Wereld Filosofiedag

Wereld Filosofiedag

Datum

nov 21 2024

Tijd

Gehele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie

Organisator

UNESCO
Website
https://www.unesco.org/en
Wanneer: jaarlijks, derde donderdag van november.

Iedere derde donderdag van november is het Wereld Filosofiedag (Engels: World Philosophy Day). Deze dag werd door UNESCO in 2002 in het leven geroepen om de waarde van filosofie voor de maatschappij te onderstrepen.

De waarde van filosofie vertaalt zich volgens UNESCO op het maatschappelijk leven, het menselijk denken en is van invloed op onszelf en onze culturen. UNESCO vindt het belangrijk dat deze dag er is, want dankzij filosofie of een filosofische benadering heeft men bepaalde vraagstukken kunnen aanpakken of oplossen.

Geen vakgebied voor alleen volwassenen

Filosofie is geen vakgebied voor alleen volwassenen. Ook voor jongeren is filosofie belangrijk, vindt UNESCO. Juist daarom moedigt de organisatie jongeren op deze dag aan om zich te verdiepen in de wereld van filosofie. Dat is bijvoorbeeld mogelijk via de website van de organisatie over dit onderwerp.
Wanneer je op zoek gaat naar de vraag wat is filosofie dan kom je veel bronnen tegen. Natuurlijk zijn dit niet allemaal bronnen waar je misschien wat aan hebt. Sommige bronnen zijn misschien wat ingewikkeld. Eigenlijk ben je vanaf dat moment al bezig met filosofie. Eigenlijk ben je zoekende naar kennis, naar wijsheid. In dit geval naar de kennis over filosofie. Nu is het wel zo dat filosofie ervan uitgaat dat het gaat om meer diepere zaken. Ons bestaan bijvoorbeeld. Of de werkelijkheid waarin we leven. Andere zaken die centraal kunnen staan zijn taal, waarden en normen, rede of redelijkheid en het menselijk verstand.

Niet een soort

Eigenlijk is er niet een soort filosofie en voor het ontstaan ervan geldt dat dit ook niet echt terug te voeren is tot een centraal punt in de tijd. Mensen begonnen op verschillende plaatsen na te denken over belangrijke zaken. Of dat nu in China was of in Griekenland. Bovendien, men dacht in bepaalde perioden in de geschiedenis over hele andere dingen na. Wel is het zo dat het woord filosofie afkomstig is uit het Grieks.
Het woord philosophia is namelijk een samentrekking van de woorden voor liefde en wijsheid. Eigenlijk mag je dus stellen dat het ging om mensen (helaas; in die tijd voornamelijk mannen) die een voorliefde hadden voor wijsheid. Voor kennis.
Er valt veel te zeggen over filosofie. Tot hoever wil je nu precies gaan? Wat is filosofie en wat is ‘gewoon’ denken? Dat levert soms interessante discussies op. Anderen kunnen dat veel beter uitleggen. Of juist niet. Want het zorgt ook voor verwarring. Soms ontstaat er een kloof tussen personen die juist van mening zijn dat ze erg veel denken te weten en anderen die er onzeker door worden.

Meer informatie

Op een dag als vandaag is het een prima moment om bekend te worden met de wereld van filosofie. Dat is mogelijk door de geschiedenis ervan te ontdekken. Alleen waar begin je dan? Wil je dat niet, dan kun je ervoor kiezen om ‘gewoon’ op zoek te gaan naar dat wat interessant is. Wie weet is een studie wel een optie, kijk maar eens naar deze universitaire studie. Een alternatief? Probeer dan deze eens.
Gaat dat allemaal wat ver, dan zijn er natuurlijk alternatieven. Neem een kijkje op deze Wikipedia-pagina over dit onderwerp. Daar zit vast wel wat tussen.

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud