De Nijmeegse Vierdaagse – Dag 4

Datum

jul 21 2023
Verlopen

Tijd

Gehele dag

Locatie

Nijmegen
Categorie

Organisator

Stichting DE 4DAAGSE
Website
https://www.4daagse.nl/

Wanneer: vrijdag 21 juli 2023.

Hoe je dit wandelevenement ook wilt noemen: de Nijmeegse Vierdaagse, de Vierdaagse, de 4Daagse of The Walk of The World, het maakt niet uit. Dit wandel evenement begint op dinsdag 18 juli en eindigt op vrijdag 21 juli. Op vrijdag 21 juli is het de vierde dag van de Vierdaagse en dit is de Dag van Cuijk.

Dag van Cuijk

Deze dag is ook wel bekend als de Dag van Cuijk, vernoemd naar de plaats Cuijk. Iedere dag krijgt immers een naam van een plaats die te vinden is langs de route. Dag één krijgt de naam Dag van Elst, dag twee krijgt de naam Dag van Wijchen of Roze Woensdag, dag drie krijgt de naam Dag van Groesbeek en dag vier dus de naam Dag van Cuijk.

Aan het einde van deze route wacht de Via Gladiola. Met daar het publiek dat de deelnemers toejuicht en waar de deelnemers een gladiool krijgen. Naast eventuele andere bloemen natuurlijk.

De geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse

Hoe zit het met de geschiedenis van dit wandelevenement? Alle dagen dat er vermeldingen op de website van De Goede Huisvader verschenen kon je lezen dat dit evenement teruggaat tot begin van de twintigste eeuw. Strikt genomen, begint de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse pas in 1925. Dat was het jaar waarin Nijmegen uitgekozen werd om te dienen als startpunt voor dit wandelevenement, het grootste ter wereld.

Voor die tijd werd het evenement gestart in andere steden. Begonnen werd in Breda en waren het wisselende startpunten (1909), maar dat bleek niet zo handig te zijn. Daarna werd gekozen voor een vast startpunt (Arnhem, 1910). Het eerste evenement (1909) was trouwens helemaal niet bedoeld voor andere deelnemers dan militairen. Van de 306 deelnemers liepen maar tien burgers mee. Later zou dit veranderen.

In 1928 mochten voor het eerst buitenlandse deelnemers meedoen. Dat had alles te maken met de Olympische Spelen die gehouden werden in Amsterdam. Dit zou zo blijven. Met uitzondering van de oorlogsjaren. Toen werd de Nijmeegse Vierdaagse tussen 1940 en 1945 niet georganiseerd. Dat geldt ook voor 2020 en 2021, in verband met de coronapandemie. In 2006 volgde een aangepaste versie in verband met een hittegolf. Dat was ook het geval in 2022. In dat jaar was het geen vierdaagse, maar een driedaagse.

Roze Woensdag

Traditiegetrouw is het op de tweede dag van de Vierdaagse altijd Roze Woensdag. Geboren uit noodzaak, wegens een gebrek aan inclusie, maar inmiddels niet meer weg te denken: Roze Woensdag.

De Nijmeegse Vierdaagse is inmiddels uitgegroeid tot het grootste wandelevenement ter wereld. Met naar schatting 45.000 deelnemers, met meer dan 70 nationaliteiten.

Meer informatie

Delen

Ga naar de inhoud