Zomervakantie Regio Zuid.

Zomervakantie Regio Zuid

Datum

jul 05 2025 - aug 17 2025

Tijd

Gehele dag

Locatie

Regio Zuid (Nederland)

Organisator

Rijksoverheid
Website
https://www.rijksoverheid.nl/
Wanneer: juli/augusus/september.

In de maanden juli tot en met september vindt de “grote vakantie” of de zomervakantie plaats voor het (basis)onderwijs. De regio’s Midden, Noord en Zuid vieren dan de langste vakantie van het jaar. Voor de Zomervakantie Regio Zuid geldt dat deze net zoals de andere regio’s op een ander moment begint, vanwege de vakantiespreiding. Een overheidsmaatregel, die ervoor moet zorgen dat niet iedereen tegelijkertijd op vakantie gaat.

Misverstand

Een langere vakantieperiode tijdens de zomermaanden was het gevolg van verschillende agrarische activiteiten die verricht moesten worden. Er waren veel “handen” en “handjes” nodig. Vandaar dus een langere onderbreking van school. Althans, dat was lange tijd de gedachte over het ontstaan van de zomervakantie. Dat is een misverstand. De zomervakantie kwam voort uit de wens van vooral arbeiders om te kunnen ontspannen. Dus recreëren. Best logisch wanneer je erover nadenkt. Aan de andere kant, die wens kwam pas later naar voren.

Vakantiespreiding staat centraal als het om de regio’s Midden, Noord en Zuid gaat. De regio Zuid gaat op bepaalde data met vakantie. Althans, dat wordt verwacht. Er is een belangrijk onderdeel waarmee ook rekening gehouden moet worden. Dat is de periode die we kennen als de “bouwvak” of het “bouwverlof.”

In Europa

Doorgaans duren de meeste schoolvakanties in de zomer ongeveer zes weken. Daarmee is Nederland niet uniek. Landen als Denemarken en Duitsland kennen ook zomervakanties die uit ongeveer zes weken bestaan. België kent een zomervakantie van 1 juli tot en met 31 augustus. Andere landen in Europa, zoals Italië of Spanje, kennen juist weer langere zomervakanties voor de schoolgaande kinderen.

Vanwege de lengte wordt deze vakantieperiode ook wel “De grote vakantie” genoemd. Het is dé periode waarin veel mensen ervoor kiezen om op vakantie te gaan. Laat dit nu juist een probleem zijn.  Om dit te voorkomen, besloot men tot het spreiden van vakanties. Dit geldt alleen voor de schoolvakanties. Deze “grote vakantie” werd ingevoerd omdat er een bepaalde behoefte bestond. Onderzoek uit 2014 toonde aan dat dit niet voortkwam uit een noodzaak om kinderen in de agrarische sector te laten werken, zoals lange tijd werd gedacht. De behoefte bestond gewoon aan een onderbreking om te kunnen recreëren. Die behoefte kwam pas later overigens. Halverwege de negentiende eeuw was het vooral een noodzaak misschien. Een noodzaak om na te denken over onderwijs in de zomermaanden. Of dit zinvol was in warme lokalen.

De vakantiespreiding vanaf de jaren tachtig

Er was een tijd dat “heel Nederland” op een zelfde moment begon aan de zomervakantie. Dus alle schoolgaande (basis)schoolkinderen hadden op een bepaald moment vakantie. Vanaf de jaren tachtig vond de overheid dat geen goed idee meer en men besloot dat spreiding noodzakelijk was. Om een bepaalde “leegte” te voorkomen. Zo moest de economische sector ontlast worden. Desondanks bleef de “bouwvak” of het “bouwverlof” gewoon bestaan.

Website rijksoverheid

Controleer altijd de informatie op de website van de rijksoverheid. De data op de website van Artigenda zijn indicatief. De data op de website van de rijksoverheid zijn definitief. Waar deze niet definitief zijn wordt dit aangegeven als voorlopig. Aan de gegevens voor wat betreft de Zomervakantie Regio Zuid via Artigenda kunnen daarom geen rechten worden ontleend. De meest actuele gegevens controleer je via deze website.

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud