Stroopwafeldag

Stroopwafeldag

Datum

sep 30 2025

Tijd

Gehele dag

Locatie

Nederland
Categorie

Organisator

Niet van toepassing
Wanneer: jaarlijks, 30 september.
We mogen de stad Gouda bedanken voor het onstaan van Stroopwafeldag. De stad presenteert zich maar wat graag als stad van kazen en van stroopwafels.

De geschiedenis van de stroopwafel

Hoe graag men dit in Gouda ook wil, het is niet heel waarschijnlijk dat Pieter Willem Kamphuisen ook echt in de negentiende eeuw de stroopwafel bedacht heeft. Wel is het zo dat hij omstreeks 1810 besloot om de koeken te gaan verkopen, toen het slecht ging met zijn winkel. Eigenlijk verkocht hij kousen. In 1829 besloot hij zich volledig toe te leggen op het ‘koekenbakken.’ Daarom houdt men bij Kamphuisen zelf dit jaartal aan als introductiejaar. Daarmee is alleen nog steeds niet gezegd dat het gaat om een Goudse uitvinding.

Bovendien er valt nog wel wat te zeggen over de wafels zoals we die vandaag de dag kennen. Die zijn alleen mogelijk om te bereiden wanneer je beschikt over de juiste ovens. Ovens die destijds alleen voorzien konden worden met de juiste brandstof en die was er eigenlijk pas na de introductie van de eerste gasfabriek in Gouda. Dat was na 1853. Wel was het zo dat er in 1837 een Goudse Siroopfabriek gevestigd werd in de stad. In deze fabriek werd onder andere appelsiroop geproduceerd. Samen met de komst van die fabriek en de komst van de gasfabriek zou het zomaar kunnen zijn dat de moderne stroopwafels dus later geïntroduceerd werden.

Adriaan de Groot

Dan is er nog een andere persoon die genoemd wordt. Adriaan de Groot zou verantwoordelijk zijn geweest voor de introductie van het wafelijzer waarmee siroop verwerkt werd. Die introductie volgde pas in 1864. Daarom is het niet zeker hoe de geschiedenis er exact uitgezien heeft.

Als laatste is er nog het recept zelf. Dit recept zou veel ouder zijn dan de negentiende eeuw en zelfs teruggaan tot de tijd van de Vikingen. Daarmee zou de herkomst van de stroopwafel dus eigenlijk niet gezocht moeten worden in Gouda, maar in Scandinavië. Daarmee is niet gezegd dat Gouda geen belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de stroopwafels.

Op het hoogtepunt van de handel in stroopwafels stonden er in de stad 17 fabrieken waar de wafels geproduceerd werden (1960). In 2000 waren dat er nog vier. Wel werden de wafels ook op andere plaatsen vervaardigd. Soms zelfs met hele andere ingrediënten.

De stroopwafelbakkerij van Kamphuisen die als eerste bakkerij genoemd wordt heeft lange tijd bestaan. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw sloot de bakkerij de deuren. De inmiddels vijfde generatie van bakkers werd niet opgevolgd. Wel werden de activiteiten overgenomen door Banketbakkerij Joh. Verweij, die gevestigd was aan de Markt 69. Daarmee kwam een einde aan de activiteiten aan de Peperstraat 24.

Siroopwafels

De naam Kamphuisen bestaat nog steeds, maar dan onder de naam Kamphuisen Siroopwafels, als onderdeel van de Siroopwafel Fabriek. Eigenlijk is er een verschil tussen een stroopwafel en een siroopwafel, zoals je hieronder kunt zien:

Schermafdruk stroopwafelfabriek.nl.
Schermafdruk website Siroopwafelfabriek.nl.

Gouda Stroopwafelstad

Met zeventien fabrieken die zich bezighielden met het produceren van stroopwafels mag je Gouda toch wel een stroopwafelstad noemen. Vandaar dat de stad best mocht beslissen dat 30 september Stroopwafeldag werd.
Het is niet de vraag wat je moet doen op Stroopwafeldag. Het is de vraag hoeveel verschillende soorten stroopwafels je graag proeven! Er zijn zoveel verschillende opties waar je inmiddels uit kunt kiezen!

Delen

Ga naar de inhoud