Vrijgezellendag

Vrijgezellendag

Datum

nov 11 2024

Tijd

Gehele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie
Wanneer: jaarlijks, 11 november.
Vrijgezellendag kennen de meeste mensen als Single’s Day of Guanggun Jie. Dit is een van oorsprong Chinese dag die inmiddels ook in het westen populair is geworden. Deze dag vindt plaats op 11 november. Het is een dag die vooral in het teken staat van (online) shoppen.
Het is niet zomaar dat er gekozen is voor deze dag. Het is de elfde dag van de elfde maand, dus 11/11. De cijfers één staan voor het “alleen zijn.” Dus het vrijgezellenbestaan. Dit is iets waar vooral webshops de afgelopen jaren handig op ingespeeld hebben. Toch was het idee helemaal niet afkomstig van de online retailwereld.

Oorsprong

Het idee is afkomstig uit de onderwijssector. In 1993 ontstond het idee op de Universiteit van Nanking om iets te doen voor iedereen zonder partner op een speciale dag in het jaar. Er werd gekozen voor die ene dag met vier dezelfde cijfers. Studenten die later zouden afstuderen vonden het vervolgens een goed idee, zolang ze nog geen partner hadden, om deze traditie ook na hun studie voort te zetten.
Vanwege de bevolkingssamenstelling in China kwam het voor dat het voornamelijk mannen waren die aandacht besteedden aan deze dag. Toen nog onder de naam Bachelor’s Day. Dat had alleen te veel binding met een (universitaire) studie. Niet iedere vrijgezel had die binding. Bovendien, niet iedere vrijgezel was afgestudeerd of volgde een studie. Later zou overigens duidelijk worden dat niet alleen jonge mannen aandacht wilde geven aan dit onderwerp.
Dan was er nog een ander probleem. Niet iedereen die aandacht wilde geven aan deze dag zat te wachten op waar deze dag uit bestond. Op Bachelor’s Day werd verwacht dat deelnemers op blind dates zouden gaan. Niet iedere vrijgezel zat daarop te wachten. De druk werd te groot en daarom werd de afkeer van het oorspronkelijke idee ook erg groot.
Op 11 november 2011 vond een vernieuwing plaats van de dag. Het werd niet alleen de Vrijgezellendag van de Eeuw. Dit vanwege de speciale datum. Het moest ook een keerpunt worden. In plaats van een focus op een gedwongen poging tot het leggen van relaties, moest de dag er zijn voor het vieren van het vrijgezellenbestaan. Het inzien dat het soms niet erg hoeft te zijn. Soms is het een bewuste keuze. In andere gevallen is het een kwestie van zien wat er komt. Wanneer het komt. Zonder druk. In weer andere gevallen kan het ook zo zijn dat het geen kwestie is van die standaard patronen die gevolgd moeten worden. Al ligt daar in eerste instantie in China niet erg de nadruk op.
Natuurlijk, de basis voor deze dag zijn de wensen van heteroseksuele mannen die graag allemaal een relatie wilden met een vrouw. Alleen zo zit de wereld niet in elkaar. Dat weet iedereen. Soms gaat dat niet en we weten allemaal dat liefde zich niet laat dwingen. Bovendien is er meer dan alleen een heteroseksuele relatie.

Ook buiten China

Oorspronkelijk gaat het om een dag die in China gevierd werd. Inmiddels is de dag ook buiten dat land bekend en besteed men ook in andere landen aandacht aan Single’s Day of Vrijgezellendag. Hierbij hebben verschillende grote webshops handig gebruik gemaakt van dit evenement. Ze laten zien dat je als vrijgezel je best aan jezelf mag denken op deze dag. Daarom bieden ze allerlei interessante aanbiedingen aan. Hiervoor geldt, net zoals op andere feestdagen: kijk goed uit of een aanbieding ook echt een aanbieding is.

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud