Hortus Botanicus
Japanse duizendknoop
Bedankt Philipp Franz von Siebold voor het introduceren van deze plant. Toch was Von Siebold niet de enige die planten meenam uit andere streken. Neem nu het plantje Cabomba. Een aquariumplantje dat gebruikt wordt voor extra zuurstof in het water. Daar is niets mis mee, tenzij je ervoor kiest om het aquarium leeggooit in een sloot, plas of gracht. Laat dit nu gedaan zijn. De dader ligt in dit geval op het kerkhof, want het is niet bekend wie dit als eerste deed. De plant vormt inmiddels wel een bedreiging. De plant groeit snel, want het water is hier vele malen koeler dan het water waar de plant oorspronkelijk in groeide: Zuid-Amerika.
Voorbeelden
Sommige planten en bloemen komen ongewild naar ons land toe. Ze worden meegenomen als ballast of als “verstekelingen.” Overigens heeft dit niet alleen betrekking op plant- en diersoorten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan exotische diersoorten. Zij hebben hier geen natuurlijke vijanden en kunnen zich daarom zonder moeite voortplanten. Bekende voorbeelden van exotische dieren zijn de muskusrat, de halsbandparkiet, de rode rivierkreeft en het Aziatische lieveheersbeestje.
Die halsbandparkieten zijn te herkennen aan hun felgroene kleur en de manier waarop zij zich aankondigen. Er doen verhalen de ronde dat deze diertjes ooit eens door een Amsterdamse stadsbioloog uitgezet zijn in het Vondelpark. Ik heb daar alleen geen verdere informatie over kunnen vinden. Wellicht is het gewoon een gevalletje van ontsnapte dieren geweest. Dieren die zich zonder moeite aan konden passen aan het Nederlandse klimaat. Dat kunnen meer dieren overigens. Denk bijvoorbeeld eens aan de zeemeeuw. Zelfs in de Brabantse bossen waar wij vorig jaar vakantie vierden (dit jaar trouwens ook weer), komt deze vogel voor. Er is daar in geen velden en wegen een zee te ontdekken. De meeuwen zijn in staat om lange afstanden af te leggen. In een televisieprogramma (Nederland van Boven) zag ik ooit eens hoe men een meeuw voorzien had van een gps tracker. De afstanden die het dier aflegde waren enorm. Een visje pakken in Amsterdam, daarna een tripje naar de Noordzee en als laatste een tochtje naar het binnenland.
Zwakke plek
Nu is het een ander verhaal als het om de meeuw gaat. Dit dier kwam al voor in Nederland, zij het langs de kust. De overlast is de laatste jaren enorm toegenomen. Denk aan de aanvallen die plaatsvinden wanneer iemand iets aan het eten is. Het lijkt alsof de dieren een zwakke plek zonder moeite kunnen herkennen.
Hekken
Wat doen we nu aan al die overlast van dieren? We kunnen overal hekken neerzetten. Zoals ook gedaan wordt voor de wilde zwijnen op de Veluwe. Vogels vliegen hier zonder moeite overheen. Planten en bloemen trekken zich weinig aan van deze barrières. Er zijn daarom andere opties de moeite van het overwegen waard. Als het gaat om de Japanse Duizendknoop, dan zijn die er nog niet echt. In een artikel op de website van de NOS zag ik hoe iemand bier maakte van deze plant. Misschien moesten we daarom maar meer bier gaan drinken…