Mojito Dag

Mojito Dag

Datum

jul 11 2025

Tijd

Gehele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie

Organisator

Onbekend
Wanneer: jaarlijks, 11 juli.

Er was een tijd dat men mojito’s dronk als medicijn. Misschien doen sommige mensen dat nog steeds, dat is niet helemaal zeker. Wat wel zeker is: 11 juli is het Mojito Dag (Mojito Day). Tijd om stil te staan bij deze alcoholische drank.

Een simpel recept

Het recept is simpel: rum, limoensap, munt, rietsuiker, bubbeltjeswater en ijs. De herkomst van de cocktail is Cuba. Dat is allemaal bekend. Over de exacte herkomst is minder bekend. Mogelijk is het een afgeleide van mojosaus.

Mojo saus

Het is dé saus van de Canarische Eilanden en verkrijgbaar in twee smaken: de rode mojo (mojo rojo) en de groene mojo (mojo verde). Dat wil zeggen een pikante en een zeer pikante versie. De ingrediënten komen alleen niet echt overeen met wat er in een mojito gaat. In de mojo rodo gaan paprika, olie, knoflook, Spaanse peper, komijn, azijn en kruiden. In de mojo verde gaat daarnaast koriander of peterselie. Omdat er soms citroen wordt toegevoegd zou het kunnen zijn dat de mojito geïnspireerd zou kunnen zijn op de mojo saus, alleen zou het dan gaan om de naam. Niet om de samenstelling dus.

Logischer is het om aan te nemen dat het gewoon gaat om een verbastering van het woord mojado. Vertaal je dat naar het Nederlands dan betekent dit nat. Dat lees je bijvoorbeeld op deze pagina. Op die pagina lees je ook dat niemand minder dan Francis Drake (1540 – 28 januari 1596), ontdekkingsreiziger, politicus, viceadmiraal en eigenlijk gewoon een ordinaire zeerover (kaper) een vernoeming kreeg in de vorm van el Draque. Een eerste naam voor de mojito in de negentiende eeuw. Er is geen reden om aan te nemen dat Drake zelf ooit de mojito gedronken zou hebben. Al is het niet ondenkbaar voor mensen uit West-Europa. Rum was voor die personen vaak net iets te veel van het goede, daarom lengde men de rum aan met andere ingrediënten.

Bodeguita del medio

Het is een leuk verhaal. Ernest Hemingway (21 juli 1899 – 2 juli 1961) zou zo dol geweest zijn op de mojito (en de daiquiri, een andere cocktail), dat hij op de muur van de bar Bodeguita del medio de tekst “My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita” achterliet. De tekst werd door hem ondertekend. Blijkbaar had hij voor zijn lievelingscocktails een voorkeur. Dit past helemaal in de claim van Bodeguita del medio dat dit de geboorteplaats zou zijn van de mojito.

Er is alleen een nadeel. Het lijkt erop dat het niet de handtekening is van Hemmingway.
De tekst in Bodeguita del medio.
De tekst in Bodeguita del medio.
Bron: Wikimedia Commons.
De handtekening van Ernest Hemingway
De handtekening van Ernest Hemingway.Bron: Wikimedia Commons.

Wanneer je de twee handtekeningen met elkaar vergelijkt, dan valt op dat de letters G en Y er anders uit zien. Daarnaast loopt de streep door, terwijl dit in de onderste afbeelding, de daadwerkelijke handtekening van Hemingway, niet het geval is.

Dat is niet het enige waarbij vraagtekens gezet mogen worden. Tot op de dag van vandaag claimt de bar de geboorteplaats te zijn van de mojito. De bar opende de deuren in 1942. Het eerste recept, zo lees je op de pagina “The History of the Mojito” dateert van 1931. Op deze website wordt een ander jaartal genoemd met een specifieke vermelding van het woord mojito, namelijk 1940. Wel met een verwijzing naar Francis Drake.

Sloppy Joe's Bar

Sloppy Joe's in Havanna.
Sloppy Joe's in Havanna. Bron: Wikimedia Commons.

De drooglegging in de Verenigde Staten (1919 – 1933) zorgde ervoor dat Amerikanen creatief werden in het omzeilen ervan. Zo floreerde de illegale handel in drank. Bekend is natuurlijk het imperium van Alphonse “Al” Capone (17 januari 1899 – 25 januari 1947), die uitgroeide tot een van de meest beruchte gangsters onder andere de drooglegging. Dat was niet het enige waarin de Amerikanen creatief werden. Men reisde af naar het buitenland, omdat men daar gewoon kon blijven drinken. Op Cuba bijvoorbeeld. Een bekende bar was Sloppy Joe’s Bar . Verwar deze bar niet met de bar in Key West, Florida, met dezelfde naam. Deze bar werd pas in 1937 geopend. De bar in Havanna met dezelfde naam, Sloppy Joe’s Bar, vaak afgekort als Sloppy Joe, opende al veel eerder de deuren.

De eerste eigenaar was José Abeal die in 1904 vanuit Spanje emigreerde naar Cuba. Hij ging eerst aan het werk als barkeeper in de stad, voordat hij naar New Orleans verhuisde. Ook daar was hij werkzaam als barkeeper, om vervolgens te verhuizen naar Miami. In 1918 keerde hij terug naar Havanna en nam hij een baan aan in een café. Na zes maanden besloot hij de stap te wagen en voor zichzelf te beginnen. Hij kocht een pand waar eerder een kruidenierswinkel in was gevestigd en wilde er iets anders in beginnen. Iets meer wat je zou kunnen vergelijken met een café of bar.

Website ter herinnering

De naam José Garcia wordt opvallend genoeg vermeld op de website ter herinnering aan het restaurant. In de oude beschrijvingen wordt gebruik gemaakt van de vermelding José Abeal. De beschrijving is precies dezelfde beschrijving. Dat hij de oorspronkelijke Sloppy Joe was voor de Amerikanen die bij hem op bezoek kwamen had alles te maken met de specialiteit waar hij om bekend stond. Dat was een sandwich die hij maakte, de ropa vieja. De omstandigheden van het bedrijfspand en die sandwich samen zorgden voor de bijnaam. De omstandigheden waren nu niet bepaald schoon, het was er vies en smerig.

Een van die klanten die genoemd werd: Ernest Hemingway. Samen met zijn vriend Joe Russell (1889 – 1941), de latere eigenaar van Sloppy Joe’s in Key West, bezocht hij Sloppy Joe’s (de originele Sloppy Joe’s dus) op regelmatige basis. Daarmee vond hij de inspiratie voor zijn eigen Sloppy Joe’s, die hij opende in 1937.

Na de Cubaanse Revolutie werd Sloppy Joe’s in 1959 gesloten. In 2013 werd de bar na een periode van 48 jaar heropend, zoals je hier kunt lezen.

'Schriftelijk bewijs'

Wat heeft dit te maken met de mojito? Heel erg veel! Wil je ‘schriftelijk bewijs’ voor een oude vermelding vinden van de mojito waaruit blijkt dat Bodeguita del medio niet de geboorteplaats is van de mojito, dan is die te vinden. Dit bewijs is hier te vinden. Het gaat om de Sloppy Joe’s Cocktails Manual uit 1932. Daarin lees je overigens wat de oorspronkelijke naam is van de eigenaar: Jose Abeal Y Otero. Dan is dat mysterie ook weer opgelost.

Daarmee is overigens niet gezegd dat Sloppy Joe’s ook verantwoordelijk is geweest voor de introductie van de mojito. In de cocktailgids komen meerdere cocktails voor. Daarbij zie je staan dat er gebruik gemaakt wordt van Bacardi rum. Logisch, want deze rum speelt nu eenmaal een belangrijke rol in de geschiedenis van het eiland. Er bestaat een kans dat de oorsprong van de naam terug te leiden is tot Bacardi. Daarover lees je bijvoorbeeld meer in dit artikel.

Wat wel duidelijk is: ooit was de naam verbonden aan Francis Drake in de vorm van El Draque. Blijkbaar was dat not done of vond men dat geen goede naam. Daarom koos men voor een andere naam. Of dat gewoon te wijten is aan een verbastering van het woord nat of dat er een andere gedachte achterzit, dat is tot op heden niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is: 11 juli is het Mojito Dag.

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud