Artigenda
Wereld Sakedag
Organisator
The Japan Sake and Shochu Makers Association (JSS)
Website
https://japansake.or.jp/sake/en/Wanneer: jaarlijks, 1 oktober.
Een waarschuwing voor Wereld Sakedag is misschien op zijn plaats. Ben je van plan mee te doen aan deze dag op 1 oktober, doe dit dan rustig aan. Het is tenslotte 24 uur lang Wereld Sakedag…
Geen wijn
Wereld Sakedag (Japans: 世界酒の日, Engels: World Sake Day) is een dag die ode brengt aan sake (酒). Dit is een drank die ook wel rijstwijn genoemd wordt. Eigenlijk mag dit niet, want het gaat helemaal niet om wijn.
Sake is gemaakt van rijst in seishu. Dat is ‘klare alcohol.’ De traditie van deze drank gaat heel ver terug in de geschiedenis. De manier waarop sake gemaakt werd en het recept veranderde in de loop der tijd. Zo werden er ooit noten en sojabonen gebruikt. Ook werden er regels (wetten) opgesteld, zodat er geen wildgroei zou ontstaan als het ging om de brouwerijen. Dat lukte niet helemaal, want tijdens de Meiji-restauratie van 1867 (een politieke omwenteling in Japan) waren er maar liefst 8.000 brouwerijen in het land. Een belastingverhoging zorgde uiteindelijk voor een drastische vermindering van het aantal. Vervolgens zorgde een kwaliteitscontrole ervoor dat het allemaal zou verbeteren.
De omstandigheden waaronder sake gebrouwen werd verbeterde aanzienlijk toen een groot deel van de brouwerijen overstapte van houten naar stalen tanks.
Na de Tweede Wereldoorlog
Na de Tweede Wereldoorlog bereikte de sake ook het westen. In het land zelf moesten de brouwerijen juist concurreren met westerse alcoholische dranken. Na 1973 was het gedaan met de alsmaar stijgende sake industrie in het land. Momenteel zijn er nog ongeveer 1.000 brouwerijen actief in het land.
Sake kan altijd meer aandacht gebruiken, was het idee en daarom introduceerde men in Japan een dag die in het teken stond van de alcoholische drank. Opvallend genoeg, dat deed men pas ná 1973. Dus nadat de sake industrie klappen te verwerken kreeg. De eerste nationale Sakedag vond plaats in 1978 en was een idee van The Japan Sake and Shochu Makers Association (JSS).
1 oktober
De datum van 1 oktober is logisch verklaarbaar. Dit was de datum die de brouwerijen tot aan 1965 beschouwden als de start van het nieuwe jaar. Later zou deze datum veranderen naar juli.