Internationale Dag van de Democratie

Internationale Dag van de democratie

Datum

sep 15 2025

Tijd

Gehele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie

Organisator

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/
Wanneer: jaarlijks, 15 september.
Een  jaarlijks terugkerende dag die in het teken staat van de democratie. Dat is waar het om gaat op 15 september op de Dag van de Democratie (Engels: International Day of Democracy).

Universele Verklaring over Democratie

De dag is nauw verbonden met de VN-principes voor democratie en over die principes en vooral de plaats waar ze uiteindelijk opgesteld werden valt wel wat te zeggen. Deze principes werden in september 1997 opgesteld in Caïro. Op dat moment was Egypte nu niet echt het toonbeeld van een voorbeeldige democratie.

Op papier is Egypte sinds tijden een democratische republiek. In de praktijk kwam het erop neer dat de presidenten Nasser, Sadat en Moebarak het land eigenlijk autocratisch regeerden. Op het moment dat de verklaring opgesteld werd in VN-verband was Hosni Moebarak (1928 – 2020) de leider van Egypte. In het parlement had de Nationaal-Democratische Partij (NDP) altijd de meerderheid. Bovendien, dankzij een ingestelde noodtoestand na de moord op Anwar Sadat (1918 – 1981) bleek het erg makkelijk om de situatie onder controle te houden. Dus nee, Egypte was niet echt een toonbeeld van democratie. Desondanks werd daar in Caïro dus een verklaring ondertekend, de Universele Verklaring over Democratie.

IUP

Deze verklaring leidde jaren later tot een vervolg: de Dag van de democratie. Dat had alles te maken met de wens van de Interparlementaire Uni. De afkorting die gebruikt wordt komt niet helemaal overeen met de Nederlandse vertaling. De officiële naam is L’Union Interparlementaire, vandaar dus IUP. De geschiedenis van de organisatie gaat terug tot aan het einde van de negentiende eeuw en het doel ervan was om te komen tot een samenwerking van parlementariërs over de hele wereld. Deze IUP begon te lobbyen voor een dag waarop de democratie centraal stond. Vooral na verschillende vreedzaam verlopen revoluties. De revoluties waren allemaal verlopen door toedoen van een parlement. Eigenlijk dus via een democratische weg.
Het lukte uiteindelijk om dit alles op de agenda te krijgen bij de VN en sinds 2007 kennen we daarom de Internationale Dag van de Democratie. Alleen de eerste versie ervan vond dan weer plaats in 2008. Eerst moest officieel bepaald worden dat de dag er zou komen natuurlijk. Daarover lees je meer in dit PDF-document.

VN-website

Net zoals dit voor alle United Nations Observances het geval is, bestaat er ook een website voor deze dag.

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud