Internationale Dag tegen hondsdolheid

Internationale Dag tegen hondsdolheid

Datum

sep 28 2025

Tijd

Gehele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie

Organisator

World Health Organization (WHO)
Website
https://www.who.int/
Wanneer: jaarlijks, 28 september.

Op 28 september is het de Internationale Dag tegen Hondsdolheid (Engels: World Rabies Day). De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties WHO heeft voor deze dag gekozen omdat dit de sterfdag is van Louis Pasteur (27 december 1822 – 28 september 1895).

Louis Pasteur
Louis Pasteur.
Bron: Wikimedia Commons.

Louis Pasteur

Het laat zich gemakkelijk raden dat op deze dag de bestrijding van hondsdolheid centraal staat. Pasteur ontwikkelde dit vaccin in 1885. De eerste succesvolle poging was het bestrijden van de ziekte bij een hond, daarna werd het vaccin getest op paarden. De eerste behandeling van een mens was op 6 juli 1885. De patiënt in kwestie was de toen negenjarige Joseph Meister (21 februari 1876 – 24 juni 1940). Meister ging daarmee de geschiedenisboeken in als de eerste mens die het vaccin toegediend kreeg.
Op 4 juli werd de jongen gebeten door een jachthond. Ook de eigenaar van de hond werd gebeten. Nadat de hond was onderzocht door een dierenarts, werden stukjes hout, stro en hooi in de maag gevonden van het dier. De dierenarts trok daarmee de conclusie dat het dier besmet was. De ouders van Meister brachten hem naar Pasteur met het verzoek om hem beter te maken. Hoewel het vaccin nog niet op mensen was getest, besloot Pasteur het vaccin toe te dienen. Het bleef niet bij een injectie, want in de opvolgende dertien dagen kreeg de jongen meer injecties. Tot aan 27 juli bleef hij onder medisch toezicht. Daarna mocht hij vanuit Parijs terug naar zijn woonplaats in de Elzas.

Nooit helemaal bewezen

Toch is het nooit helemaal bewezen dat Meister ook daadwerkelijk besmet was. De hond in kwestie is nooit verder onderzocht. Wel overleefde hij de medische behandeling. Het liep uiteindelijk slecht met hem af, want in de eerste dagen van de oorlog maakte hij een einde aan zijn leven. Hij was betrokken bij het Pasteur Instituut in Parijs en droeg de zorg voor dit verlaten instituut. Drie dagen na de invasie door de Duitsers pleegde hij zelfmoord, omdat hij in de veronderstelling was dat zijn gezin was omgekomen. Ze kwamen niet op tijd thuis. Ze troffen hem aan nadat hij was overleden.
Tegenwoordig geldt dat er overgegaan wordt tot een vaccinatie nadat is vastgesteld dat het dier inderdaad besmet is. Dat is alleen mogelijk wanneer het dier is gevangen en in quarantaine is geplaatst. Is dat niet helemaal zeker en bestaan er vermoedens dat het dier besmet is of was, dan kan alsnog besloten worden tot een preventieve vaccinatie. Naast vaccinaties is het ook mogelijk om antistoffen te geven. De beschikbaarheid daarvan is alleen beperkt tot enkele landen. De kwaliteit van het vaccin is in sommige gevallen niet altijd gegarandeerd. Oudere vaccins zijn daarnaast niet altijd even betrouwbaar en zorgden voor nadelige bijwerkingen.
In Nederland valt het wel mee met het aantal gevallen van hondsdolheid. In de gevallen dat het voorkwam, betrof het mensen die de besmetting opgelopen hadden tijdens een verblijf buiten Nederland.

Onderwerpen

Een tijdige behandeling van hondsdolheid of rabiës is essentieel. Daarnaast is goede voorlichting belangrijk. Wat verder een voortdurend punt van aandacht is: waarom hebben bepaalde delen van de wereld wel toegang tot medicatie en bepaalde delen van de wereld niet? Dit zijn allemaal onderwerpen die centraal staan op deze dag.

Meer informatie

De WHO heeft een aparte campagne-website beschikbaar gesteld met daarop alle relevante informatie sinds 2012. Ook de meest actuele informatie is hier terug te vinden.
Affected cells by rabies.
Affected cells by rabies.
Source: Wikimedia Commons.

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud