Datum
- jul 18 2025
Tijd
- Gehele dag
Locatie
Op 18 juli 1918 werd in Mvezo in het district O.R. Tambo van de provincie Oost-Kaap in het zuidoosten van Zuid-Afrika, even voorbij Mthatha, iemand geboren die de wereld zou veranderen. Hij zou niet alleen uitgroeien tot anti-apartheidsstrijder. Hij zou ook nog eens gekozen worden als president van Zuid-Afrika. Hiervoor moest hij wel een zware prijs betalen, want tussen 1963 en 1990 zat hij gevangen als leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC).
18 juli is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Nelson Mandela International Day. In 2009 werd hiervoor een resolutie aangenomen om van de geboortedag van Mandela een herdenkingsdag te maken. De officiële documentatie is hier terug te vinden. Dit deed men als erkenning van de bijdrage die hij leverde voor de cultuur van vrede en vrijheid. Niet alleen voor Zuid-Afrika, maar ook voor de rest van de wereld. Mandela bleef zich tot zijn dood op 5 december 2013 onvoorwaardelijk inzetten voor mensenrechten, het bevorderen van sociale gelijkheid, gendergelijkheid, het verbeteren van rechten van kinderen, het oplossen van conflicten, het beschermen van kwetsbare groepen en het bestrijden van armoede. Nog altijd wordt hij gezien als een voorbeeld voor veel mensen. Daarom is 18 juli, de geboortedag van Nelson Mandela een goed moment om stil te staan bij de erfenis die hij achterliet.
Gewapende strijd
Vrijlating
Nobelprijs voor de Vrede
Mandela heeft zich tijdens zijn leven als vrij man na 1990 regelmatig kritisch uitgesproken over maatschappelijke- en politieke kwesties. Zo veroordeelde hij de bezetting van Israël van het land dat men verkregen had tijdens de Zesdaagse Oorlog. Ook bezocht hij kort na zijn vrijlating de Cubaanse leider Fidel Castro. Over de oorlog in Kosovo zei hij dat de NAVO fouten gemaakt had in 1999. Ditzelfde zou hij in 2003 verklaren over de oorlog in Irak. Deze oorlog omschreef Mandela als een “tragedie.”
Voor zijn werk als vrijheidsstrijder en politicus ontving Mandela tal van prijzen en onderscheidingen. De bekendste is wellicht de Nobelprijs voor de Vrede. Deze moest hij in 1993 wel delen met De Klerk. Het Nobelcomité gaf de volgende motivatie: “Voor hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika.”