Artigenda
Internationale Dag van het Bier
Organisator
Niet van toepassing
Wanneer: jaarlijks, eerste vrijdag van augustus.
De International Beer Day vindt jaarlijks plaats op de eerste vrijdag van augustus. In het Nederlands is deze dag bekend als de Internationale dag van het Bier. De dag is er voor de bier producerende en verkopende sector. Daarnaast is de dag er voor iedereen die van bier geniet. Voor deze dag geldt: geniet, maar drink met mate.
Herkomst
Centraal op deze dag staat bier, het brouwen van bier en de geschiedenis van bier. Het is een wereldwijde dag die sinds 2007 bestaat. De dag kent een Amerikaanse oorsprong en is terug te voeren op de inspanningen van de Amerikaan Jesse Avshalomov. Tot aan 2012 vond de dag altijd plaats op 5 augustus. Daarna werd besloten om de dag op de eerste vrijdag van augustus plaats te laten vinden.
Geschiedenis
Van alle alcoholische dranken is bier een van de oudste ter wereld. De oudste biersoorten dateren van ongeveer 7.000 jaar geleden, zo blijkt uit vondsten uit Iran. Ook in andere delen van de wereld was bier bekend. Denk aan Mesopotamië, Egypte en China. Gerst en emmer (een soort tarwe) werd door de inwoners Mesopotamië gebruikt om bier te brouwen. Waarschijnlijk waren zij verantwoordelijk voor het mouten. Dat is het proces dat de alcoholinhoud van het bier verhoogt.
Bier werd niet alleen gedronken, het diende ook als basis voor andere zaken en zelfs als onderdeel voor religieuze processen in Egypte. Daar werd er ook brood mee gebakken. Weer later, in de Middeleeuwen, gaf men juist de voorkeur om bier te drinken. Het water was vaak vervuild, waardoor dit niet drinkbaar was. Bier was toen al zo aangepast door het toevoegen van hop als conserveermiddel in Europa. Bier werd samen met wijn de meest populaire alcoholische drank. Vanaf die tijd kwamen er meer brouwerijen en nam de productie van bier alleen maar toe.
Massaproductie
Het zou vervolgens nog tot aan de Industriële Revolutie duren voordat de massaproductie van bier pas echt op gang zou komen. Nieuwe machines maakten het productieproces gemakkelijker. Bovendien werden in sommige gevallen het productieprocessen verfijnd. In die periode ontstond in Tsjechië het bekende pilsener. De twintigste eeuw bracht nog meer ontwikkelingen teweeg, waaronder globalisering en een biermarkt die door grote biermerken gedomineerd werd.
Van groot naar klein(er)
De laatste jaren lijkt er sprake te zijn van een nieuwe ontwikkeling. De nadruk ligt op kleine(re) brouwerijen. Consumenten zijn op zoek naar juist de bijzonderheden, in plaats van massaproductie. Dat neemt niet weg dat de grote namen nog steeds goed zijn voor een groot marktaandeel. Zeker door overnames. Toch is er sprake van een behoefte. Van groot naar klein of kleiner. Een diversiteit aan biersoorten en daarmee kan op een dag als de Internationale Dag van het Bier kennis gemaakt worden.
Alternatieven zonder alcohol
Nieuw is ook het bier zonder alcohol of alcohol-arm bier. Daar is ook meer behoeft aan. Bier producerende bedrijven spelen hier handig op in, door dit aanbod te vergroten. In het voordeel van de consument.
Meer informatie
Er is een website beschikbaar voor deze dag. Deze website is alleen niet voorzien van een SSL-certificaat. Deze begint dus niet met HTTPS. Dit kan een foutmelding opleveren. De website is beschikbaar via internationalbeerday.com.