blijken dat die echt niet gebonden was aan de gay community. Dat was en is hiv/aids. Het zwart-witte motief op de achtergrond was ook een verwijzing naar iets dat eigenlijk gewoon zielig was, volgens Campbell. Het herinnerde men aan de harlekijnen. Hij excuseerde zich wel door te stellen dat men vooral niet moest denken dat drags daarmee vergeleken moesten worden, zoals je hier kunt lezen.
Het is dus eigenlijk best logisch dat er in 2016 gekozen werd voor een nieuw ontwerp.
2016: Drag Flag
Betekenis Drag (Pride) Flag
- Paars: Paars: staat voor de passie voor drag die we allemaal delen.
- Wit: staat voor de lege staat die ons lichaam en gezicht is, die we allemaal veranderen om de personages te creëren die we worden.
- Blauw: staat voor zelfexpressie en loyaliteit.
- Roze kroon: vertegenwoordigt leiderschap in de gemeenschap.
- Roze sterren: vertegenwoordigen de vele vormen van drag.
Meer informatie over drag en de Drag Pride Flag(s)
Leather Pride Flag
Oorsprong en betekenis van de Leather Pride Flag
Hoewel de vlag voornamelijk omarmd werd door de mannelijke gayscène, was de vlag volgens DeBlase ook bedoeld voor vrouwen. De vlag was misschien wel bedoeld voor de LHBTI+ gemeenschap, maar de vlag kan breder gezien worden. De vlag is onderdeel geworden van de BDSM gemeenschap. De vlag mag verder “vrij” geïnterpreteerd worden.
Meer informatie over de Leather Pride Flag
Master/slave Flag
Over de Master/slave Flag
De vlag bestaat uit een verticale rode lijn aan de linkerzijde, die autoriteit, macht of dominantie vertegenwoordigd. De drie horizontale rode lijnen daarnaast vormen een ideogram. Drie horizontale lijnen samen kunnen ook iets anders betekenen: het passieve intellect, wat binnen de psychologie gelijk is aan onderdanigheid.
Meer informatie over Master/slave Flag
Ownership Flag
Wat is Ownership?
Betekenis van de Ownership Flag
Meer informatie over de Ownership Flag
Pony Pride Flag
Het komt niet vaak voor dat een website of pagina uitgesloten is van archivering door The Internet Archive/Wayback Machine. Dat is wel het geval geweest voor de pagina met de informatie over de Pony Pride Flag, zoals hieronder te zien is.
Waarom een Pony Pride Flag?
De Ponies (in het Nederlands pony’s) zijn een aparte subcultuur binnen de BSDM cultuur en de vlag vertegenwoordigd deze (sub)cultuur sinds 2007. Verwar dit alles niet met Ponygender. Ponygender is een xenogender identiteit, waarbij de persoon in kwestie een sterke verbinding voelt of idenficeert met of aan de hand van pony’s.
Meer informatie over de Pony Pride Flag
Rubber Fetish Pride Flag
Waarom een Rubber Fetish?
Betekenis van de Rubber Fetish Pride Flag
- Zwart: lust voor het uiterlijk en het gevoel van glazend zwart rubber.
- Rood: passie voor rubber en rubbermannen.
- Geel: de drang naar intens rubber spel en fantasieën.
Meer informatie over de Rubber Fetish Pride Flag
Welke vlaggen niet?
Er zijn bepaalde vlaggen die niet opgenomen worden in het overzicht met LHBTI+ vlaggen. Dit omdat ze echt niet opgenomen mogen worden in de lijsten. Toch komen ze op andere websites terug, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zelfs in het gedeelte over subculturen en meer, dit deel, van de serie De Vlaggen van de Regenboog, worden deze vlaggen opgenomen zonder dat ze daarmee automatisch onderdeel zouden zijn van de vlaggen die onderdeel zijn van de LHBTI+ gemeenschap. Eerder was dit al het geval voor enkele vlaggen die verbonden zijn aan de BDSM cultuur. Omdat er sprake kan zijn van een relatie met de LHBTI+ gemeenschap, is ervoor gekozen om de vlaggen wel in het overzicht op te nemen. Weliswaar met een duidelijke vermelding. Voor de volgende twee vlaggen gelden aandachtspunten. Zorgvuldigheid is geboden. Om misverstanden te voorkomen.
De Polyamory Pride Flag
In een groot aantal overzichten wordt de Polyamory Pride Flag uit 1995 gewoon nog opgenomen als onderdeel van de LHBTI+ vlaggen. Zonder daarbij te vermelden dat dit niet juist is. Er is geen ruimte gereserveerd voor de letter P voor polyamorie binnen de afkortingen die gebruikt worden. Ook valt polyamorie niet onder het plus teken. Hoe kan het dan dat deze vlag zo vaak terugkomt in overzichten met vlaggen die gerelateerd zijn aan de LHBTI+ gemeenschap? Dat heeft alles te maken met de manier waarop de polyamorie gemeenschap zelf naar buiten is getreden. Of het terecht is dat polyamorie onderdeel is van de LHBTI+ gemeenschap zal later voorzien worden van een antwoord.
Wat is polyamorie?
Ondanks het feit dat polyamorie gewoon toegestaan is, levert het weerstand en onbegrip op. In sommige gevallen levert het uitsluiting op. In nog extremere gevallen kan het leiden tot discriminatie en zelfs geweld. Daarmee komen we uit op de vraag of het gerechtvaardigd is of polyamoristen daarom thuishoren binnen de LHBTI+ gemeenschap of niet. Dat is afhankelijk van genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Niet van polyamorie. Polyamorie is geen garantie voor seksueel contact tussen personen van hetzelfde gender. Dit kan, maar hoeft niet. De seksuele relaties zijn gebaseerd op wat de partners binnen de relaties besproken hebben en dat verschilt per situatie.
Alleen op basis van de manier waarop de samenleving aankijkt tegen polyamorie en personen vervolgens behandeld is geen logische keuze om de groep op te nemen als onderdeel van de LHBTI+ gemeenschap. Een goed voorbeeld zijn cisgender hetero personen in een gemengde relatie. Wanneer er sprake is van een verschillende etnische achtergrond, kan dit leiden tot discriminatie en geweld. Is dit dan een reden om die groepen op te nemen binnen de LHBTI+ gemeenschap? Hoe verderfelijk dat gedrag (discriminatie en geweld) ook is, het is gebaseerd op iets anders dan op genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Wat wel duidelijk is, personen die dit overkomt kunnen wel samen marcheren tijdens Pride Parades met de LHBTI+ gemeenschap. Om zo samen een einde te maken aan discriminatie, geweld en te strijden voor emancipatie. Er zijn raakvlakken te onderscheiden. Vandaar dat polyamorie geen onderdeel is van de LHBTI+ gemeenschap.
Er is niets mis met het aandacht willen vragen voor rechten. Samen marcheren tegen ongelijkheid is een goed initiatief. Elkaar ondersteunen is goed. Polyamoristen overal ter wereld nemen dan ook deel aan Pride Parades en Pride Walks. Dit omdat men aandacht wil vragen voor hun rechten. Of je het nu eens bent met hun standpunten of niet, ze doen precies dat wat de LHBTI+ gemeenschap ook doet en dat is strijden voor verandering. In weze komt dat neer op het strijden voor acceptatie voor een liefdesrelatie die “anders” is dan wat de wereld in sommige gevallen gewend is. Dat heeft niets te maken met het “opdringen” van bepaalde keuzes of een bepaald idee. Het heeft te maken met de vurige wens om geaccepteerd te worden.
Twee vlaggen voor de polyamorie gemeenschap
Gaat het over vlaggen die gerelateerd zijn aan de LHBTI+ gemeenschap en wordt hierbij niet voldoende nagedacht over de polyamorie gemeenschap, dan kan het voorkomen dat de vlag uit 1995 gebruikt wordt voor een overzicht. Dit is de vlag die door Jim Evans ontworpen werd. De vlag zou tot aan 2022 als de vertegenwoordiging gelden voor de polyamorie gemeenschap wereldwijd.
De vlag bestaat uit de kleuren blauw, rood, zwart en in het midden is een goudkleurig pi-teken zichtbaar. De betekenis van de vlag is als volgt:
- Blauw: openheid en eerlijkheid tussen alle partners met wie men relaties onderhoud.
- Rood: liefde, passie en aantrekkingskracht.
- Zwart: solidariteit met de personen die onder maatschappelijke druk hun relaties voor de buitenwereld moeten verbergen.
- Pi-teken: de eerste letter van het woord polyamorie, in goud. omdat deze kleur een bepaald waarde uitstraalt die men het begrip geeft.
In 2022 organiseerde de website Polyamproud.com een wedstrijd voor een nieuw ontwerp voor een vlag voor de gemeenschap. Er kon gestemd worden op vier deelnemende ontwerpen. Uiteindelijk won het ontwerp van Red Howell. Nieuw in deze vlag was de aanwezigheid van een wit gedeelte en een hart, in plaatst van het pi-teken. De vlag heeft de volgende betekenis:
- Blauw: openheid en eerlijkheid tussen alle partners met wie men relaties onderhoud.
- Rood: liefde en aantrekkingskracht.
- Paars: de verenigde, niet-monogame gemeenschap.
- Het goudkleurige hart: de energie en het doorzettingsvermogen van de gemeenschap.
Meer informatie over polyamorie en de Polyamory Pride Flag
Straight Ally Pride Flag
De Straight Ally Pride Flag (in het Nederlands de Bondgenoten Pride Vlag) is een vlag die lijkt op de minder positieve Straight Flag. Die vlag kent een minder positieve achtergrond, want daarmee nemen tegenstanders eigenlijk een standpunt in. Ze deponeren het standpunt dat juist zij beperkt of juist gemarginaliseerd worden, door de LHBTI+ gemeenschap. Het zwart-witte gedeelte van de Straight Ally Pride Flag lijkt op de Straight Flag. Er is alleen geen relatie tussen beide vlaggen. Een Straight Ally of een Bondgenoot is precies het tegenovergestelde van dat waarvoor de personen staan die aangeven dat er sprake is van een vermeend complot of een geheime agenda die uitgerold wordt door de LHBTI+ gemeenschap, al dan niet geholpen of ondersteund door een (internationale) overheidsorganisatie. Soms zelfs door meerdere (internationale) overheidsorganisaties.
Over Bondgenoten
De vlag zie je niet vaak. Daar zijn redenen voor te bedenken. De reden daarvoor heeft niet alles te maken met de gelijkenis met de Straight Pride Flag. Er zijn andere redenen te bedenken. In de eerste plaats is het de vraag wanneer je een Straight Ally of Bondgenoot bent. Dat ben je niet zomaar, officieel. Er is een verschil tussen actief steunen en het zijn van die Bondgenoot met een hoofdletter. Natuurlijk is het mogelijk om een bondgenoot te zijn zonder hoofdletter.
Een Bondgenoot (met hoofdletter) is een cisgender hetero persoon die de drie stadia doorlopen heeft, alvorens zij of hij het Bondgenootschap mag voeren.
Keith Edwards
De drie fases zoals hiervoor beschreven, zijn gebaseerd op de visie van socioloog Keith Edwards en via deze link en deze link is meer informatie hierover te vinden. Waar het allemaal mee begint, is het inleven in een bepaalde situatie. Vanaf dat punt gaat het verder. Dat punt is ook essentieel voor zaken als acceptatie en verdere emancipatie. Daarmee stopt het alleen niet.
In hoeverre je zelf een Straight Ally bent, bepaal je officieel niet zelf. Die titel wordt je eigenlijk door anderen (vanuit de LHBTI+ gemeenschap dus) toegekend.
Is een Straight Ally Pride Flag noodzakelijk?
De Straight Pride Flag is verbonden aan haat. Daarom worden de versies van die vlag niet afgebeeld in dit artikel.
Meer informatie over de Straight Ally Pride Flag
Dan nog dit...
De afgelopen jaren is het een terugkerend onderwerp geweest. De complottheorie dat de letter “P” onderdeel zou worden van de afkorting LHBTI+ of een gelijkwaardige afkorting. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen plannen hiervoor en er waren geen plannen hiervoor. Ook een verandering van een Pride vlag is niet aan de orde, omdat de afkorting zou veranderen.
Inmiddels is het al vele malen ontkracht. Toch keert het “nieuws” met enige regelmaat terug. Het is alleen geen nieuws, vandaar de aanhalingstekens. Er wordt geen vermelding opgenomen die betrekking heeft op pedofilie of pedoseksualiteit. Er wordt dus geen letter P toegevoegd aan de afkorting LHBTI+/LGBTQIA+ of een vergelijkbare afkorting, zodat er sprake is van een acceptatie van pedofilie of pedoseksualiteit.
Kortom, er wordt dus geen letter P toegevoegd. Er is geen enkele relatie met de LHBTI+ gemeenschap. Elke suggestie of elke beschuldiging is niets meer dan misleiding en een regelrechte complottheorie.
Meer informatie over dit onderwerp
Voetnoten
- De beschrijving van de ervaring van personen met hun gender.
- De beschrijving van een persoon, op basis van genderidentiteit.
Over deze serie
De serie De Vlaggen van de Regenboog is verdeeld in vier delen.
De inleiding, met de geschiedenis over het ontstaan van de originele Pride Flag van Gilbert Baker en de ontwikkelingen die daarna volgden.
Wat is een identiteitsvlag en welke vlaggen bestaan er zoal? Het overzicht is verre van compleet en daarvoor is een goede reden.
Welke vlaggen op basis van seksuele oriëntatie zijn er zoal? Ook dit overzicht is verre van compleet.
Alles over MOGAI, Pocket Gender, Xenogender en andere belangrijke zaken.