Artigenda
Malala Day
Wanneer: jaarlijks, 12 juli.
Het komt niet vaak voor dat iemand die nog in leven is en nog niet zo oud geëerd wordt met een eigen dag. Dat wil zeggen, een dag die in het leven geroepen wordt om stil te staan bij die persoon en alles waar die persoon voor staat. In het geval van Malala Yousafzai (12 juli 1997) is dat het geval.
Gul Makai
Malala Yousafzai kennen we als Malala. Ze verwierf bekendheid toen ze al op vroege leeftijd (vanaf 2009) begon met het bijhouden van een weblog onder de naam Gul Makai (Korenbloem) op de website van de BBC. Hierin vertelde ze over de dagelijkse strijd die ze als meisje moest voeren in de Swatvallei in Pakistan. Dit gebied, ook wel afgekort tot Swat, bevindt zich in het noordwesten van het land. Toen in 2008 de Taliban een groot deel van het gebied onder controle kreeg, greep het Pakistaanse leger in. Er volgde een militaire operatie, waarna de situatie hersteld werd. Ondertussen zette Malala haar activiteiten voort. Toen duidelijk werd wie ze was, had de Taliban het op haar voorzien. Dat was na haar nominatie voor de Internationale Kinderprijs van Kids Rights. In eigen land won ze een vergelijkbare prijs, de National Youth Peace Prize. Deze prijs zou later een andere naam krijgen, de National Malala Peace Prize.
Op 9 oktober 2012 ging het gruwelijk mis. De bus waarin ze zat onderweg van school naar huis werd onder vuur genomen door een strijder van de Taliban en ze werd in haar hoofd en hals geraakt. Hoewel de kogel in haar hoofd verwijderd kon worden, was een verdere specialistische behandeling noodzakelijk. Die kreeg ze, nadat ze op 15 oktober was overgebracht naar Engeland. Hiermee werd ze in het ziekenhuis van Birmingham. meteen beschermd tegen nieuwe aanslagen, waarmee de Taliban hadden gedreigd. Pas in januari 2013 werd ze ontslagen uit het Queen Elizabeth Hospital. Toch waren nieuwe behandelingen daarna noodzakelijk (februari 2013).
Nobelprijs
De Verenigde Naties riep al in 2012 een Malala Day uit. Dat was op 10 november. Daarmee wilde men de aandacht vestigen op kinderen die geen onderwijs krijgen overal ter wereld. Een petitie om haar de Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen werd vervolgens een jaar later door duizenden ondertekend. Die prijs kreeg ze ook, in 2014. Niet voordat er een terugkerende Malala Day zou komen, namelijk op haar geboortedag: 12 juli.
Tijdens haar studie aan de University van Oxford bleef ze actief om verandering te bewerkstelligen op het gebied van armoedebestrijding, het bestrijden van kindhuwelijken, genderdiscriminatie en bleef ze zich uitspreken tegen oorlog. Ook richtte ze het Malala Fund op. In 2020 studeerde ze af aan de universiteit.
Links
Op de foto: de shawl van Malala, tentoongesteld in het Nobelprijsmuseum in Stockholm (foto: Wikimedia Commons).
Gerelateerd
Gerelateerd Event
4 januari 2025
Wereld Braille dag
27 januari 2025
Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust
29 januari 2025