International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia (IDAHOBIT)

IDAHOBIT

Datum

mei 17 2025

Tijd

Gehele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie
Wanneer: jaarlijks, 17 mei.
Op 17 mei is het de dag om je uit te spreken tegen homo-, lesbo-, bi-, trans- en interseksefobie. Dat is de dag die bekend is als de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Deze dag is ook wel bekend als 17 mei of 17Mei. De dag is bekend onder de naam IDAHOBIT.

Spreek je uit!

De slogan van deze dag is eigenlijk heel simpel: Spreek je uit! Dit is het moment om op te staan. Om je woorden te gebruiken. Om nee te zeggen tegen haat, tegen discriminatie, tegen alles wat valt onder die verschrikkelijke fobieën. Dit is het moment om je afkeer uit te spreken, op welke manier dan ook, tegen iedere vorm van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken.

Het is ook de dag die je mag aangrijpen om genderdiversiteit, genderexpressie en seksuele diversiteit te vieren of te prijzen. Om aan te geven dat je trots bent op de personen om wie het gaat of trots bent op jezelf. Dat mag ook.

Geen dag voor...

Het is geen dag voor haat, desinformatie en misleiding. Valse statements zijn ook overbodig. Net zoals flauwe grappen, die eigenlijk geen grappen zijn. Het zijn kwetsende, soms grievende opmerkingen. Soms zijn ze verpakt met mooie woorden. In essentie zijn het gewoon harde trappen, richting de personen om wie het gaat, waarvan in sommige gevallen het gaat om personen die het al zwaar genoeg hebben. Denk daar ook eens over na. Juist op een dag als vandaag is dat een heel goed moment.

Nieuwsitems

Denk niet na over hoe zwaar cis personen het hebben. Denk niet over vermeende ‘discriminatie’ van hetero personen, want dat is geen discriminatie. Wanneer heb je voor het laatst een nieuwsitem voorbij zien komen over een groep personen die een hetero persoon in elkaar heeft geslagen omwille van de seksuele oriëntatie?
Kom op deze dag niet aan met woorden als: “Er is toch een Pride Maand?” Dat klopt, er is een Pride Maand. Die is gekoppeld aan gebeurtenissen uit de jaren zestig. Toen mensen in de verdrukking kwamen omwille van hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie. Alleen is het voldoende? Is een Pride Maand alleen voldoende om alles te laten stoppen? Nogmaals de vraag over berichten die te maken hebben met geweld. Hoe vaak lees je berichten over een persoon die in elkaar is geslagen vanwege een seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie? Dat is realistischer die vraag. Dat komt voor. Veel vaker. Daar gaat het om op deze dag.

Amerika

Die fobiën kunnen leiden tot geweld. Denk niet dat opmerkingen maar opmerkingen zijn. Ze kunnen ertoe leiden dat mensen uit- of buitengesloten worden. Soms zelfs van bepaalde essentiële voorzieningen, zoals gezondheidszorg. Is dat niet realistisch? Kijk dan eens naar deze gegevens van de American Civil Liberties Union (ACLU). Het gaat hier om een overzichtskaart van staten in de Verenigde Staten waar de rechten van personen uit de LGBTQIA+ gemeenschap onder druk staan. Sterker nog, waar de rechten in sommige gevallen al geschonden zijn. Wil je een gedetailleerder beeld als het om transgender personen gaat, dan is dit een alternatief. Alle wetten die in behandeling, zijn afgewezen of zijn aangenomen gericht tegen transgender personen.

Groot Britannië, Hongarije en Italië

Denk voor geen moment dat dit beperkt is tot alleen de Verenigde Staten. Ook in Europa is er sprake van regelgeving die gericht is tegen de LHBTI+ gemeenschap. Een absurde wet die in 2023 aangenomen werd in Italië bijvoorbeeld, gericht tegen lesbische ouders (bron). Wat te denken van een wet die in april 2023 aangenomen werd in Hongarije, die het mogelijk maakte om kinderen weg te halen bij ouders van hetzelfde geslacht. Dit was mogelijk nadat andere burgers die ouders hadden aangegeven (bron).

Dan is er nog de manier waarop de Britse regering van premier Sunak omging met de LHBTI+ gemeenschap in het land. Vooral de transgender personen in het land moesten het ontgelden. Daarbij kwam nog eens dat de zorg aan minderjarigen zodanig beperkt werd op basis van een zeer eenzijdig en gebrekkig uitgevoerd onderzoek in 2024.

Nederland

Inmiddels is een land als Nederland ook geen gidsland meer als het gaat om de rechten van de LHBTI+ gemeenschap. Natuurlijk, in 1999 was Nederland het eerste land ter wereld waar personen van hetzelfde geslacht mochten trouwen. Het duurde alleen wel tot aan 2014 voordat er een onmenselijke wet van tafel ging, waarbij transgender personen verplicht over moesten gaan tot sterilisatie. Toen de aanpassing van het recht op zelfbeschikking in 2021 voorgesteld werd met een wijziging van het Burgerlijk Wetboek, leek alles goed te gaan. Dat was tot het moment dat conservatieve, extreem religieuze, radicaal feministische en radicaal rechtse elementen en groepen zich ermee begonnen te bemoeien. Dit was het begin van meer ellende voor non-binaire en transgender personen in Nederland. De wetswijziging is inmiddels van tafel via een aparte motie.

Er gaan stemmen op om de zorg voor minderjarige transgender personen naar Zweeds en Brits voorbeeld te beperken en misschien zelfs helemaal te verbieden. Op basis van “gekleurd”onderzoek werden in die landen de wetten aangepast. Terwijl juist andere landen hun wetgeving verruimden. Nederland liep in de pas met andere landen waarin rechts radicalen het voor het zeggen kregen en de positie van de LHBTI+ gemeenschap onder druk kwam te staan. Een dag als IDAHOBIT is daarom van zeer groot belang. Om je uit te spreken tegen haat en discriminatie. Daarbij maakt het niet uit of deze haat voortkomt uit een fobie. Haat is haat. Het is niet eens weerstand. Het is veel meer dan dat. Het vraagt in ieder geval om een dag als vandaag. Alleen daarmee stopt het niet. Na een dag als vandaag is er een andere dag. Ook dan is het een goed moment om je uit te blijven spreken. Vandaag is het alleen wel een goed moment om dit massaal te doen.

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud