Artigenda
Internationale Dag voor universele toegang tot informatie
Wanneer: jaarlijks, 28 september.
De Internationale Dag voor Universele Toegang tot Informatie is een jaarlijks terugkerende dag die sinds 2019 bestaat en plaatsvindt op 28 september. De dag is er om aandacht te vragen voor het recht om dingen te mogen weten voor wereldburgers.
UNESCO kwam met het idee om van 28 september een dag te maken het recht te hebben om dingen te weten onder de naam International Right to Know Day (2002). Die dag werd later The International Day for Universal Access to information (IDUAI) oftwel: de Internationale Dag voor universele toegang tot informatie.
International Right to Know Day
Sinds 2019 is de dag een officiële door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen zogeheten UN observance (VN-naleving). Toch is de daadwerkelijke geschiedenis van de dag zelf ouder. Die gaat terug tot 2015, toen de dag voor het eerst voorgesteld werd door UNESCO. Daarmee was het dus de opvolger van International Right to Know Day. In 2016 was het zover, toen was het op 28 september voor het eerst de Internationale Dag voor universele toegang tot informatie.
De wijziging van naam had alles te maken met de invulling van de dag. Waar het eerder leek te gaan om het recht om dingen te weten, ging deze dag verder. Burgers wereldwijd hebben niet alleen het recht om dingen te weten. Ze hebben ook het recht om dingen te weten via toegang.
Druk
Hoewel de dag vooral tot stand kwam dankzij de druk vanuit verschillende Afrikaanse landen, is het wel degelijk een internationale dag. In een aantal Afrikaanse landen is dit alles nog steeds geen vanzelfsprekendheid, terwijl men dit graag ziet veranderen. Dit geldt overigens voor meer landen.