De Vlaggen van de Regenboog - Identiteitsvlaggen

De Vlaggen van de Regenboog – Identiteitsvlaggen

De identiteitsvlaggen staan centraal in deel twee van de Vlaggen van de Regenboog. In dit artikel lees je het antwoord op de vraag wat een identiteitsvlag is en volgt een overzicht van enkele identiteitsvlaggen. Vergeet alleen niet dat dit overzicht incompleet is. Daar is een goede reden voor.

Dit tweede deel van het artikel verscheen eerder op de website van De Goede Huisvader. Toen was het een volledig artikel. Artigenda besloot hiervan een serie te maken en waar nodig aanpassingen door te voeren. Ook werden gegevens geactualiseerd.

Wat zijn identiteitsvlaggen?

Identiteitsvlaggen zijn vlaggen die horen bij een bepaalde identiteit. In dit geval gaat het om genderidentiteit. De vlaggen die besproken worden in dit deel van de serie De vlaggen van de regenboog gaan over de LHBTI+ gemeenschap. Welke afkorting je wilt gebruiken maakt niet uit. Meer over de afkortingen lees je in het eerste deel van deze serie.

Naast vlaggen die betrekking hebben op identiteit, zijn er ook vlaggen die horen bij seksuele oriëntatie. Die vlaggen komen aan bod in het derde deel van deze serie.

Niet compleet

Dit overzicht is verre van compleet. Er zijn genoeg websites die claimen dat ze een “compleet overzicht” tonen van alle vlaggen die gerelateerd zijn aan de LHBTI+ gemeenschap. Daarbij wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen de identiteitsvlaggen en de vlaggen die staat voor seksuele oriëntatie.
Het is onmogelijk om zo’n overzicht te maken, omdat er bijna dagelijks nieuwe vlaggen bij komen. Dit heeft alles te maken met de online activiteiten op dit gebied. Daarnaast veranderen vlaggen soms. Dit kan te maken hebben met een bepaalde geschiedenis van een vlag of een nieuwe uitleg van een vlag. Dat zijn allemaal factoren die een rol van betekenis spelen. In veel gevallen gaat het om artikelen met titels die de suggestie wekken dat alle vlaggen behandeld worden en waaruit blijkt dat deze artikelen al vele jaren geleden gepubliceerd zijn. Nu hoeft daarmee niets mis te zijn. Oorspronkelijk werd dit artikel gepubliceerd in 2021. Er is alleen weinig meer over van het oorspronkelijke artikel. In de eerste plaats omdat dit artikel verscheen op een andere website (zie hiervoor deze uitleg).

Geen onderscheid

Het is geen statisch geheel. Het is iets dynamisch. Vergelijk het met een wapperende vlag. Dat vergt het actueel maken van een artikel en tegelijkertijd ook inzien dat er geen volledig overzicht kan bestaan. Ook dit overzicht van de identiteitsvlaggen is daarmee dus niet compleet.  Dat een vlag niet is opgenomen wil niet zeggen dat de vlag niet belangrijk is. Ook de behandelde volgorde zegt niets over belangrijkheid. Behalve als het gaat om een vlag.

Over de genderqueer vlaggen en de intersekse vlag

Het is goed om een uitleg te geven over een tweetal vlaggen in dit overzicht. De genderqueer vlaggen en de intersekse vlag.

Over de genderqueer vlaggen

Genderqueer wordt gerekend tot een categorie binnen transgender. Tot deze categorie behoren onder andere:

Personen zonder gender, genderidentificatie of een historische genderidentificatie
Personen zonder een vastliggende genderidentiteit
Genderidentiteit buiten het man-vrouw spectrum

Over de intersekse vlag

Het is de vraag in hoeverre de Intersex Flag/Intersex Pride Flag op deze pagina opgenomen moet zijn, omdat het gaat om lichamelijke kenmerken waarbij er onderscheid gemaakt wordt tussen gender. Desondanks heeft de intersekse gemeenschap een plek veroverd in de LHBTI+ gemeenschap, al was het alleen maar vanwege de opname in de meeste afkortingen (lees meer over het gebruik van de afkortingen). De Intersex Flag is sinds 2021 opgenomen als onderdeel van de Intersex-inclusive LGBT Progress Pride Flag.

Androgyne Pride Flag

De Androgyne Pride Flag is ontworpen door Saveferris-blog (destijds Saveferris) en werd gepresenteerd op 29 maart 2011.

Wat is androgynie?

Androgynie (Engels Androgyne) is niet voor iedereen hetzelfde. Dit omdat in de eerste plaats androgynie al een heel oud begrip is. Dit zorgt ervoor dat er een bepaalde, soms onterechte associatie, ontstaat met niet-bestaande personen of personages. Personen of personages die mogelijk niet eens bestaan hebben. Denk hierbij dan aan personen of personages uit de Klassieke Oudheid, bijvoorbeeld. Daarmee wordt overigens wel onderstreept dat we te maken hebben met een eeuwenoud begrip. Daarnaast gaat het om een identiteit die voor de buitenwereld wel of niet zichtbaar kan zijn. Het gaat dus in sommige gevallen om genderexpressie als onderdeel of onderstreping van de genderidentiteit.

Dat laatste, de genderexpressie, is iets waar het vaakst over gesproken werd of wordt. Dat is wat zichtbaar was of is. Toch is de androgynie genderidentiteit meer. De identiteit is voor een deel vergelijkbaar met genderfluïde. Alleen de genderexpressie is slechts een deel van waar het om gaat, want gaat het om het voelen of het uiten of het zijn? Dat zijn namelijk drie verschillende mogelijkheden als het om androgynie gaat.

Bij androgynie denken de meeste mensen aan geslachtsneutraal of genderneutraal. Androgynie is meer dan dit. Dit zijn zaken die androgynie overstijgen en betrekking hebben op veel meer genderidentiteiten. Wat het in ieder geval niet is: een binair systeem van vrouw-man. Dat is al eeuwenlang het geval. Voorbeelden uit de oudheid zijn er genoeg en ook uit een recenter verleden zijn er genoeg voorbeelden. De identiteitsvlag is van een recentere datum (2011). Dat geldt alleen voor meer identiteitsvlaggen. De identiteit was er al langere tijd, soms zelfs eeuwenlang, waar de identiteitsvlag soms pas recent verscheen. De grote misvatting die vervolgens gemaakt werd, dat gold ook voor de androgynie identiteit, was dat het allemaal van recente datum zou zijn.

Betekenis van de Androgyne Pride Flag

De Androgyne Pride Flag bestaat uit drie brede verticale strepen en de kleuren roze, paars en blauw. De betekenis van de kleuren is als volgt:

Meer informatie over de Androgyne Pride Flag

Agender Pride Flag

De Agender Pride Vlag of de Agender Pride Flag is een ontwerp van Salem X. De introductie ervan vond in 2014 plaats via het sociale netwerk Tumblr.

Wat is agender?

Agender of genderloos, gendervrij of nongender is een subcategorie en tegelijkertijd een parapluterm voor weer andere, onderliggende categorieën. Dat maakt het soms lastig en bovendien, omdat agender opgenomen is als subcategorie van de categorie transgender of genderqueer, levert dit weerstand op.

Is het logisch wanneer er geen sprake is van een gender, om agender op te nemen in de categorie transgender? Eigenlijk wel. Wanneer je transgender in dit geval beschouwt als de paraplucategorie. Zet daar tegenover de cisgender categorie. Dus geboortegeslacht versus een geslacht dat gebaseerd is op genderidentiteit. Dan zou het logisch zijn. Tot zover is er niets aan de hand. Tegenstanders zijn van mening dat deze redenatie niet opgaat. Er is immers geen sprake van een gender, dus is agender een categorie die op zichzelf staat. Een eventuele bovenliggende categorie kan de non-binaire categorie zijn. Al is niet iedereen het daarover eens.

Een andere reden voor een afwijzing van de categorie transgender heeft te maken met het deelwoord trans. Dat staat voor transitie en men gaat er niet vanuit dat er sprake is van (een) transitie. Niet fysiek, niet sociaal, niet emotioneel. Bovendien “zegt” in dit geval genderexpressie niets of geeft dit onvoldoende aanknopingspunten voor de agender identiteit.

Vanzelfsprekend gaat het om een genderidentiteit en geen seksuele oriëntatie/seksuele voorkeur. Toch is het goed om te weten dat het niet gaat om “tegenovergestelde” aantrekkingskracht of aantrekkingskracht tot “hetzelfde.” Sterker nog, het is essentieel, om te beseffen, zoals dit voor alle identiteiten binnen het non-binaire spectrum van toepassing is, dat dit niet van toepassing is of hoeft te zijn.

Betekenis van de Agender Pride Flag

De Agender Pride Vlag bestaat uit totaal zeven strepen, te weten: twee zwarte, twee grijze, een witte en een groene streep. De vlag heeft een groene streep, wat het tegenovergestelde is van paars. Er is gekozen voor juist deze kleur, omdat deze kleur een combinatie is van de kleuren roze en blauw. Roze en blauw zijn van oudsher gekoppeld aan het vrouwelijke en mannelijke. Groen wordt beschouwd als een genderloze kleur.

Het is goed om te weten dat het bij de kleur grijs gaat om zonder gender en de aan gender gebonden personen.

Inspiratie

De Agender Pride Flag zou in 2015 van inspiratie zijn voor een andere vlag. Dat was de Pangender Pride Flag.

Meer informatie over de Agender Pride Flag

Bigender Pride Flag

De originele identiteitsvlag die gepresenteerd werd in 2014 door de Tumblr-gebruiker no-bucks-for-this-doe geldt als een controversiële vlag, vanwege de standpunten van de maker. Op deze pagina wordt daar meer over uitgelegd. Dit zorgde ervoor dat een nieuwe vlag gepresenteerd werd en dat gebeurde in ieder geval na 23 augustus 2015, want dat was de publicatiedatum van het bericht via Devian Art.

Wat is bi-gender?

Er is sprake van de bi-gender identiteit wanneer er sprake is van twee genders. Dat kunnen twee binaire of twee non-binaire genders zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat er bij de persoon in kwestie sprake is van genderincongruentie.

Gaat het om de naam van de vlag, dan gebruik je de naam bigender, dus zonder kopppelteken. Gebruik je de vermelding van de naam zelf, dan gebruik je het koppelteken wel, dus is het bi-gender.

Geen biseksualiteit

Het is goed om even te verduidelijken dat er absoluut geen raakvlak is met biseksualiteit. Het gaat hier niet om een seksuele oriëntatie van een persoon, maar om de genderidentiteit. Beter gezegd: de twee genderidentiteiten van die persoon (vandaar dus bi-gender).

Raakvlakken met pangender

Bi-gender heeft raakvlakken met pangender, maar verschilt. Pangender gaat uit van de mogelijkheid dat er identificatie mogelijk is van meer dan twee identiteiten. Bi-gender gaat uit van identificatie van twee identiteiten.

Twee versies van de vlag

Er zijn twee versies van de Bigender Pride Flag bekend. De eerste versie bevat zeven strepen/banen, de andere versie bevat er vijf. Daarnaast wijken de kleuren af. Volgens de website Sexual Diversity is er geen duidelijkheid over wat nu precies de betekenis is achter de vlaggen. Naar aangenomen wordt zijn de ontwerpen geïnspireerd op de Transgender Pride Flag van Monica Helms uit 1999.

Versie 1 - mogelijke betekenis
Versie 2 - mogelijke betekenis

Meer informatie over de Bigender Pride Flag

Demigender Pride Flag

De Demigender Pride Flag werd in 2014 geïntroduceerd door Deminonbinary en vertegenwoordigd sinds die tijd de demigender gemeenschap.

Demigender en demiseksualiteit zijn twee verschillende begrippen. Laat dit vooraf duidelijk zijn. Demiseksualiteit gaat om een seksuele oriëntatie en demigender gaat om een genderidentiteit. Voor de naam 

Wat is Demigender?

Demigender hoort thuis in het non-binaire spectrum. De identiteit is deels verbonden aan het gender waarmee de persoon in kwestie geboren kan zijn zijn, maar dit hoeft niet. Er is sprake van (een) identificatie die (deels) plaatsvindt of plaats kan vinden op basis van een gender en deels juist het omgekeerde in kan houden. Naast demigender is identificatie mogelijk via de genderidentiteiten demigirl/demiwoman, demifluid, demiflux en demiboy/demiman.

Over de vlaggen voor de demigender identiteiten

Voor elk van deze identiteiten is een aparte vlag gemaakt door de leden van de gemeenschap. De vlaggen vertonen overeenkomsten met de vlag. De vlaggen die gemaakt werden voor de andere identiteiten dan de demigender identiteit, ontstonden allemaal na 2014. Dat was het jaar waarin Demonnonbinary de vlag presenteerde via Devian Art. Voor deze vlag en voor de andere vlaggen geldt dat niet bekend is wat precies de betekenis is. 

Betekenis van de Demigender Pride Flag

Het is dus gissen wat de betekenis is van de oorspronkelijke vlag van Deminonbinary. De vlag bestaat uit de kleuren donkergrijs, lichtgrijs, geel en wit en de betekenis zou als volgt kunnen zijn:

Zonder een goede uitleg van de maker blijft het gissen over de juiste betekenis van de vlag. Waarover geen twijfel hoeft te bestaan is de terminologie voor wie de andere vlaggen bedoeld zijn.

De Demigirl Pride Flag.
De Demigirl Pride Flag.
Bron: Nonbinary Wiki.

Demigirl

Een persoon die gedeeltelijk meisje/vrouw of vrouwelijk is, maar niet geheel als vrouw/vrouwelijk aangeduid wil worden of dusdanig geïdentificeerd wil worden. Op 21 juni is het Demigirl Pride Day. Andere benamingen voor een Demigirl zijn: Demilady, Demifemale of Demiwoman. Deze benamingen zijn wellicht wat minder stigmatiserend dan de term girl of meisje.
De Demiboy Pride Flag.
De Demiboy Pride Flag.
Bron: Nonbinary Wiki.

Demiboy

Een persoon die gedeeltelijk jongen/man of mannelijk is, maar niet geheel als man/mannelijk aangeduid wil worden of dusdanig geïdentificeerd wil worden. Op 22 juni is het Demiboy Pride Day. Andere benamingen voor een Demiboy zijn: Demiman, Demiguy of Demimale. Deze benamingen zijn wellicht wat minder stigmatiserend dan de term boy of jongen.

De Demifluid Pride Flag.
De Demifluid Pride Flag.
Bron: Nonbinary Wiki.

Demifluid/Demifluïde

Een persoon wiens gender fluïde is door demigenders. Oftewel een persoon met verschillende genders.
De Demiflux Pride Flag.
De Demiflux Pride Flag.
Bron: Nonbinary Wiki.

Demiflux

Een persoon met meer dan een gender, waarvan sommige statisch en sommige fluïde.
Daarnaast zijn er de deminonbinary-, demiandrogyne-, demiagender- en demineutrois personen. Allemaal afgeleiden van de demigender identiteit, maar net iets anders. Zo is iemand met de genderidentiteit deminonbinary (demi non-binair) dus gedeeltelijk non-binair, is iemand met de genderidentiteit demiandrogyne (demi androgyne) deels androgyne enzovoorts. Het gaat in de basis allemaal om identiteiten die een relatie hebben met demigender.

Meer informatie over Demigender & de Demigender Pride Flag

Derde gender

Het derde gender (ook wel derde gender) gaat om personen die door henzelf of de samenleving niet als man of vrouw gecategoriseerd worden of kunnen worden. In dit geval wordt derde als ander. Sommige antropologen en sociologen beschouwen het derde gender juist als vierde of vijfde gender. Dit alles is niet “nieuw” en is binnen sommige culturen al eeuwenlang bekend. Denk dan aan Aziatische culturen en culturen in Oceanië. Dat zijn slechts enkele voorbeelden.

Het derde gender, in het Engels bekend als third gender, heeft raakvlakken met andere genderidentiteiten. Hierdoor wordt de genderidentiteit door sommigen geschaard onder de genderqueer genderidentiteit, welke onderdeel is van de transgender identiteit.

Hijra's en Two-spirit

Bekende voorbeelden zijn de hijra’s uit Zuidoost-Azië. De Two-spirit personen uit Noord-Amerika zijn in sommige gevallen ook voorbeelden van het derde geslacht. Sommige voorbeelden, omdat niet iedere Two-spirit persoon de relatie die gelegd wordt met het derde geslacht (volledig) acceptabel vindt.

Pride vlag

De verschillende onderdelen waarin de vlaggen besproken worden, beginnen met de Pride vlag die hoort bij -in dit geval- de genderidentiteit. Hoe zit het precies met het derde gender? Bestaat er zoiets als een Third Gender Pride Flag? Er bestaat een vlag die we kennen als de Hijra Pride Flag en een vlag die we kennen als de Two-spirit Pride Flag. Dat is niet hetzelfde als de Third Gender Pride Flag.

Er zijn verschillende vlaggen bekend die door moeten gaan als dé Pride vlag. Officieel is er geen “echte” vlag. De Genderqueer Pride Flag zou gebruikt kunnen worden, tenzij er sprake is van een andere genderidentiteit. Er is wel een voorstel gedaan voor een vlag, maar deze is (nog) niet volledig geaccepteerd.

De vlag werd op 9 augustus 2018 gepresenteerd door het Tumblr-account Beyond MOGAI Pride Flags.

Betekenis van de Third Gender Pride Flag

Er is geen betekenis gekoppeld aan deze vlag.

Meer informatie over derde gender

Gender Non-conforming Pride Flag

De Gender Non-conforming Pride Flag verscheen voor het eerst op 11 maart 2017 op de website Devian Art via het account van Pride-Flags.

Wat is gender non-conformiteit?

Een andere Engelstalige naam/term voor gender non-conforming (overigens ook een Engelse naam/term) is Gender variance. Het gaat hier om hetzelfde. Alleen waar hebben we mee te maken? Er zijn raakvlakken te onderscheiden met genderfluïditeit. Zo kan er sprake zijn van bijvoorbeeld “wisseling” als het gaat om genderexpressie. Dit kan, maar hoeft niet zo te zijn. Anders dan bij genderfluïditeit is er in ieder geval geen sprake van een (mogelijke) beïnvloedbaarheid. Het is juist het tegenovergestelde. Het breken met de gangbare normen en waarden. Al is dat een wat negatieve benadering, wellicht. Het gaat erom dat de persoon in kwestie geen belemmering voelt op dit punt of belemmering wenst op dit punt. Er is geen grens in wat vrouwelijk of mannelijk is. Er kan mogelijk sprake zijn van een proces van transitie, al hoeft dit niet bij iedereen het geval te zijn. Juist die transitie kan ervoor zorgen dat er weer een einde kan komen aan de gender non-conformiteit.

Net zoals van toepassing is voor een groot aantal genderidentiteiten die breken met het binaire systeem of waarbij er sprake is van een categorisering onder de paraplu van genderqueer en/of transgender, is er ook in het geval van gender non-conformiteit sprake van onbegrip en een gebrek aan acceptatie.

Betekenis van de Gender Non-Conforming Pride Flag

Er is geen betekenis bekend van de kleuren van deze vlag.

Meer informatie over gender non-conformiteit en de Gender Non-Conforming Pride Flag

Genderfluid Flag

De Genderfluid Pride Flag (Nederlands: Genderfluïde Pride Vlag) is ouder dan je denkt. De vlag werd door J.J. Poole in 2012 geïntroduceerd. De vlag vertegenwoordigd personen van wie de genderidentiteit of -expressie fluïde is.

Wat is genderfluïditeit?

Genderfluïditeit kan afhankelijk zijn van omstandigheden, factoren en tijdstippen. De persoon om wie het gaat kan ook een een-op-een verbinding voelen met een van beide of meerdere genders. Altijd is er sprake van een wisselende genderidentiteit. Niets ligt vast. Niets is bepaald. De Engelse term genderfluid werd voor het eerst in de jaren negentig gebruikt in het boek “Gender Outlaw: On Men, Women and the Rest of Us.” Dit boek werd in 1994 geschreven door Kate Bornstein. Er was op dat moment nog geen eenduidige definitie. Dat duurde eigenlijk tot aan 2007. Alleen dat was niet de gewenste definitie, want het ging om een vermelding in de Urban Dictonary. De vlag was er vervolgens eerder dan een meer serieuze definitie, want die kwam er in 2015. Daarover lees je meer via deze pagina.

Betekenis van de Genderfluid Pride Flag

De vlag bestaat uit de kleuren roze, wit paars, zwart en blauw en deze kleuren hebben de volgende betekenis:
De Genderfluid Pride Flag vertegenwoordigt genderfluïde personen, maar dat niet alleen. Ook bi-gender, tri-gender en pangender personen kunnen deze vlag gebruiken. Ditzelfde geldt in mindere mate voor de agender identiteit.

Niet de enige vlag

De in 2012 gepresenteerde vlag door J.J. Poole is niet de enige vlag. Het is wel de meest gebruikte vlag. In 2021 maakte de Tumblr gebruiker fluiddemivoid een nieuw ontwerp. Hiermee ontstaat enige verwarring, want dit is niet de onderstaande vlag.

Deze vlag wordt alleen (nog) niet door iedereen geaccepteerd. De vlag die daarom in 2012 door J.J. Poole gepresenteerd werd, geldt als de Genderfluid Pride Flag.

Meer informatie over genderfluïditeit en de Genderfluid Pride Flag

Genderqueer Pride Flag

Deze vlag is er voor de overkoepelende categorie, genderqueer. De vlag is in 2011 ontworpen door Marilyn Roxie en het oorspronkelijke doel was om de vlag voor genderqueer en non-binaire personen te verenigen. Later werd dit een aparte vlag voor genderqueer personen, want er werd alsnog een vlag ontworpen voor non binaire personen.

Dit neemt niet weg dat je als genderqueer persoon deze vlag niet mag gebruiken. Ook mag je als non binair persoon deze vlag gewoon gebruiken. De term is een voorloper van wat we nu kennen als non-binair. Het is meer dan een overkoepelende term geworden. Genderqueer gaat bovendien verder terug in de tijd dan je zou denken. De term gaat terug tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hoewel de categorie gezien wordt als subcategorie van de categorie transgender, is niet iedereen het daarmee eens. Waar gelukkig geen onduidelijkheid over hoeft te bestaan is de uitleg over de betekenis van deze vlag.

Wat is genderqueer?

Genderqueer, non-binair zijn niet hetzelfde. Ze hebben overeenkomsten, maar er is sprake van verschillen. Het mooie is alleen dat de identificatie zowel kan plaatsvinden op basis van de genderqueer als de non-binaire identiteit. Dat geldt overigens ook voor de gender non-conforme identiteit.

Officieel is de term genderqueer een term die terug te voeren is tot de meer activistische kringen uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Het ging vooral om het queer maken van gender of het queer maken van genderidentiteit. Op een positieve manier welteverstaan. Langzaam veranderde dit. Het werd een parapluterm, want alle identiteiten die niet standaard waren vielen hieronder. Zelfs de identiteiten die helemaal braken met het binaire systeem. Dit is soms moeilijk te bevatten, want is non-binair nu een parapluterm of is het een categorie die hoort tot een andere categorie? Nee, er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. Dat is dus waarmee dit gedeelte begon.

Genderqueer is een rijke overkoepelende categorie voor een groot aantal onderliggende categorieën. Die kunnen ook weer onderliggende categorieën bevatten.

Betekenis van de Genderqueer Pride Flag

De vlag gaat uit van de traditionele vrouwelijke- en mannelijke kleuren, die met elkaar zijn vermengd. Dit zijn de kleuren roze en blauw. Wanneer je die met elkaar vermengd, dan krijg je lavendel. Vandaar dus die kleur. De kleur wit is een verwijzing naar de agender gemeenschap. De groene kleur is een verwijzing naar alle personen buiten het binaire stelsel van genderidentiteiten.

De Suffragette Flag

Voor de duidelijkheid, de Genderqueer Pride Flag is niet dezelfde vlag als de Suffragette Flag. Beide vlaggen staan hierna afgebeeld.

De Suffragette Flag.
De Suffagette Flag.
Bron: Wikimedia Commons.
De Genderqueer Pride Flag.
Genderqueer Pride Flag.
Bron: Wikimedia Commons.

De Genderqueer Pride Flag lijkt op de Suffragette Flag. Die vlag werd gebruikt door voornamelijk Britse feministen aan het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw in de strijd voor gelijke rechten. Het probleem is dat deze vlag door tegenstanders van voornamelijk transgender vrouwen gebruikt wordt als symbool. Het gaat dan om de zogeheten trans-exclusionary radical feminists of TERFs. Dit zijn de radicaal feministen, die transgender vrouwen niet beschouwen als vrouwen. Totale waanzin overigens en dergelijke groepen mag je beschouwen als haatgroepen.

Meer informatie over de Genderqueer Pride Flag

Graygender Pride Flag (Greygender Pride Flag)

Dat er op 24 augustus 2015 via Devian Art (account van Pride-Flags op Devian Art) een pride vlag gepresenteerd werd is geen volledige garantie dat het account Pride-Flags ook daadwerkelijk verantwoordelijk was voor het bedenken van dit ontwerp. Wel valt op dat er een zeer uitgebreide beschrijving werd gegeven. Zonder een duidelijke bronvermelding. Voor andere vlaggen die via dit account verschenen was dit doorgaans wel anders.
De Graygender Pride Flag.
De Graygender Pride Flag>
Bron: MOGAI Library.
De Greygender Pride Flag
De Greygender Pride Flag.
Bron: Nonbinary Wiki.

De vlag die via Devian Art werd gepresenteerd in 2015 was niet de enige vlag, zoals blijkt uit deze gearchiveerde pagina. Die pagina dateert van 12 augustus van dat jaar. De pagina verscheen via de website MOGAI Library. Deze vlag is dus ouder dan de vlag die meer bekendheid kreeg.

Definitie en herkomst

Graygender, ook wel bekend als greygender of gray agender, gaat uit van het niet herkennen of niet volledig herkennen in de traditionele binaire indeling. Dat geldt natuurlijk voor meer genderidentiteiten. Gray of grey verwijst in dit geval naar een niet zwart of wit gender, maar een breed spectrum. Dat maakt het een andere situatie. Personen die zich identificeren op basis van deze identiteit voelen mogelijk niet (altijd) een sterke connectie met een specifiek gender of voelen dat de genderidentiteit niet volledig te definiëren is. In sommige gevallen is er geen verbinding met gender in het geheel en wordt deze beschouwd als een zwakke verbinding. De nadruk hoeft er niet noodzakelijkerwijs op de liggen, omdat het geen overheersend aspect is.

Op 20 maart 2014  gaf de Tumblr gebruiker Invernom voor het eerst invulling over het begrip graygender. Ook toen al was er sprake van twee verschillende spellingswijzen. In deze vermelding via het account Pride Color Schemes van 31 juli 2016 werd graygender aangevuld met gray agender.

Betekenis van de Graygender Pride Flag.

De vlag die het meest gebruikt wordt is de vlag die op 24 augustus 2015 gepresenteerd werd via Devian Art. Dat is niet de eerste vlag die gepresenteerd werd.Dat was de vlag van 12 augustus via MOGAI Libary. De betekenis van de vlag is dus afhankelijk van de gekozen vlag. Die van 12 augustus of die van 24 augustus. De vlaggen vertonen wel overeenkomsten, dus het valt niet uit te sluiten dat er sprake is van een bepaalde beïnvloeding. Dat blijkt wel uit de beschrijving onder de vlaggen.

Gray: The two shades of grey, one lighter and one darker, represent the spectrum of experience this identity covers, since people identifying as graygender might feel gender to a lesser or greater degree than one another.
Blue: The deep blue represents graygender as an identity and experience, which I’ve always thought of in terms of deep ocean water - it’s calm but it still has a subtle fluidity and variation, and because it’s darker deep below the surface it’s harder to determine what’s going on in it, but it’s still beautiful and full of interesting and mysterious things.
White: And the white represents the purity and validity of graygender people and our experiences . Even if we feel gender less often or strongly than most, or don’t present it as much, etc., doesn’t make our gender lesser or invalid.

Grey: The spectrum of experience this identity covers, since people identifying as graygender might feel gender to a lesser or greater degree than one another.
Blue: represents graygender as an identity and experience, which I’ve always thought of in terms of deep ocean water - it’s calm but it still has a subtle fluidity and variation, and because it’s darker deep below the surface it’s harder to determine what’s going on in it, but it’s still beautiful and full of interesting and mysterious things.
White: represents the purity and validity of graygender people and our experiences . Even if we feel gender less often or strongly than most, or don’t present it as much, etc., doesn’t make our gender lesser or invalid.

Originele identiteitsvlag

Een belangrijke aanwijzing is te vinden op de pagina van Mogai Library. Niet alleen is daar de naam van Invernom te vinden. De credits vermelden ook de Tumblr-gebruiker xmayome. Dit account verwijst in 2024 door naar de pagina van mayome. De orginele vermelding van de betreffende pagina is op deze locatie terug te vinden en dateert van 17 juni 2015 en daarmee is dit dus de originele identiteitsvlag. Voor de betekenis maakt dit overigens weinig uit. Die is gelijk. De vertaalde tekst van Devian Art is als volgt:

Grijs: Het ervaringsspectrum dat deze identiteit bestrijkt, aangezien mensen die zich identificeren als graygender in mindere of meerdere mate gender kunnen voelen dan elkaar.
Blauw: vertegenwoordigt graygender als een identiteit en ervaring, die ik altijd heb gezien als diep oceaanwater - het is kalm maar heeft nog steeds een subtiele vloeibaarheid en variatie, en omdat het donkerder is diep onder het oppervlak is het moeilijker om te bepalen wat er gaande is, maar het is nog steeds mooi en vol interessante en mysterieuze dingen.
Wit: vertegenwoordigt de zuiverheid en geldigheid van graygender mensen en onze ervaringen. Ook al voelen we gender minder vaak of minder sterk dan de meesten, of presenteren we het niet zo vaak, etc., dat maakt ons gender niet minder of ongeldig.

Meer informatie over graygender en de Graygender Pride Flag

Intersex Flag/Intersex Pride Flag

Intersekse personen zijn geboren met verschillende geslachtskenmerken die niet passen “in typische binaire begrippen van mannelijke of vrouwelijke lichamen,” aldus het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten.
Schermafdruk website OHCHR.
Het gaat om een algemene term voor een diversiteit van personen die niet in te delen zijn in “standaard” hokjes. Hoe iemand eruit ziet, is geen garantie. Daarbij gaat het misschien vaak over bepaalde lichamelijke kenmerken. Het is meer dan dit. Bovendien kan dit leiden tot situaties waarbij anderen beslissingen nemen voor anderen. Om zo te voldoen aan bepaalde standaarden. Gehandeld vanuit de gedachte dat er iets “goed gemaakt” moest worden of “rechtgezet moest worden.” Zonder dat de identiteit van de persoon in kwestie in acht genomen is of werd. Bijvoorbeeld omdat de persoon te jong is of was.

De vlag die door Morgan Carpenter in 2013 gepresenteerd werd was er een die niet gebaseerd was op een ontwerp van andere vlaggen. De vlag was niet gebaseerd op de originele Pride Flag van Gilbert Baker. Anders dan de meeste vlaggen, zijn er geen strepen of banen te zien.  De vlag symboliseert het recht op lichamelijke autonomie, genitale integriteit en het recht om te zijn wie je wilt zijn. Voor heel veel mensen is dat alles heel vanzelfsprekend. Voor intersekse personen niet.

Over de kleuren dacht Carpenter ook goed na. Geel en paars zijn genderneutraal. De cirkel staat voor compleetheid en volledigheid.

Global Inclusive Pride Flag

Deze vlag is sinds 2021 opgenomen als onderdeel van de aangepaste Pride Flag van Gilbert Baker en de vlag kennen we als de Global Inclusive Pride Flag.

Meer informatie over de Intersex Flag

Multigender Flag

Op 17 januari 2016 werd via Devian Art de Multigender Flag gedeeld. Daarmee is niet gezegd dat daarmee de vlag ook terug te voeren is tot die datum. De pagina is hier terug te vinden en is daarmee de oudste vermelding tot nu toe.

Multigender en polygender

Er is discussie of polygender en multigender elkaars gelijkwaardigen zijn of niet. Volgens sommigen is dit het geval, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat het juist multigender is dat een overkoepelende term, waartoe ook polygender toe behoort.
Multigender gaat uit van meer dan een genderidentiteit, tegelijkertijd. Waarbij er sprake is van een beweeglijkheid tussen deze verschillende identiteiten, op verschillende momenten. Het is een parapluterm, maar tegelijkertijd is het ook een eigen identiteit. Het is de vraag in hoeverre er sprake is van een synoniem van multigender van polygender of andersom. Oftewel: zijn dit elkaars synoniem?
Multigender en polygender hebben overeenkomsten. In de eerste plaats gaat het om meerdere genderidentiteiten. Dat geldt ook voor bi-gender, tri-gender en andere identiteiten waarbij er sprake is van meer dan een genderidentiteit. Tegelijkertijd is er sprake van een wisselende identiteit. Daar schuilen de overeenkomsten. Aan de andere kant zijn er redenen te bedenken waarom de twee juist van elkaar verschillen en misschien geen sprake hoeft te zijn van een parapluterm. Denk hierbij aan transitie. Bij de een wel belangrijk, bij de ander niet. Dat is alleen iets dat per persoon verschilt.
Al met al een interessante discussie en daarover is genoeg informatie beschikbaar. Met het oog op dat wat verschillend is tussen de twee, is het meer dan terecht dat er dus twee verschillende identiteitsvlaggen bestaan.

Betekenis van de Multigender Pride Flag

De vlag bestaat uit de kleuren roze, wit paars, zwart en blauw en deze kleuren hebben de volgende betekenis:

Meer informatie over multigender en de Multigender Pride Flag

Neutrois Pride Flag

Over de maker

Het is niet precies duidelijk wie verantwoordelijk is geweest voor het ontwerp van de Neutrois Pride Flag in 2014. Verschillende bronnen verwijzen naar een pagina op Devian Art, waarop verschillende afbeeldingen en symbolen te zien zijn die betrekking hebben op dit onderwerp en gerelateerde onderwerpen. Die pagina dateert van 3 oktober 2014.

Wat is neutrois?

Neutrois is een non-binaire genderidentiteit die ook wel bekendstaat als het nulgeslacht of neutraal(geslacht). De termijn werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren negentig van de vorige eeuw en bestaat uit de woorden neuter, Latijns voor geen van beide/neutraal, en trois, Frans voor drie.
Een schermafdruk van de website Neutrois.com.
Een schermafdruk van de gearchiveerde versie van de website Neutrois.com. Beschikbaar via deze link.

Tijdens het opstellen van de eerste versie van het artikel was de website Neutrois.com niet beschikbaar, vandaar deze gearchiveerde versie. Op deze website worden een aantal definities genoemd van neutrois:

There is no one definition of Neutrois, since each person that self-identifies as such experiences their gender differently. The most common ones are:

  • Gender Neutral
  • Null-gender
  • Neither male nor female
  • Genderless
  • Agender
  • Non-Binary

Op de website staat vermeld dat de genderidentiteit neutrois valt onder de paraplu genderqueer en transgender. Vooral dit laatste is belangrijk, want de makers van de website benadrukken het belang van transitie. Daarmee breekt men dus eigenlijk met het agender en non-binaire spectrum.

Betekenis Neutrois Pride Flag

De Neutrois Pride Flag bestaat uit de kleuren wit, groen en zwart en heeft de volgende betekenis:

Meer informatie over neutrois en de Neutrois Pride Flag

Non-binary Pride Flag

De Non-binary Pride Flag (Nederlands: Non-binaire Pride Vlag) werd in februari gepresenteerd door Kyle Rowan. Daarmee werd tegemoet gekomen aan de wens voor een eigen vlag voor non-binaire personen. Tot die tijd was er de Genderqueer Pride Flag. Nu is het niet zo dat deze vlag niet meer gebruikt mag worden. Die vlag mag je gewoon ook gebruiken.

Wat is non-binair?

De non-binaire identiteit verwijst naar een genderidentiteit die niet volledig aansluit bij de traditionele binaire opvatting van gender als uitsluitend vrouwelijk of mannelijk. Mensen die zich identificeren als non-binair, kunnen zich zowel mannelijk als vrouwelijk voelen, geen van beide, een combinatie van beide, of een genderidentiteit ervaren die buiten deze categorieën valt. Non-binaire personen kunnen hun genderidentiteit op verschillende manieren uiten en hun ervaringen en behoeften kunnen sterk variëren. Deze identiteit erkent de diversiteit en complexiteit van gender, voorbij de strikte vrouw-man indeling.

Het is afhankelijk welke benadering je toe wilt passen. Uitgaan van het idee dat non-binair apart bestaat naast transgender en cisgender. Of de optie waarbij non-binair onderdeel is van transgender. Dit laatste is overigens wel het uitgangspunt van de meeste bronnen. Echter, dit is lastig en moeilijk. Kom je hiermee niet in een lastige situatie waarbij je een probleem creëert als het gaat om een genderidentiteit in sommige gevallen? Dat is met name een probleem wanneer je bedenkt dat non-binair ook weer een parapluterm is voor andere identiteiten. Dit wordt een “probleem” wanneer die identiteiten eigenlijk niet uitgaan van een gender of de personen geen gender hebben, hebben gehad of in transitie zijn (Neutrois bijvoorbeeld). Met “in transitie zijn” wordt in dit geval bedoeld: de transitie tussen genders, wat in het geval van de neutrois identiteit van toepassing is of kan zijn.

Dit alles maakt non-binair en het spectrum van identiteiten niet nodeloos ingewikkeld. Het maakt dit alles tot een reden om erover na te denken. Om erover na te denken, om zo de personen om wie het gaat ten dienste te zijn. Want alleen dan kun je spreken van de beste manier van acceptatie.

Betekenis van de Non-binary Pride Flag

De vlag bestaat uit de kleuren geel, wit, paars en zwart. Daarmee wordt iedereen vertegenwoordigt die buiten het binaire systeem van genderidentiteit valt. Dus anders dan V en M. Dat is de kleur geel. Geel verwijst niet naar het binaire systeem wanneer het om gender(identiteit) gaat. De vlag is meer, want de kleur wit vertegenwoordigt iedereen met meer dan een gender. Iedereen die je er “tussenin valt” is vertegenwoordigd via de kleur paars. Die kleur is overigens een mix van roze en blauw. Denk maar eens na waar die kleuren precies voor staan.

Meer informatie over non-binair en de Non-binary Pride Flag

Pangender Pride Flag

De Pangender Pride Flag kwam tot stand dankzij een ontwerp van Cari Rez Lobo, zoals je hier kunt lezen. De vlag was gebaseerd op de Agender Pride Flag.  De vlag werd gepresenteerd in 2015 via Tumblr.

Er is een andere naam voor pangender en dat is omnigender. Dit is overigens iets anders dan polygender. Om alles even helemaal helder te krijgen: pangender heeft geen relatie met panseksualiteit. Dit omdat panseksualiteit gaat over seksuele oriëntatie en pangender over genderidentiteit gaat. Dit had je natuurlijk kunnen weten, op basis van de woorden. In het woord pangender is het woord gender opgenomen. In het woord panseksualiteit is het woord seksualiteit opgenomen.

Wat is pangender?

In dit geval heeft de persoon identificeert de persoon in kwestie een aantal afzonderlijke identiteiten waartussen gewisseld kan worden gedurende een bepaalde tijd(spanne). Het kan voorkomen dat er sprake is van een allesomvattende identiteit. De genders kunnen gebaseerd zijn op cultuur, levenservaringen en andere omgevingsfactoren. De identiteit heeft raakvlakken met Genderfluïditeit.

Betekenis van de Pangender Pride Flag

De Pangender Pride Flag bestaat uit de kleuren geel, lichtrood, lichtroze, lichtviolet en wit. De betekenis is als volgt:

Meer informatie over pangender en de Pangender Pride Flag

Pregender Pride Flag en Postgender Pride Flag

In de oorspronkelijke versie van dit artikel was alleen postgender opgenomen. In het Tumblr-artikel uit 2014 is echter ook pregender opgenomen. Daarom is deze vermelding alsnog toegevoegd.

Wat overigens niet klopt is de claim dat de Tumblr gebruiker in kwestie als eerste over de genderidentiteiten greygender of graygender gepubliceerd had. Dat was een aantal maanden daarvoor al gedaan. Dat is al helemaal het geval wanneer het gaat om het begrip gendervoid, wat een andere aanduiding is voor agender. Dus de pagina van Lamb777 mag als het om originaliteit gaat in twijfel getrokken worden. Zeggen dat je een idee hebt is niet hetzelfde als daadwerkelijk de bedenker zijn van dat idee. Datzelfde geldt voor het bedenken van een theorie natuurlijk.

Als het om postgender gaat, dan is het verleidelijk om te denken aan postgenderisme (Engels: postgenderism). Dit is alleen een transhumanistische filosofie en gaat uit van het vervagen van de rollen op het gebied van sekse en gender. Dat heeft niets te maken met de definitie waar postgender over zou moeten gaan. Postgenderisme is gerelateerd aan zaken als het futurisme, het feminisme en androgyne. Natuurlijk, er zijn raakvlakken te bedenken, maar dit alles gaat nog steeds niet over genderidentiteit zoals beschreven werd op de Tumblr pagina in 2014.

De fase van postgender was in eerste instantie onderdeel van het artikel. In het Tumblr artikel werd evengoed een andere identiteit besproken en dat was pregender. Vandaar dat het goed is om beide vermeldingen samen te behandelen.

Pregender Pride Flag

De Pregender Pride Vlag werd op 16 juni 2018 gepresenteerd via het Tumblr-account Beyond MOGAI Pride Flags. Op deze pagina staat de volgende definitie vermeld:

"A feeling that one’s gender is growing into, but not quite yet at, a particular gender. A pretransneutral, for example, may feel that their ningender is transitioning towards, but has not yet reached, (trans) neutral-gender."

Het gaat dus om een gevoel dat er op enig moment sprake is van een andere genderidentiteit. De vlag is daarom een algemene vlag. Er zijn vlaggen voor de verschillende identiteiten beschikbaar, zoals de Pretransgender Pride Flag en de Prenonbinary Pride Flag. Meer voorbeelden zijn terug te vinden op de pagina van Beyond MOGAI Pride Flags.

Betekenis vlaggen

Er zijn meerdere vlaggen bekend voor de identiteiten die raakvlakken hebben met de pregender identiteit. Er is voor zover bekend geen specifieke betekenis gekoppeld aan deze vlaggen. Wel lijkt de Pretransgender Flag op die van de Transgender Pride Flag.

De Preandrogyne Flag.
De Preandrogyne Flag.
Bron: LGBTQIA+ Wiki.
De Preboy Flag.
De Preboy Flag.
Bron: LGBTQIA+ Wiki.
De Pregirl Flag.
De Pregirl Flag.
Bron: LGBTQIA+ Wiki.
De Prenonbinary Flag.
De Prenonbinary Flag.
Bron: LGBTQIA+ Wiki.
De Pretransgender Flag.
De Pretransgender Flag.
Bron: LGBTQIA+ Wiki.

Abstract

Het idee dat er sprake kan zijn van een genderidentiteit voor een bepaalde genderidentiteit is niet onlogisch. Dat idee is bekend onder het geboortegeslacht bijvoorbeeld. Alleen dat is niet waar het bij pregender om gaat. Dit is een situatie waarbij er uitgegaan wordt van een bepaalde situatie. Een transitie. Het kan ook omgekeerd en dat is de postgender identiteit. Dit alles kan voor de personen die dit alles niet ervaren als abstract overkomen. Het gaat echter niet om de genderidentiteit of de beleving van die personen. Het gaat om de genderidentiteit van de personen met de genderidentiteit pregender en postgender.

Postgender Pride Flag

Postgender houdt in dat de persoon beïnvloed en gevormd wordt door een gender(identiteit) die men niet langer ervaart. De omschrijving die gebruikt werd op Devian Art was destijds:

"A feeling that one’s identity has been heavily influenced and shaped by a gender that one no longer experiences. For example, someone who identifies as postmale/postboy no longer feels that their gender identity is male but still feels a strong connection to masculinity or has been shaped by it in some way.”

