Artigenda
Internationale dag van het naaktzwemmen
Wanneer: jaarlijks, 8 juli.
Vooropgesteld: je hoeft er niet aan mee te doen, aan de Internationale dag van het naaktzwemmen (International Skinny Dip Day). Deze dag vindt jaarlijks plaats op 8 juli.
De dag is te danken aan de American Association for Nude Recreation, die in 2018 een eerste dag organiseerde. Daarmee is deze dag nog niet zo oud. Het fenomeen naaktzwemmen is natuurlijk al veel ouder. In veel culturen beschouwd men dit als not done.
International Skinny Dip Day
De Engelse naam, International Skinny Dip Day, verwijst naar de term skinny dipping. Simpelweg gaat het gewoon om zwemmen zonder badkleding, dus waarbij de skin (huid) direct contact maakt met het water. In voorbije tijden kwam dit vaker voor, omdat vrouwen en mannen van elkaar gescheiden zwommen of gingen baden. Tegenwoordig valt het naaktzwemmen onder naturisme. Dit is in veel landen alleen toegestaan op bepaalde locaties en wordt dan ook via speciale borden of bewegwijzering aangegeven.
In de geschiedenis was het eigenlijk heel normaal om naakt te gaan zwemmen. Er was gewoon geen badkleding. Pas later begon men na te denken over het bedekken van het lichaam. De invloed van religie speelde hierbij een rol. Door verschillende religies werd het zelfs verboden. Toen men vanuit Europa de wereld begon te verkennen beschouwde men dit als “onzedelijk” of “goddeloos” gedrag. Men vergat daarbij dat dit in Europa ooit ook zo ging.
Negentiende eeuw
In de negentiende eeuw ging het op een aantal plaatsen nog wel eens mis. Zo moest men in Engeland optreden tegen jongens en mannen die het niet zo nauw namen met de regels en naakt zwommen in de buurt van hokjes die meisjes en vrouwen gebruikten voor het omkleden. Uiteindelijk ging men zelfs zover dat er aparte zones kwamen waarin vrouwen en mannen mochten zwemmen. Plaatsen als Afworten, Bexhill, Bognor, Brighton, Folkestone en Hastings namen het niet zo nauw en stonden het samen baden nog steeds toe. Zelfs het naakt baden. In 1895 voerden verschillende Britse kranten een offensief om gemengd baden weer toe te staan. Het zou funest zijn voor de Britse toeristenindustrie. Britse gezinnen die het zouden kunnen veroorloven zouden uitwijken naar het buitenland, waar gemengd baden wel toegestaan zou zijn. Dit zorgde ervoor dat het weer werd toegestaan. Daarmee verdwenen de laatste gescheiden stranden. Wel werd het voor mannen verplicht om badkleding te dragen.
De term skinny dipping is een Amerikaanse term en een gevolg van de ontwikkelingen op het Amerikaanse platteland. Daar zwommen ook vooral jongeren naakt. Het was lastig om verboden te handhaven op het platteland.
Wereldrecord
Er is een wereldrecord voor het meeste aantal personen dat ooit tegelijkertijd naakt ging zwemmen. Dat record werd nog niet zo lang geleden gevestigd. De recordpoging vond plaats op 9 juni 2018 in Meaghermore in Ierland. 2.505 gingen toen samen het zeewater in. Doel was meteen om geld in de zamelen voor het goede doel. Men haalde geld op in de strijd tegen kinderkanker tijdens deze Strip and Dip.
Strenge handhaving
Vandaag de dag gelden strenge regels en wordt er op sommige plaatsen streng gehandhaafd. De reden hiervoor heeft niet altijd te maken met “onzedelijk gedrag.” Het kan juist te maken hebben met het beschermen van personen die naakt willen zwemmen. Toch zijn er voldoende wetten en regels die naaktzwemmen verbieden.