Artigenda
Internationale Dag voor risicobeperking bij rampen
Wanneer: jaarlijks, 13 oktober.
De Internationale Dag voor risicobeperking bij rampen gaat om natuurrampen en hun impact op onze leefwereld. De Verenigde Naties (VN) heeft deze dag uitgeroepen op 13 oktober om zo aandacht te vragen om na te denken hoe de gevolgen van natuurrampen beperkt kunnen worden.
Over deze dag valt wel wat te zeggen. Zegt de volkerenorganisatie hiermee immers niet dat we eigenlijk niet in staat zijn om de wereld voldoende te beschermen tegen natuurrampen? Eigenlijk wel.
De wereld kan ook niet beschermd worden tegen natuurrampen. De VN vraagt ons om kritisch na te denken over de impact van deze natuurrampen. Wat zijn de risico’s voor mens en dier?
Waarschuwen
Een van de oplossingen kan zijn om mensen te waarschuwen. Een tijdige waarschuwing kan ertoe leiden dat mensen zich kunnen voorbereiden op wat komen gaat. De vraag is alleen of dit voldoende kan zijn. In hoeverre is het mogelijk om dichtbevolkte gebieden waar een natuurramp dreigt plaats te vinden bijvoorbeeld op tijd te ontruimen en hoeveel tijd is er om te ontruimen?
Een van de bekendste voorbeelden was de zeebeving in de Indische Oceaan op zondag 26 december 2004. Die beving was voor mensen niet zo gevaarlijk. Het was de vloedgolf (tsunami) die vervolgens in verschillende richtingen over de Indische Oceaan trok die voor slachtoffers zorgde. In totaal kwamen er meer dan 230.000 mensen om het leven. Deze natuurramp wordt beschouwd als een van de grootste rampen uit de moderne geschiedenis.
Een waarschuwingssysteem voor naderende vloedgolven was niet overal aanwezig. Was dit wel het geval geweest, dan was het aantal slachtoffers misschien lager zijn geweest. Al is dat moeilijk te bepalen, gezien de enorme impact van de vloedgolven. In sommige gebieden bereikte het water grote delen van het binnenland.
In andere gevallen zijn er wel waarschuwingssystemen of worden mensen op een andere manier op de hoogte gesteld van wat komen gaat. Denk bijvoorbeeld aan naderende bosbranden. Ook in die gevallen vallen er slachtoffers omdat niet iedereen gehoor geeft aan een oproep om te vertrekken.
Kritisch
Op een dag als vandaag is het een goed moment om kritisch na te denken wat de risico’s zijn en hoe deze bestreden kunnen worden. Lessen leren uit het verleden, dat is belangrijk. Daarbij de ogen niet sluiten voor een veranderende wereld.