Artigenda
Internationale Dag tegen kernproeven
Wanneer: jaarlijks, 29 augustus.
29 augustus is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de International Day against Nuclear Tests, de Internationale Dag tegen kernproeven.
Resolutie 64/35
Sinds 16 juli 1945 hebben er meer dan 2.000 kernproeven plaatsgevonden, waardoor gebieden voor lange tijd ontoegankelijk of onbewoonbaar zijn geworden. Om hiervoor aandacht te vragen heeft de VN de dag in het leven geroepen op 2 december 2009 via Resolutie 64/35. Dat was overigens meer dan dat, want het was ook een oproep om de kernproeven te stoppen.
Eerste kernproef
De eerste kernproef werd uitgevoerd op 16 juli 1945 door de Verenigde Staten. De bom had een kracht die overeenkomt met een kracht van 20 kiloton TNT. Officieel waren India en Pakistan in 1998 verantwoordelijk voor de laatste kernproeven. Daarna werden kernproeven gehouden door Noord-Korea. Het meeste aantal kernproeven werden waarschijnlijk uitgevoerd door de Verenigde Staten. De officiële telling bedraagt 1.054 proeven. Dit aantal ligt mogelijk nog hoger en wordt geschat tussen de 1.151 en 1.482.
De Verenigde Staten gingen door tot aan de jaren negentig (1992) met het houden van (ondergrondse) kernproeven. De toenmalige Sovjet-Unie stopte er in 1990 mee. Frankrijk en China gingen ermee door tot aan 1996. India en Pakistan hielden in 1998 hun laatste kernproeven.
Noord-Korea
De laatste kernproeven werden gehouden door Noord-Korea. Dit land heeft te kennen gegeven niet te willen stoppen met het houden van kernproeven.
Meer informatie
Meer informatie over dit onderwerp is terug te vinden op de speciale VN-website voor deze dag. Deze is bereikbaar via deze link.