Greenpeace Day

Greenpeacedag

Datum

sep 15 2023
Verlopen

Tijd

Gehele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie
Wanneer: jaarlijks, 15 september.

Dankzij de burgemeester van de Canadese stad Vancouver kennen we Greenpeace Dag (Engels: Greenpeace Day). Een dag om niet alleen stil te staan bij de internationale voorvechters onze leefwereld. Het is ook een goed moment om stil te staan bij het verbeteren van onze leefwereld in het algemeen.

Sinds 2011

Een antwoord vinden op de vraag waarom er zoiets bestaan als Greenpeace Dag is niet zo eenvoudig. Het is makkelijker om een overzicht te geven van de geschiedenis van de organisatie. Die geschiedenis gaat terug tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zover terug in de tijd gaat Greenpeace Dag alleen niet. Het idee is bovendien niet eens afkomstig van de organisatie zelf. We mogen hiervoor Gregor Robertson bedanken. Hij bedacht deze dag in 2011.

Was het logisch dat Robertson een relatie legde met 15 september in zijn functie als burgemeester van de Canadese stad Vancouver? Niet echt wanneer je bedenkt dat Vancouver best een aardige afstand vanaf Alaska is verwijderd. Daar begon het op die dag. Toch speelde Canada een belangrijke rol. Ook 15 september speelde een belangrijke rol. Wanneer je bedenkt dat de gebeurtenissen waar de burgemeester van Vancouver aan refereerde veertig jaar eerder plaatsvonden, was het allemaal veel logischer. Robertson was in 2011 burgemeester van de Canadese stad.

15 september 1971

Het waren Dororthy en Irving Stowe uit Vancouver (Canada) die op 15 september 1971 een belangrijke rol speelden tijdens een protest tegen Amerikaanse kernproeven bij het eiland Amchitka voor de kust van Alaska. Hun boot werd onderschept door de Amerikaanse kustwacht. Door de aandacht die dit opleverde, dacht men na over een vervolg. Daarnaast besloot de Amerikaanse regering af te zien van de andere kernproeven, later dat jaar.

Er kwam inderdaad een vervolg. Een protest in de Stille Ocean, gericht tegen de Franse regering die kernproeven uitvoerde bij Frans-Polynesië. Binnen een jaar na de protesten besloot de Franse regering om met de proeven te stoppen. De focus werd verlegd naar andere terreinen. Denk aan de jacht op walvissen en zeehonden. Ook het lozen van afval, en in het bijzonder kernafval, kwam hoog op de agenda te staan. Deze acties ontgingen anderen niet. Greenpeace was inmiddels opgericht en was een serieuze partner in de strijd voor een betere leefwereld. Vandaar dat de organisatie een raadgevende status kreeg van de Verenigde Naties in 1988.

Nog altijd strijdt de organisatie voor een betere leefwereld en mensenrechten. Want het houdt niet op bij alleen een verbetering van onze leefwereld. Ook bijbehorende mensenrechten zijn een belangrijk onderdeel. Klimaatverandering en biodiversiteit zijn daarom punten waarvoor de organisatie aandacht vraagt, op allerlei manieren.

Naast mensenrechten is een wereld zonder conflicten en oorlogen een speerpunt van de organisatie. Vrede in de wereld zorgt voor een wereld zonder kernwapens, dus een verminderde dreiging van een nucleaire ramp. Die ramp kan niet alleen veroorzaakt worden door kerncentrales, maar ook door de inzet van kernwapens of het testen ervan.

Over deze dag

Greenpeace Dag is een eerbetoon aan de organisatie. Het is daarnaast ook een goed moment om na te denken over de zaken waar Greenpeace voor staat.

Bronnen

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash/Evangelos Mpikakis

Delen

Gerelateerd

Ga naar de inhoud