Artigenda
Coming Out Day
Organisator
Onbekend
Andere organisatoren
Wanneer: jaarlijks, 11 oktober.
Jaarlijks vindt op 11 oktober de Coming Out Day plaats. Dit is de dag waarop het voor iedereen mogelijk moet zijn om openlijk uit te komen voor seksuele geaardheid of genderidentiteit, voor zover dit op andere dagen (misschien) niet het geval is. Coming Out Day is inderdaad voor sommigen net de reden om dit kenbaar te maken. Vandaar dat de dag hard nodig is.
Het is misschien raar om juist op een dag de focus te leggen op het voor het eerst kenbaar maken van dit alles. Waarom zou dit beperkt zijn tot slechts een dag? Dat heeft ermee te maken dat dit niet voor iedereen makkelijk is. Denk dan aan de negatieve reacties die dit nieuws op kan leveren. Pesten, discriminatie en zelfs geweld. Dit is niet normaal en toch komt dit voor.
Oorsprong
Het begon allemaal met de Second National March on Washington for Lesbian and Gay Rights op 11 oktober 1987. Op die dag besloten maar liefst een half miljoen mensen in de Amerikaanse hoofdstad te demonstreren voor gelijke rechten voor mensen uit de LGBTQIA gemeenschap. In het bijzonder demonstreerde men tegen een uitspraak tegen een uitspraak van het Amerikaans hooggerechtshof. Een bizarre uitspraak, mag je wel stellen, waarin seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht (omschreven met de verouderde en zeer negatieve term sodomie) verboden werd. Eigenlijk zei het hooggerechtshof dat een dergelijk verbod niet onrechtmatig was.
NGRA
De mars was aanleiding voor een vervolg een jaar later, georganiseerd door de National Gay Rights Advocates (NGRA) en men organiseerde een nationale dag om mensen aan te moedigen om juist op deze dag hun seksuele identiteit en genderidentiteit te manifesteren of juist ‘uit de kast’ te komen.
Het bleef niet beperkt tot alleen de Verenigde Staten. Ook in andere landen besloot men dat dit een belangrijke dag was. In andere landen was het ook niet altijd vanzelfsprekend dat nieuws door iedereen op een normale manier ontvangen werd. Sterker nog, dit nieuws kan vandaag de dag nog steeds door sommige mensen op een niet normale manier ontvangen worden. De haat richting de LGBTQIA gemeenschap is groot.
'Veilige haven'
Beschouw de dag als een soort ‘veilige haven.’ Een dag waarop je iets mag delen. Het hoeft niet. Een dag waarop je iets mag uiten, het hoeft niet.
Het kan ook een dag zijn waarop anderen iets voor je doen. Bijvoorbeeld waarop een gemeente een regenboog zebrapad aanlegt of een bankje in een park plaats met regenboogkleuren. Om op deze manier solidariteit te tonen.