Artigenda
Internationale Dag van de journalist
Wanneer: jaarlijks, 19 november.
19 november staat in het teken van journalisten wereldwijd op de Internationale Dag van de journalist (in het Engels: International Journalist Day). Deze dag heeft overeenkomsten met de Internationale Dag van de persvrijheid, die plaatsvindt op 3 mei van ieder jaar. De dag staat in het teken van journalisten wereldwijd, die om het leven kwamen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden.
Meerdere dagen
De [page_title} is niet de enige dag waarop aandacht gevraagd wordt voor het werk van journalisten. Er zijn meerdere dagen die belangrijk zijn. Denk dan aan de Internationale Dag van de Journalist en de Internationale Dag voor de uitbanning van onbestrafte misdaden tegen journalisten. Deze dag is door de Verenigde Naties (VN) vastgesteld op 2 november. Meer over deze dag lees je terug via deze vermelding.
Waar gaat het om?
Deze dag gaat om de journalisten die omgekomen zijn tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden wereldwijd door haat, geweld of oorlog. Journalisten krijgen veelvuldig te maken met bedreigingen, intimidatie en geweld. Hierdoor is het soms niet meer mogelijk werkzaamheden uit te voeren of nog erger. In de meest dramatische gevallen komen journalisten om het leven.
Het is goed om op deze dag na te denken over de journalisten die omgekomen zijn tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Dan kom je uit op bekende namen. Denk dan aan de ploeg van IKON die op 17 maart 1982 in El Salvador in een hinderlaag liep van het Salvadoraans leger. Hierbij kwamen Koost Koster, Jan Kuiper en Joop Willemsen om het leven. Zeven jaar later kwam in dat zelfde land op 19 maart 1989 Cornel Lagrouw van dezelfde omroep om het leven, ook door toedoen van het Salvadoraans leger.
Sander Thoenes werd op 21 september 1999 op Oost-Timor vermoord door een pro-Indonesische militie. Hij was werkzaam voor Vrij Nederland.
Bij een Russisch bombardement tijdens de Russisch-Georgische Oorlog op 12 augustus 2008 kwam de Nederlandse cameraman Stan Storimans, werkzaam voor RTL Nieuws om het leven. Zijn collega Jeroen Akkermans raakte hierbij gewond.
Op 2 oktober 2016 werd Jeroen Oerlemans door een sluipschutter van IS geraakt in Sirte (Libië). Hij was daar werkzaam als fotograaf.
Peter R. de Vries
Dit zijn de journalisten die omgekomen zijn door oorlogsgeweld. Daar houdt het eigenlijk niet bij op. De dag is er ook voor journalisten die omgekomen zijn zonder dat ze aanwezig waren in oorlogsgebieden. Denk bijvoorbeeld aan Louis Sévèke, die op 15 november 2005 werd vermoord in het centrum van Nijmegen. Die moord kreeg weliswaar aandacht, alleen stond die in geen verhouding tot de moordaanslag die gepleegd werd op 6 juli 2021. Op die dag werd de moordaanslag gepleegd op Peter R. de Vries in Amsterdam. Hij overleed op 15 juli en dit leidde tot een grote schok in de samenleving.
De Vries genoot veel bekendheid door zijn televisieprogramma’s en boeken. Ook zijn betrokkenheid bij verschillende cold cases zorgden ervoor dat mensen emotioneel reageerden op het overlijden van De Vries.
Op een dag als vandaag staan we niet alleen stil bij De Vries, maar ook bij alle andere journalisten die het werk onmogelijk gemaakt werd door toedoen van anderen. Die besloten dat geweld een oplossing was om journalisten voorgoed het zwijgen op te leggen.