Artigenda
Nijmeegse Vierdaagse
Wanneer: jaarlijks, de derde dinsdag van juli tot en met de derde vrijdag van juli.
Op de derde dinsdag van juli begint in Nijmegen het grootste en oudste nog bestaande wandelevenement van Nederland. Dat is de Nijmeegse Vierdaagse. Jaarlijks nemen duizenden mensen uit binnen- en buitenland deel aan dit evenement, dat eindigt op vrijdag op de Via Gladiola.
Eerste editie
De eerste editie van de Nijmeegse Vierdaagse vond plaats op 1 september 1909. Het was een van de eerste evenementen die de op 3 april 1908 opgerichte voorloper van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO), de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBvLO) zou houden. Een wandelmars die eigenlijk bedoeld was voor militairen, in de buurt van Breda. Er deden aan dit wandelevenement slechts tien burgers mee. Het overgrote deel van de 306 deelnemers bestond uit militairen. In vier dagen werd 140 kilometer afgelegd. Wat hierbij lastig bleek waren de verschillende wisselende startpunten. Dat moest dus anders voor de editie van 1910. Daarom werd gekozen voor een vast startpunt. Dat werd Arnhem.
Nijmegen als startpunt
Het duurde tot aan 1925 voordat de Vierdaagse gehouden met Nijmegen als startpunt. Wel was de stad al langer opgenomen in de route. Vanaf dat moment konden deelnemers kiezen uit de afstanden 33, 45 en 55 kilometer per dag. Het was voor het eerst in 1928, naar aanleiding van de in Amsterdam gehouden Olympische Spelen, dat men ook buitenlandse deelnemers toeliet.
De enige jaren waarin de Nijmeegse Vierdaagse geen doorgang vond waren de de jaren 1914-1915, Oorlogsjaren (1940-1945) en 2020-2021 (COVID-19). In 2006 werd besloten tot een aangepaste versie wegens een hittegolf. Dat gold ook voor 2022, toen besloten werd tot een aangepast programma van drie dagen.
Verschillende dagen
De Vierdaagse bestaat uit verschillende dagen. Iedere dag staat in het teken van een bepaalde route.
Dag 1: De Dag van Elst
Deze route is ook wel bekend als de Blauwe Dinsdag. De Dag van Elst verwijst naar de gemeente Elst in de Betuwe. De Blauwe Dinsdag is een verwijzing naar de rivieren in de buurt. De route voert ten noorden van de stad Nijmegen. Die is te bekijken via Google Maps.
Dag 2: De Dag van Wijchen
Deze dag is bekend als De Dag van Wijchen. De wandelaars lopen richting deze gemeente en door het Land van Maas en Waal, zoals te zien is via deze route.
Roze Woensdag
Deze dag is ook wel bekend als Roze Woensdag en dat heeft dit keer helemaal niets te maken met het landschap!
Dag 3: De Dag van Groesbeek
De route loopt deze dag via de oostkant van Nijmegen, dus via Groesbeek. De dag vergelijkt men ook wel eens met de Tour de France, vanwege de route langs de Zevenheuvelenweg. Daar staat traditiegetrouw erg veel mensen langs de weg, wat te vergelijken is met dit Franse wielerevenement.
De route is ook beschikbaar via Google Maps.
Dag 4: De Dag van Cuijk
Deze dag is ook wel bekend als de Dag van Cuijk, vernoemd naar de plaats Cuijk. Iedere dag krijgt immers een naam van een plaats die te vinden is langs de route. Dag één krijgt de naam Dag van Elst, dag twee krijgt de naam Dag van Wijchen of Roze Woensdag, dag drie krijgt de naam Dag van Groesbeek en dag vier dus de naam Dag van Cuijk. Ook deze route is beschikbaar via Google Maps.
Aan het einde van deze route wacht de Via Gladiola. Met daar het publiek dat de deelnemers toejuicht en waar de deelnemers een gladiool krijgen. Naast eventuele andere bloemen natuurlijk.
Meer informatie
Gerelateerd
Gerelateerd Event
4 januari 2025
Wereld Braille dag
27 januari 2025
Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust
29 januari 2025