Deze informatie is afgeleid van het op 24 juni 2014 gepubliceerde bericht via Tumblr (gearchiveerde versie van 3 november 2023). In dit bericht wordt ook xenogender uitgelegd. Net zoals andere identiteiten, waarvan de auteur dus ten onrechte claimt verantwoordelijk te zijn voor het nadenken hierover. Zie de uitleg eerder hierover.

Postgender, postgirl, postboy

Net zoals dit voor de pregender identiteit het geval is, zijn er ook aanvullende identiteitsvlaggen gemaakt. De Postgender Flag werd in op 21 juni 2018 gepresenteerd via Beyond MOGAI Pride Flags. De andere twee vlaggen werden later gepresenteerd (november 2018) via een ander account. Dat was het account van Lilac Libary. De publicatie verwees overigens wel naar het originele bericht. Ook dit account gaf geen betekenis op voor deze vlaggen. Die betekenis ontbreekt ook voor de Postgender Flag en voor alle pregender identiteitsvlaggen. De gearchiveerde publicatie van Lilac Library van 16 november 2018 is terug te vinden via deze link.

De Postgirl Pride Flag.
De Postgirl Pride Flag.
Bron: LGBTQIA+ Wiki.
De Postboy Flag.
De Postboy Flag.
Bron: LGBTQIA+ Wiki.

Meer informatie over pregender en postgender

Polygender Pride Flag

In het gedeelte over de Multi Gender Pride Flag is een uitleg terug te vinden of polygender en multigender nu wel of niet synoniemen zijn. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom dit wel zo is en genoeg redenen te bedenken waarom dit niet zo is.

Overkoepelende categorie

De polygender identiteit is onderdeel van het non-binaire spectrum en het gaat om een overkoepelende term. Onder polygender vallen de genderidentiteiten bi-gender, tri-gender en pangender. Dit kan verklaren waarom de naam mulitgender misschien een logischere keuze is. Daar staat tegenover dat polygender een categorie kan zijn van multigender, samen met bi-gender, tri-gender. Omdat multigender ook een genderidentiteit is, naast een overkoepelende identiteit.

Voor multigender geldt dat er een aparte (identiteits)vlag beschikbaar is, zoals je hier kunt zien.

De identiteit werd voor het eerst in 1995 beschreven op precies de manier zoals we die vandaag de dag kennen. Daarover lees je meer via deze gearchiveerde pagina. Drie jaar later werd een definitie gedeeld via de pagina A Queergendered FAQ. Verantwoordelijk voor die pagina was Danica Nuccitelli en deze was onderdeel van de website Sphere. Het lijkt erop dat die website later is overgegaan naar de website Gender-Sphere, al is dit niet helemaal zeker. Sinds 2018 is er weinig met die website gedaan.

De vermelding van polygender uit 1995.
De vermelding van polygender uit 1995.
Bron: FTM International - Writings (gearchiveerd).

De naam polygender heeft niets te maken met polyseksualiteit, omdat het niet gaat om een seksuele oriëntatie. Polygender, de bevat het woord namelijk al, gaat over gender(identiteit) en niet over seksualiteit.

Polygender Pride Day

Op 20 juni is het Polygender Pride Day. Deze dag staat in het teken van bewustwording van deze genderidentiteit.

Betekenis van de Polygender Pride Flag

Ondanks dat niet bekend is wie de vlag in juli 2015 gemaakt heeft, is wel bekend wat de betekenis is.

Originele bronvermelding

Wat het lastig maakt als het om de uitleg van deze vlag gaat is dat verschillende bronnen een andere uitleg geven. Baseren we de gegevens op de oudste bron, dan komen we uit op de pagina op Devian Art van 4 juli 2015. Dat is het jaar waarin deze vlag voor het eerst verscheen. Er is verder geen originele bronvermelding bekend.

Meer informatie over polygender en de Polygender Pride Flag

Trigender Pride Flag

Het percentage van personen dat identificeert op basis van de identiteit tri-gender is minimaal. Dit houdt niet in dat er sprake is van een nieuw verschijnsel, zoals weleens wordt gedacht. De term tri-gender (ook wel vermeld als trigender) werd voor het eerst beschreven rond de eeuwwisseling door Leslie Feinberg (“Trans Liberation: Beyond Pink or Blue” – Beacon Press, 1999. ISBN 978-0-8070-7951-5, pagina 53).

Wat is tri-gender?

De genderidentiteit tri-gender (ook wel vermeld als trigender) is een genderidentiteit die thuishoort binnen het non-binaire spectrum of het spectrum van multigender. De naam bevat twee woorden, te weten: tri, dus drie, en gender. Dat laatste woord mag duidelijk zijn. Hoe zit het dan met het woord tri of drie? Waar bi-gender uitgaat van een identificatie van twee genderidentiteiten, gaat tri-gender dus uit van drie genderidentiteiten. Daarom is het gebruikelijker om de genderidentiteit te scharen binnen het spectrum van de multigender identiteiten. Multigender is namelijk ook weer een parapluterm. Overigens is het wel zo, dat tri-gender raakvlakken kan hebben met genderfluïditeit.

De naam bevat twee woorden tri, dus drie, en gender, wat duidelijk mag zijn. In plaats van de bi-gender identiteit, met twee genders, gaat het hier om drie genders. De genderidentiteit valt onder de parapluterm non-binair en multigender. Al valt in dit laatste geval ook een discussie te voeren of polygender als papapluterm gebruikt kan worden. Dat mag, alleen het is gebruikelijker om multigender aan te houden. Wat wel duidelijk is, deze genderidentiteit heeft raakvlakken met genderfluïditeit.

Het spreekt voor zich dat net zoals bi-gender ook tri-gender, en eigenlijk alle multigender identiteiten, veel weerstand oproepen. Eigenlijk geldt dit voor alle identiteiten die breken met het binaire stelsel van genderidentiteit.

Herkomst en betekenis van de Trigender Pride Flag

Dat er op een bepaalde datum een upload plaatsvond naar een bepaalde website, is geen garantie over het ontwerp van een Pride vlag. Dat geldt ook voor de Trigender Pride Flag. Voor de Trigender Pride Flag geldt dat op 4 juli 2015 een upload plaatsvond via Devian Art. Daarmee is alleen niet gezegd dat de vlag ook dateert van die datum. Over de betekenis van de vlag is er minder twijfel. Althans, niet volgens de website Sexual Diversity. De betekenis van de vlag is als volgt:

Meer informatie over tri-gender en de Trigender Pride Flag

Transgender Pride Flag

Bekendste ontwerp

Het ontwerp van Monica Helms uit 1999 en officieel gepresenteerd in 2000 tijdens de Pride Parade in de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) geldt als de bekendste Transgender Pride Flag. Sinds 2000 is de vlag algemeen aanvaard als de vlag die de transgender gemeenschap wereldwijd vertegenwoordigd.

Transgender als parapluterm

Net zoals dit voor genderqueer, non-binair en multigender bijvoorbeeld het geval is, hebben we hier te maken met een genderidentiteit en een parapluterm. Zo kan dit een genderidentiteit zijn (trans personen) en een overkoepelende term zijn voor andere identiteiten. Denk dan aan de non-binaire identiteit als voorbeeld. Die identiteit is overigens ook weer een overkoepelende categorie voor weer andere identiteiten.

Definitie transgender

Transgender houdt in dat de genderidentiteit van de persoon in kwestie niet of in mindere mate overeenkomt met het geboortegeslacht of het geslacht dat toegekend is bij geboorte op basis van fysieke kenmerken. Een definitie van dit begrip is te vinden via de website van Transgender Netwerk.

Herkomst en betekenis van de Transgender Pride Flag

Naast het ontwerp van Helms uit 1999, zijn er meer ontwerpen geïntroduceerd vanaf de jaren negentig. Was je bijvoorbeeld bekend met het ontwerp van Dawn Holland uit 1991? Dan is er nog de vlag van Captain Jack, waarvan het ontwerp wel veel lijkt op dat van Helms.

Het ontwerp van Dawn Holland (1991)

De Transgender Pride Flag van Queer Nation uit 1991.
De Transgender Pride Flag uit 1991 van Queer Nation.
Bewerkt op basis van de gegevens aangeboden via Dit overzicht.

De herkomst is afhankelijk van de Transgender Pride Flag die je kiest. Er zijn meerdere ontwerpen. De vlag van Monica Helms is de bekendste vlag. Toch was dit niet de eerste vlag voor de transgender gemeenschap. Dat was de vlag die op 17 oktober 1991 gepresenteerd werd door de Queer Nation Transgender Focus Group, als onderdeel van Queer Nation. Het gaat om een in New York City opgerichte organisatie die strijd voor gelijke rechten voor LHBTI’ers. De organisatie werd in de jaren negentig opgericht. De website is niet heel actief meer.

De Queer Nation Transgender Focus Group Transgender Pride Flag kwam tot stand dankzij een ontwerp van Dawn Holland. In dit ontwerp werd verwezen naar de bekende driehoek, die in gebruik was binnen de LHBTI+ gemeenschap.De driehoek was een verwijzing naar een andere verwijzing, waarvan de origine teruggaan tot het Derde Rijk. In Duitse concentratiekampen kregen mannelijke biseksuelen en homoseksuelen de roze driehoeken op hun kampkleding. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd dit symbool door de LHBTI+ gemeenschap gebruikt als protest symbool en als symbool ter identificatie. Dit verklaart waarom de vlag van Queer Nation uit 1991 voor transgender personen bestaat uit die roze driehoek. De vlag van Queer Nation uit de jaren negentig bestond namelijk ook uit de roze driehoek, zo blijkt uit deze pagina.

Het ontwerp van Captain John/Johnathan Andrew (1999)

De Transgender Pride Flag van Johnathan Andrew (Captain John).
De Transgender Pride Flag van Johnathan Andrew (Captain John).
Bron: Wikimedia Commons.

Met deze vlag zijn we nog steeds niet aangekomen bij het ontwerp van Monica Helms, want daarvoor werd een ander ontwerp gepresenteerd en dat ontwerp was van een persoon die bekend stond als Captain John. Lange tijd was niet duidelijk wie deze persoon precies was. Later werd duidelijk dat het ging om Johnathan Andrew, een trans man die de website Adventures in Boyland beheerde. Uit de gearchiveerde versies uit 2001, helaas zonder afbeeldingen, blijkt dat er een beschrijving werd gegeven waarom de vlaggen door Andrews werden gemaakt.

" Whether we're transgender or transsexual, going from male (blue) to female (pink) or from female (pink) to male (blue), or just somewhere in between, both flag designs capture the subtlties and the strengths of our spirits (and the white accents in between the lines are the--supposedly--the little triumphs that happen upon us during our journies to become whole (the flag as a whole)). The lavender-colored sex symbol--not to be confused with The Artist Currently Not Known as Purple's symbol--can also designate FtM/MtF/or Intersexed/Both/Shifting."

"Of we nu transgender of transseksueel zijn, van mannelijk (blauw) naar vrouwelijk (roze) gaan, of van vrouwelijk (roze) naar mannelijk (blauw) gaan, of er gewoon ergens tussenin zitten, beide vlagontwerpen vangen de subtiliteiten en de krachten van onze geest (en de witte accenten tussen de lijnen zijn de - naar verluidt - kleine triomfen die ons overkomen tijdens onze reis om heel te worden (de vlag als geheel)). Het lavendelkleurige sekssymbool - niet te verwarren met het symbool van The Artist Currently Not Known as Purple - kan ook duiden op FtM/MtF en/of Intersexed/Both/Shifting."

Het ontwerp van Monica Helms (1999)

De Transgender Pride Flag.
De Transgender Pride Flag.
Bron: Wikimedia Commons.
Monica Helms presenteerde in 1999 de vlag die zou uitgroeien tot de bekendste vlaggen voor de transgender gemeenschap. Dat deed ze op advies van niemand minder dan Michael Page. Page presenteerde een jaar eerder (1998) zijn versie van de Bisexual Pride Flag. Met groot succes. Helms had een doel voor ogen. De vlag moest gepresenteerd worden tijdens de Phoenix Pride Parade van 2000. Daar vond de officiële presentatie plaats. Het is overigens niet duidelijk of Helms de vlag van Johnathan Andrew heeft gezien. De vlaggen vertonen overeenkomsten, zeker als je kijkt naar de keuren. Zelf zou Helms later verklaren dat ze over deze vlag droomde en dat dit geleid heeft tot het ontwerp.

De vlag van Helms groeide uit tot de meest bekende en populaire vlag van allemaal. Er is zelfs een speciale dag voor in het leven geroepen, die bekend is als de Dag van de Transgender Vlag of (in het Engels) Trans Flag Day.

Het ontwerp van Jennifer Pellinen (2002)

De Transgender Flag van Jennifer Pellinen.
De Transgender Flag van Jennifer Pellinen.
Bron: Wikimedia Commons.

Het is de vraag of de vlag die Jennifer Pellinen ontwierp wel een zuivere motivatie had. Het is logisch om deze vraag te stellen, gelet op de omschrijving van Pellinen en het jaar waarin de vlag gepresenteerd werd. De vlag werd gepresenteerd in 2002 en dat was ruimschoots nadat Monica Helms haar ontwerp gepresenteerd had. Ook was het ruimschoots nadat anderen een ontwerp gepresenteerd hadden. Bijvoorbeeld Dawn Holland (1991). Dit is belangrijk, omdat Pellinen zou aanvoeren dat ze nooit wist dat er andere vlaggen gemaakt waren in 2002. De vlag van Helms was op dat moment al op verschillende belangrijke evenementen getoond, daarom is de uitleg van Pellinen destijds merkwaardig. Daarnaast was ook de uitleg over de vlag zelf merkwaardig. Merkwaardig en kwetsend op bepaalde punten. Bovendien behoorde Pellinen zelf niet tot de transgender gemeenschap.

In 2002 was de vlag van Monica Helms al op verschillende belangrijke evenementen getoond. Er was nog geen sprake van een volledige acceptatie. Het leek wel die kant op te gaan. Was het dan logisch om een nieuwe vlag te presenteren? Misschien. Dat gebeurde vaker en ook vandaag de dag komt dit voor. De omschrijving, daarmee komen we op het volgende punt, was geen goede omschrijving. In de bijgevoegde beschrijving had Pellinen het over de zeer beledigende term “crossdressers” wat gelijk staat aan verklede mannen. Een trans persoon is veel meer dan een “verkleed persoon.” Het gaat om een genderidentiteit. Daarna ging ze nog verder, door een relatie te leggen met genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Die is er niet. Daar hield het niet bij op, want ze claimde dat deze personen (“crossdressers“) niet eens gay zouden zijn.

"I came up with the idea for the transgender flag a few years ago. At the time I did not know of any other flag designs. The design was created for TG pride. another reson I made the flag is that most cross dressers are not gay. If they use the rainbow flag people will think they are gay. The colors on the flag are from top to bottom. Pink, light purple, medium purple, dark purple, and blue. The pink and the blue represent male and female. The 3 purple stripes represent the diversity of the TG community as well as genders other than male and female."

De vlag zoals ontworpen door Pellinen vertoonde heel veel overeenkomsten met de de Bisexual Pride Flag uit 1998.

Nog meer alternatieven

Een overzicht van de geschiedenis van de identiteitsvlaggen is te vinden via deze gearchiveerde website. Op deze website is te zien welke alternatieve vlaggen er zoal zijn bedacht in de loop der jaren. Zo werden er in Canada, China en Israël aparte vlaggen bedacht. Een aantal van die vlaggen was gebaseerd op het ontwerp van Helms, een aantal niet.

Meer informatie over transgender en de Transgender Pride Flag

Genderidentiteit en oude culturen

De claim dat het allemaal iets is van de laatste tijd kan gemakkelijk van tafel geveegd worden. Niet in de eerste plaats omdat de eerste transgender personen aan het begin van de twintigste eeuw de zorg kregen in Duitsland door Magnus Hirschfeld (14 mei 1868 – 14 mei 1935). Zijn naam is niet alleen verbonden aan het Wissenschaftlich-humanitäre Komitee, een organisatie die zich ingezet heeft voor de emancipatie van homoseksuelen. Hij was ook grondlegger van het eerste Europese instituut voor wetenschappelijk onderzoek van seksualiteit, het Institut für Sexualwissenschaft. Dit instituut werd in mei 1933, na de machtsovername door de NSDAP in Duitsland, onder de voet gelopen en geplunderd door leden van de Sturm Abteilung (SA). De wetenschappelijke bibliotheek werd later verbrand met boeken afkomstig uit andere wetenschappelijke instellingen in Berlijn tijdens de boekverbrandingen in mei 1933.

Het Wissenschaftlich-humanitäre Komitee kreeg een Nederlands vervolg met de oprichting van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (NWHK) in 1912. Dit comité werd direct na de Duitse inval op 10 mei 1940 opgeheven. Op 15 mei werd de gehele wetenschappelijke bibliotheek van het NWHK door de Duitse bezetters in beslag genomen, ondanks dat het sinds 10 mei een privé collectie was geworden. Nog voordat er verscherpte maatregelen tegen (voornamelijk) homoseksuele mannen in Nederland van kracht werden (gevangenisstraffen en verblijf in werkkampen in plaats van geldboetes en het “versneld” doorsturen naar de concentratie- en vernietigingskampen in het oosten wanneer bleek dat er sprake was van homoseksualiteit onder opgepakte politieke tegenstanders (communisten, socialisten), joden en verzetsstrijders)), werd deze bibliotheek in beslag genomen omdat dit een “gevaar” op leverde. De bibliotheek werd daarna nooit meer teruggegeven, ondanks herhaalde verzoeken. Pogingen om de bibliotheek na de Tweede Wereldoorlog terug te krijgen via een verzoek bij de Nederlandse overheid werden structureel afgewezen.

Wel lukte het om een deel van de bibliotheek te herstellen. Dit aan de hand van een catalogus. Tegenwoordig is de bibliotheek online te bekijken via IHLIA LGBTI Heritage. In deze bibliotheek zijn ook verwijzingen opgenomen naar ouder werk. De Nederlandse overheid heeft in 1999 en 2001 een subsidie beschikbaar gesteld voor herstel van de collectie. Tot nu toe konden 770 werken hersteld worden. Toen de Duitsers in mei 1940 een inval deden aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag, werden 1.885 werken in beslag genomen.

Dit heeft alleen betrekking op de moderne geschiedenis. Gaat het om genderidentiteit, dan hebben we te maken met een rijke historie. Dat er sprake is van identiteitsvlaggen is ontwikkeling die logisch is. Die komt voort uit een wens tot emancipatie. Die gaat over acceptatie, gelijke rechten en een einde aan discriminatie en geweld. Om maar een paar zaken te benoemen. Daarmee hebben personen die nu omschreven worden als leden van de LHBTI+ gemeenschap al eeuwenlang te maken. Bijvoorbeeld door onbegrip en haat. Daarnaast zijn het wetten en regels die ervoor gezorgd hebben dat het leven onmogelijk gemaakt werd. Het is dus onzin om te beweren dat het “iets is van de laatste tijd.” Dat bewijzen de onderwerpen die hierna behandeld worden.

Hijra Pride Flag

Wat is hijra?

Ten onrechte worden hijra’s geassocieerd met transgender of intersekse personen. Vanwege de culturele en sociale identiteit is dit niet terecht. De rol die hijra’s innemen binnen bepaalde delen van de samenleving gaat uit van zowel een eerbiedige, soms religieuze rol en een rol waarbij de personen in kwestie buiten de samenleving geplaatst worden via discriminatie en marginalisatie.
De hijra is een begrip dat is terug te voeren tot Zuid-Azië (India, Pakistan, Bangladesh).  In deze landen worden de hijra’s erkend als het derde geslacht, alleen niet door iedereen. Er is nog veel nodig als het gaat om emancipatie. Dit terwijl het geen nieuw begrip is. Ondanks de in 2016 bedachte identiteitsvlag. Daarmee kreeg de gemeenschap van hijra’s een eigen symbool voor hun genderidentiteit én genderdiversiteit.
Er valt nog veel te winnen in de strijd voor acceptatie en gelijkheid binnen de samenleving. De vlag uit 2016 werd ontworpen met als doel om tegemoet te komen aan de wens om een symbool te creëren voor de soms onbegrepen groep. Daarnaast liet het zien dat de hijra’s een rijke geschiedenis hebben. Een geschiedenis die ook in het teken van strijd stond. Voortdurend. Discussies, discriminatie en zelfs geweld zijn niet nieuw. Deze zijn er zolang de genderidentiteit hijra er is geweest en dat is heel erg lang.
Het is te gemakkelijk om te spreken over trans vrouwen of over interekse personen. Nu kan het voorkomen dat er onder de hijra’s mogelijk intersekse personen aanwezig zijn. Dat is alleen niet logisch. Wat wel logisch is dat het gaat om personen die het geboortegeslacht man toegewezen kregen, maar de genderrol hijra hebben. Dit is een feminine non-binaire genderidentiteit. De overheden van India (november 2009), Pakistan (december 2009) en Bangladesh (december 2013) hebben deze genderidentiteit erkend, zij het in mindere mate.

Meerdere ontwerpen

Naast de vlag uit 2016 is er nog een ander ontwerp bekend. Dit ontwerp heeft alles te maken met een bericht uit 2020 van Floralfemmes. In het oorspronkelijke bericht is een eerder bericht opgenomen waarin de auteur in kwestie, Samira, een uitleg gaf over haar identiteit (hijra). In het bericht van 4 augustus 2020 kwam ze hierop terug en gaf ze aan trans vrouw te zijn. In het bericht werd melding gemaakt van het ontbreken van een vlag voor de gemeenschap, vandaar dat er een gepresenteerd werd in het bericht.
De Hijra Pride Flag.
De Hijra Pride Flag.
Bron: Samira via Tumblr - Floral Femmes.
Het ontwerp uit 2020 heeft geen betekenis. Het ontwerp uit 2016 is gebaseerd op Ardhanarishvara. Dit is de combinatie van de hindoegod Shiva (man) en Parvati (vrouw). Shiva en Parvati zijn met elkaar getrouwd. Het is dan niet zomaar dat Ardhanarishvara de patroon is van de hijra’s.
Een voorbeeld van een hijra rond 1860.
Een voorbeeld van een hijra rond 1860.
Bron: Wikimedia Commons.

Meer informatie over hijra en de Hijra Pride Flag

Two-spirit Pride Flag

Wat is two-spirit?

Two-spirit is een genderidentiteit die specifiek gekoppeld is aan de inheemse Noord-Amerikaanse gemeenschappen om personen te beschrijven, die zowel vrouwelijke als mannelijke eigenschappen of geesten belichamen. De identiteit is specifiek gebonden aan een continent, namelijk Noord-Amerika.
Anders dan wat de meeste mensen denken, gaat deze identiteit verder dan “alleen maar” genderidentiteit. Daarmee komen we uit op de maatschappelijke rol die de Two-spirit personen binnen de verschillende culturen kunnen vervullen of in het verleden hebben vervuld. De Two-spirit identiteit gaat ook om een spirituele rol, naast genderidentiteit. Daarmee vervulden of vervullen de Two-spirit personen binnen de maatschappij een rol als bemiddelaar, genezers of zij die traditionele kennis in het bezit hadden of hebben.
Vanzelfsprekend is er een relatie met de LHBTI+ gemeenschap, maar dit hoeft niet. Niet iedere Two-spirit persoon voelt de betrokkenheid met deze gemeenschap. Het kan, maar het hoeft niet. Dat de voornaamste vlag overeenkomsten vertoond met de Pride Vlag van Gilbert Baker is geen garantie hiervoor.

Non-binaire identiteit

Op basis van de geschiedkundige ontwikkelingen mag je de Two-spirit personen beschouwen als een van de oudste voorbeelden van de non-binaire identiteit. Strikt genomen is dit zo, maar met een kleine nuancering. Omdat er sprake is van een meervoudige genderidentiteit, is het beter om te spreken van een multigender identiteit. Daarbij is het belangrijk om te bekijken in hoeverre er sprake is of kan zijn van fluïditeit of niet. Het verschil is echter dat deze genderidentiteit alleen op het Noord-Amerikaanse continent gebruikt wordt en kan verschillen per oorspronkelijke bevolkingsgroep.

Over de identiteitsvlaggen

In 2016 werden via Ask Pride Color Schemes drie verschillende identiteitsvlaggen gepresenteerd. De bekendste is de vlag met de regenboog achtergrond. Er is ook een versie gemaakt voor non-binaire two-spirit personen en voor transgender two-spirit personen. Die vlaggen worden minder gebruikt. De kleuren van de vlag hebben geen betekenis. De veren van de vlag hebben allemaal dezelfde betekenis.  Deze vertegenwoordigen de feminiene en masculiene identiteiten. De cirkel staat voor de eenheid van beide genders of de erkenning van ene apart (derde) gender.

Schermafdruk Ask Pride Schemes.
Schermafdruk Ask Pride Schemes.
De bekendste vlag riep weerstand op. Vanwege het simpele ontwerp en vanwege de achtergrond van de bekendste vlag. Wilde men wel een relatie leggen met de Pride Flag van Gilbert Baker? Het antwoord was nee en daarom werd een nieuwe vlag gepresenteerd. Die vlag is alleen niet meer beschikbaar via het originele bericht via Tumblr. Dit bericht bevatte een goede uitleg over de vlag. Deze vlag werd ontworpen door Miigwan en Beyond MOGAI Pride Flags. Het originele bericht is hier terug te vinden en dateert uit 2019. Een alternatieve link naar dit bericht en de vlag is beschikbaar via deze gearchiveerde link.
De Two-Spirit Pride Flag uit 2020.
De Two-Spirit Pride Flag uit 2020.
Bron: Miigwan.

Het uitleggen van deze vlag wordt gedaan aan de hand van kleurcodes. Daarnaast worden er windrichtingen gebruikt. De tekst is aangepast, want de oorspronkelijke tekst is geschreven over de personen.

We'wha
We'wha.
Bron: Wikimedia Commons.

Meer informatie over two-spirit en de Two-spirit Pride Flag

Over deze serie

De serie De Vlaggen van de Regenboog is verdeeld in vier delen.

De Vlaggen van de Regenboog - Identiteitsvlaggen

De inleiding, met de geschiedenis over het ontstaan van de originele Pride Flag van Gilbert Baker en de ontwikkelingen die daarna volgden.

De Vlaggen van de Regenboog - Identiteitsvlaggen

Wat is een identiteitsvlag en welke vlaggen bestaan er zoal? Het overzicht is verre van compleet en daarvoor is een goede reden.

De Vlaggen van de Regenboog - Vlaggen op basis van seksuele oriëntatie

Welke vlaggen op basis van seksuele oriëntatie zijn er zoal? Ook dit overzicht is verre van compleet.

De Vlaggen van de Regenboog - Subculturen en meer.

Alles over MOGAI, Pocket Gender, Xenogender en andere belangrijke zaken.

Deel dit bericht

Meer
artikelen

Ga naar de inhoud