Canal Parade

Datum

aug 02 2025

Tijd

12:00 - 18:00

Organisator

Pride Amsterdam
Website
https://pride.amsterdam/
Categorie
Wanneer: jaarlijks, eerste zaterdag van augustus.

Over de Canal Parade

Iedere eerste zaterdag van augustus staat in Amsterdam in het teken van de Canal Parade. Dit is de parade van boten die door de Amsterdamse grachten vaart en onderdeel is van de Pride Amsterdam. Jaarlijks komen hier duizenden bezoekers op af.

Verdeling

Pride Amsterdam organiseert sinds 2014 de gelijknamige Pride Amsterdam. Enige jaren geleden ontstond discussie over de invulling van de Pride en of deze wel inclusief genoeg was. Dit leidde ertoe dat er een andere verdeling kwam.Queer Amsterdam werd verantwoordelijk voor het eerste gedeelte van Pride Amsterdam, Pride Amsterdam (de organisatie dus) voor het andere deel, inclusief de Canal Parade.  Queer Amsterdam is dan weer verantwoordelijk voor de jaarlijkse Pride Walk.

Roze Zaterdag

Roze Zaterdag was het Nederlandse antwoord op wat er in het buitenland begonnen was naar aanleiding van de Stonewall Uprising. Die vond plaats tussen 28 juni en 3 juli 1969 in New York City. Hierdoor ontstonden de eerste Pride Marches. In In Amsterdam wilde men steun betuigen aan de ontwikkelingen die plaatsvonden in de Verenigde Staten, waar Anita Bryant een campagne gestart was in de Amerikaanse stad Miami. De rechten die gegeven werden aan lhbti’ers gingen haar veel te ver. Dat zij dezelfde rechten kregen als ieder ander, dus een gelijke behandeling, was haar een doorn in het oog. De wet die de gelijke behandeling regelde zou volgens Bryant een aantasting zijn van de bescherming van kinderen. Een verklaring die de jaren daarna nog altijd herhaald zou worden. Tot op de dag van vandaag zelfs.

Het was de Internationale Lesbische Alliantie die verantwoordelijk was voor het organiseren van de Roze Zaterdag. Daarmee wilde men steun betuigen aan de strijd die men voerde in de VS tegen haat en onbegrip. Het evenement kreeg de naam Internationale homobevrijdings- en solidariteitsdag. Deze naam werd twee jaar later gewijzigd naar Roze Zaterdag. De reden daarvoor had alles te maken met de dag dit alles plaatsvond. Dat was op de dag tussen Goede Vrijdag en Eerste Paasdag. Dus Stille Zaterdag. Men besloot juist op die dag te demonstreren, vanwege uitspraken van bisschop Gijsen van Roermond naar aanleiding van zijn uitspraken over homo’s.

1994: EuroPride

Vanaf de jaren tachtig wisselde de locatie voor Roze Zaterdag. In 1994 was Amsterdam weer aan de beurt en deze dag viel samen met de EuroPride. Dit was niet echt een heel groot succes. Wel werd in 1992 een bidbook ingeleverd bij de organisatie voor de Gay Games en misschien in het optimisme, nam men een leuk voorstel op: een botenparade.

1996: Kuisheidsverklaring

Dat voorstel werd nog niet gelijk uitgevoerd. Het voorstel werd niet door iedereen even enthousiast ontvangen. De Gay Games die in 1998 toegewezen werden aan Amsterdam maakten nog niet automatisch de weg vrij voor een botenparade. Men moest eerst maar eens bekijken of het eigenlijk wel mogelijk was. Er was daarnaast aardig wat weerstand. In 1994 had de gemeente Amsterdam klachten ontvangen tijdens EuroPride over vermeend obsceen gedrag. Daarom stelde de gemeente een belangrijke voorwaarde toen er in 1996 een proefversie werd uitgevoerd: men mocht het alleen proberen wanneer er een kuisheidsverklaring werd afgegeven. De organisatie ging akkoord en de Canal Pride was een feit.

De Pride van 1998 viel dus samen met de Gay Games en dit zorgde alleen nog maar voor meer populariteit. Met die populariteit ontstond ook meer discussie, vooral de laatste jaren. Dit leidde er uiteindelijk toe dat er een tweedeling volgde. Een deel van de activiteiten werd georganiseerd door Queer Amsterdam, het andere deel door de Stichting Pride Amsterdam.

Overzicht

Wil je precies weten wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de Canal Parade? Dan kijk je op deze pagina.
Pride Amsterdam
Bron: Unsplash.

Gerelateerd

Ga naar de inhoud