Artigenda
Eet Geen Dierendag
Wanneer: jaarlijks, 4 oktober.
Op 4 oktober, dezelfde dag als Dierendag, is het Eet Geen Dierendag. De dag is een initiatief van Stichting Wakker Dier en is bedoeld om de focus te leggen op het eten van iets anders dan dierlijke producten.
Stichting Wakker Dier
Eigenlijk is het niet echt logisch. Op die ene dag in het jaar waarop dieren centraal staan, Dierendag, dierlijke producten te eten. Stichting Wakker Dier introduceerde daarom Eet Geen Dierendag. Hiermee wil men van deze dag een echt diervriendelijke dag maken. Ook hoopt men dat dit idee blijft ‘hangen.’ Dat mensen de dagen en maanden erna blijven nadenken over het eten van dierlijke producten.
Verborgen dierlijke producten
Het is best makkelijk om mee te doen aan deze dag. Wanneer je bij het doen van de boodschappen eens goed nadenkt over iets anders dat je op tafel zet tijdens de avondmaaltijd bijvoorbeeld. Daarmee begint het. Wil je het helemaal goed doen, dan denk je ook na over de andere maaltijden op een dag. Denk ook eens na over de ‘verborgen ingrediënten.’ Voor sommige producten geldt dat er niet eens bij wordt stilgestaan dat er dierlijke producten in verwerkt zijn.
Gelatine
Wist je bijvoorbeeld dat gelatine gemaakt is van slachtafval (beenderen en dierenhuiden). Gelatine is overal in te vinden. Denk aan soep, koek of snoepgoed. Om sommige sappen helder te maken wordt ook gelatine gebruikt. Dit noemt men klaren. Dit staat alleen niet op de verpakking. Dit is geen verplichting.
Omega 3
Wat dacht je van dat goede vetzuur omega 3? Je komt dit vetzuur tegen in margarines bijvoorbeeld. Omega 3 wordt gewonnen uit vis. Er zijn plantaardige alternatieven beschikbaar.
Kroepoek
Dan die lekker knapperige kroepoek. Daar moet je in ieder geval mee oppassen, want het gaat om een product dat gemaakt is van schaaldier. Een garnaal is immers gewoon een schaaldier. Het kan zijn dat je hiervoor allergisch bent. Is dit niet het geval, dan gaat het nog steeds om een dierlijk product.
E-nummers
Het meest verraderlijke van allemaal misschien zijn de E-nummers. Daarvan weet je niet wat het is. We kennen ze niet allemaal uit ons hoofd. Er zijn bepaalde E-nummers waarvan bekend is dat ze altijd een dierlijke afkomst hebben. Dat wordt niet altijd expliciet vermeld. De bekendste zijn:
E120 – Karmijn, karmijnzuur of cochenille
Los van het feit dat het hier gaat om een dierlijk product, kun je de vraag stellen of het wel echt fijn is de wetenschap dat je iets eet dat afkomstig is van de schildluis (Dactylopius coccus) of cochenilleluis. Dit E-nummer wordt gebruikt in onder andere M&M’s, snoep, de roze muisjes, gebak, vruchtenhagel, sommige onbijtgranen, sommige kauwgomsoorten, pudding, ijs, glacé (of roze) koeken, sommige frisdranken, sommige sauzen en sommige snacks.
In een tijd waarin er gediscussieerd wordt door een bepaalde groep binnen de samenleving over het wel of niet gedwongen eten van insecten, wordt dit E-nummer blijkbaar over het hoofd gezien…
E542 – Beendermeel (fosfaat)
Hiermee worden verschillende producten gebonden en de meest gebruikte toepassing zijn voedingssupplementen en bepaalde soorten rietsuiker (met uitzondering van de merken Ekoland, Fair Trade Original, Natufood en Van Gilse). E542 wordt gewonnen uit gemalen botten.
E630 – Inosinezuur
E631 – Dinatriuminosinaat
In beide gevallen wordt er gebruik gemaakt van sardientjes en vlees voor deze smaakversterker. Hiermee zou minder zout nodig zijn. De aanwezigheid van de E-nummers is terug te vinden in sommige broodsoorten, in een aantal chips en snack soorten (vooral E631), zoutvervangers, sommige frisdrank soorten, sommige zuivelproducten en bepaalde voedingssupplementen.
E640 – Glycine, Glycocol, Natriumzout, Natriumglycinaat of Aminoazijnzuur
Laat je hierbij niet leiden door de naam zout. Het gaat hier om smaakversterkers, gewonnen uit gelatine en daarmee dus slachtafval. De toepasbaarheid is vooral: (afbak)brood, bepaalde soorten koek, gebak, bepaalde frisdrank soorten, bepaalde limonade siropen, bepaalde snack soorten, zoetjes en voedingssupplementen.
E901 - Bijenwas
Het is mooi, die laag op een koekje of broodje. Alleen waarmee is die laag tot stand gekomen? Dat is mogelijk gedaan met E901. Dus met bijenwas. Naast koek en brood, wordt dit gebruikt in onder andere snoepgoed, verschillende soorten chocoladeproducten, bepaalde koffiebonen, bepaalde kauwgomsoorten, ijswafels, bepaalde soorten snacks en op de schil van vruchten. Ook bepaalde voedingssupplementen hebben dit E901 op de ingrediëntenlijst staan.
E904 – Schellak
Veel bedrijven kiezen ofwel voor E120 of voor E904. Het is alleen een kwestie van een andere soort luis. Het gaat om de lakschildluis. De toepasbaarheid is eigenlijk identiek.
E913 – Lanoline/Wolvet
De toepasbaarheid is identiek aan die van E120 en E904. In dit geval is de winning anders. Het glansmiddel is afkomstig van schapenwol.
E920 – L-Cysteïne
De meelverbeteraar en smaakversterker voor onder andere brood. Dat dit afkomstig is uit vlees was al langere tijd bekend. Enkele jaren geleden werd officieel bekend dat L-Cysteïne ook gewonnen werd uit haren. Vooral buiten Europa zou geen onderscheid gemaakt worden tussen dierlijke en menselijke haren. Dit leidde in 2012 tot ophef in Nederland. Wanneer je alleen dit artikel leest, dan weet je hoe het precies zit. Het is dus wel een mogelijk aandachtspunt voor producten die van buiten de EU komen.
E966 – Lactitol
Dit product wordt gewonnen uit wei van melk. Wei is geen diervriendelijk product. E966 zorgt ervoor dat producten een zoete smaak krijgen of laat andere stoffen oplossen. Dit E-nummer is terug te vinden in onder andere snoep, kauwgom, gebak, ijs, chocolade, sauzen, voedingssupplementen en bepaalde soorten koek.
E1000 – Cholinezuur
Rundergal is de basis voor dit E-nummer en dit E-nummer komt voor in eiwitpoeder als emulgator.
E1105 – Lysozym(hydrochloride)/Muramidase
Het eiwit van kippeneieren zorgt voor dit conserveermiddel en dit wordt gebruikt in babyvoeding, bepaalde biersoorten, bepaalde medicijnen en voedingssupplementen.
Meer informatie
Op de website van de Vegetariërsbond lees je meer over E-nummers. De informatie over Eet Geen Dierendag is te vinden via Stichting Wakker Dier.
Gerelateerd
Gerelateerd Event
27 januari 2025
Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust
29 januari 2025
Internationale Puzzeldag (januari)
1 februari 2025