Zomervakantie Regio Noord

Zomervakantie Regio Noord

Datum

jul 12 2025 - aug 24 2025

Tijd

Gehele dag

Locatie

Regio Noord (Nederland)

Organisator

Rijksoverheid
Website
https://www.rijksoverheid.nl/
Wanneer: juli/augusus/september.

De maanden juli, augustus of september staan voor de onderwijsregio Zuid, Midden en Noord in het teken van de zomervakantie. Voor de regio Zuid geldt een aangepaste periode waarin de schoolvakanties beginnen. Hiermee wil de overheid bereiken dat niet iedereen tegelijkertijd met vakantie gaat.

"De grote vakantie"

Vanwege de lengte wordt deze vakantieperiode ook wel “De grote vakantie” genoemd. Het is dé periode waarin veel mensen ervoor kiezen om op vakantie te gaan. Laat dit nu juist een probleem zijn.  Om dit te voorkomen, besloot men tot het spreiden van vakanties. Dit geldt alleen voor de schoolvakanties.

Een langdurige periode van vakantie tijdens de zomerperiode werd in Nederland ingevoerd vanaf de negentiende eeuw. De leerlingen in het basisonderwijs krijgen tegenwoordig zes weken vakantie. In tegenstelling tot wat lange tijd werd aangenomen is de zomervakantie of die “grote” vakantie niet ontstaan omdat er veel agrarische activiteit plaatsvond. Onderzoek uit 2014 toonde aan dat dit geen invloed heeft gehad op de beslissing om een lange periode van vakantie in te stellen. Het is trouwens maar de vraag wat je als “lang” mag beschouwen. Nederland is zeker geen koploper. De motivatie om te komen tot deze periode van vakantie had te maken met de hitte tijdens de zomer. Concentratie in de doorgaans warme lokalen was onmogelijk en mensen wilden gaan recreëren. Dat gebeurde ook in andere landen. De schoolvakanties in andere Europese landen duren soms nog langer dan in Nederland. Denk dan aan Griekenland en Italië (zes tot veertien weken vakantie). Weer andere landen kennen gelijkwaardige zomervakanties. Denk bijvoorbeeld aan Denemarken en Duitsland.

België kent een schoolvakantie die duurt van 1 juli tot en met 31 augustus voor het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs (secundair onderwijs). In het hoger onderwijs duren de vakanties iets langer. Ook voor Nederlandse onderwijsinstellingen voor het middelbaar-, hoger- en wetenschappelijk onderwijs is dit het geval.

Meer vakantiespreiding

Vakantiespreiding is er niet alleen voor de zomervakantie. De spreiding is er voor de meeste vakanties. De gedachte ontstond in de jaren tachtig van de vorige eeuw om iets te doen aan de leegloop die ontstond in het land tijdens de zomermaanden. Daarnaast zorgde het voor een extra belasting van bepaalde voorzieningen. Waar dit geen oplossing voor bood was de onderbreking van werkzaamheden in bepaalde economische sectoren. Deze periode kennen we ook wel als de “bouwvak” of het “bouwverlof.” Deze periode valt eind juli, begin augustus. De werkzaamheden worden in dit geval gekenmerkt door hoge of hogere temperaturen. Al is het de vraag in hoeverre dit nog relevant is, omdat de temperaturen in voorafgaande periode of de periode erna ook op kunnen lopen.

Niet definitief

De genoemde data op de website van Artigenda zijn in sommige gevallen nog niet definitief. Dan gaat het om voorlopige data. Deze moeten dan vastgesteld worden. Controleer de data daarom altijd via deze website. Vanwege het feit dat sommige schoolvakanties dus een voorlopige data hebben, kunnen geen rechten worden ontleend aan de genoemde data door Artigenda.

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud