Artigenda
Wereld Zoönosendag
Wanneer: jaarlijks, 6 juli.
6 juli 1885 was de dag waarop Louis Pasteur (27 december 1822 – 28 september 1895) de eerste injectie gaf met een vaccin tegen hondsdolheid. Om dit te gedenken is er Wereld Zoönosendag (World Zoonoses Day).
Centraal op deze dag staat de overdracht van ziekten tussen mens en dier. Meer over dit onderwerp lees je via de website van het RIVM. De bekendste voorbeelden naast hondsdolheid zijn HIV, Lyme, Q-koorts, tuberculose, schurft, botulisme, miltvuur, MRSA en natuurlijk COVID-19. Ook is het influenzavirus een zoönose. De vogelgriep en in het bijzonder H5N1, die in 2021 uitbrak, wordt door tal van wetenschappers, de WHO en het RIVM nauwlettend in de gaten gehouden. Er zijn gevallen bekend waarbij ook dit virus ‘oversprong’ van dier op mens.
De hierboven genoemde voorbeelden zijn niet de enige gevallen van zoönosen. Denk ook aan BSE, die bij mensen kan leiden tot de Ziekte van Creuztfeldt-Jakob, het Ebolavirus, het Marburgvirus en Lassakoorts.
Geen meldplicht
Voor zoönosen geldt in principe dat er geen meldplicht bestaat. Dit houdt in dat een behandelend arts niet verplicht is om dit te melden bij een officiële instantie. Vaak wordt dit in Nederland en westerse landen overigens wel gedaan. Belangrijk om te weten: hoe intensiever het contact met dieren, hoe groter de kans op zoönosen. Alleen is het belangrijk om onderscheid in diersoorten te maken. Je kunt dus gewoon nog blijven knuffelen met je kat of hond. Met een vleermuis is dat een ander verhaal. De vraag is natuurlijk of dit dier het zal kunnen waarderen.
Corona pandemie
Een zoönose kan leiden tot een epidemie. Het bekendste voorbeeld is de corona pandemie. De gevolgen kennen we allemaal.
Op de website van de World Health Organization (WHO) is een overzicht te vinden van wat men doet in de strijd tegen zoönosen.