Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag

Datum

dec 13 2024

Tijd

Gehele dag

Locatie

Nederland
Categorie

Organisator

COC Nederland
Website
https://coc.nl/

Andere organisatoren

Wanneer: jaarlijks, tweede vrijdag van december.

Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december en dit is de dag waarop je solidariteit door het dragen van de kleur paars. Hiermee toon je solidariteit met de LHBTQIA+ gemeenschap. De dag is een afgeleide van de Canadees-Amerikaanse dag Spirit Day. De dag is in Nederland oorspronkelijk bedoeld voor het onderwijs. Inmiddels is het een dag die verder gaat dan alleen het onderwijs. Ook bedrijven en organisaties buiten de onderwijssector doen mee.

Spirit Day

In 2010 bedacht de Canadese Britanny McMillan uit Canada een speciale dag waarop iedereen solidariteit kon tonen met de LHBTQIA+ gemeenschap en in het bijzonder jongeren uit die gemeenschap. Die dag noemde ze Spirit Day. Het was niet zonder reden dat McMillan besloot dat er een speciale dag moest komen. De aanleiding waren de nieuwsberichten die telkens maar voorbij kwamen, zoals die van de zelfmoord van Tyler Clementi in 2010.

Clementi (1991 – 2010) pleegde zelfmoord omdat hij gepest en lastig gevallen werd. Vanwege wie hij was. Vanwege zijn seksuele oriëntatie, zoals je in dit artikel kunt lezen. Het was slechts een van de vele voorbeelden. Clementi haalde het nieuws, veel andere jongeren niet.

Oorsprong Paarse Vrijdag

In Nederland was het Nazmul Zaman die dit idee ook wel zag zitten. Alleen in de maand oktober, waarin Spirit Day plaatsvond, ging de aandacht in Nederland vooral uit naar Coming Out Day (de derde vrijdag van oktober). Vandaar dat ervoor gekozen werd om Paarse Vrijdag te organiseren in december.

De eerste editie van Paarse Vrijdag vond in 2010 plaats op het Piter Jelles Aldlân, het huidige Leeuwarder Lyceum. Deze school is onderdeel van de Piter Jelles Openbare scholengemeenschap. Het doel was simpel: de hele school moest paars kleuren, zodat het afgelopen moest zijn met de pesterijen vanwege seksuele oriëntatie, zo valt te lezen in dit bericht van het COC van 29 november 2010.

De dag werd niet zonder reden gekozen, want op 10 december 2010 was het de Internationale Dag van de Mensenrechten. Een goede keuze. Daarmee werd meteen een statement gemaakt. Een statement dat haat gestopt moet worden. Dat is tot op de dag van vandaag eigenlijk nog steeds de boodschap van iedere Paarse Vrijdag.

Niet zomaar een ‘schoolfeestje’

Paarse Vrijdag is niet zomaar een ‘schoolfeestje.’ Het is een signaal. Natuurlijk, het is vast een dag vol gezellige activiteiten. De diepere boodschap is net zo belangrijk als op bijvoorbeeld IDAHOBIT. Waarom dan een aparte dag? Weer een aparte dag? Simpel, deze dag is vooral gerelateerd aan scholen en onderwijsinstellingen. Dat er sinds een aantal jaar ook bedrijven en organisaties meedoen is prima. In eerste instantie gaat het om scholen en onderwijsinstellingen.

Hoe vaak komt het niet voor dat een leerling of leerlingen gepest worden vanwege seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie? Hoe vaak krijgen jongeren uit de LHBTI+ gemeenschap niet te maken met uitsluiting, discriminatie en zelfs geweld? Een dag als deze is een noodzakelijke spiegel, die opgehangen wordt niet alleen door leden van de gemeenschap zelf. Ook hun bondgenoten hangen de spiegel op of ze ondersteunen de spiegel. Een die hard nodig is, zolang er haat is. Zolang er geweld is.

GSA Netwerk

Omdat de internationale versie van Paarse Vrijdag (dus Spirit Day) op de derde vrijdag van oktober plaatsvindt moest er gekozen worden voor een eigen naam. Vandaar dus Paarse Vrijdag. Die vindt jaarlijks dus plaats op de tweede vrijdag van december. De organisatie wordt verzorgd door Gay–straight alliance, ook wel bekend als het GSA Netwerk. Dit is een initiatief van COC Nederland. Meer informatie hierover is te vinden via de onderstaande links.

Meer informatie

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud