Back to the Future Day

Datum

okt 21 2025

Tijd

Gehele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie
Wanneer: jaarlijks, 21 oktober.
Back to the Future Day is niet alleen een dag ter herinnering aan de iconische filmreeks. Het is ook een directe verwijzing naar het eerste deel van de filmreeks. 21 oktober is namelijk een volslagen logische keuze voor Back to the Future Day.

Best logisch

Eigenlijk is het best logisch. Het is ten eerste een goed moment om door te gaan met deze dag, ook na 21 oktober 2015. De dag is ten eerste een reden om aandacht te besteden aan de films, door je een reden te geven de films te bekijken. Daarnaast is het een moment om vooral na te denken over het tweede deel van de serie.

Verschillende delen

Het eerste deel van Back to the Future verscheen in 1985 met in de hoofdrollen Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Tom Wilson en Chrispin Glover. De film werd geregisseerd door Steven Spielberg. De film werd beloond met een Oscar voor beste effecten en geluidseffecten.

In 1989 kwam Back to the Future II uit. Opvallend genoeg, deze film won geen Oscar (al was er wel een nominatie voor beste effecten en beste visuele effecten). De cast bestond onder andere uit Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Elisabeth Shue en Tom Wilson.
Het laatste deel van de reeks, Back to the Future III, kwam een jaar later uit (1990). De cast was grotendeels hetzelfde gebleven, met een aanvulling van onder andere Mary Steenburgen. Er volgde geen Oscar nominatie voor dit deel.

Back to the Future Day gaat om de tweede film uit de reeks en in het bijzonder om een gebeurtenis die te maken heeft met 21 oktober 2015. Dus ja, de keuze voor de dag is eigenlijk volstrekt logisch. Of het logisch is om ook na 2015 door te gaan met deze dag, moet je baseren op de onderstaande informatie. Alleen, lees de rood weergegeven tekst goed door.

Spoiler Alert!

Heb je de films nooit eerder gezien (wat misschien denkbaar is), dan is het misschien geen goed idee om verder te lezen. De onderstaande tekst bevat spoilers. Door op de pijl te klikken ga je direct naar de tekst. Je kunt ook naar beneden scrollen.

2015

Het was echt logisch om de dag te laten plaatsvinden in 2015. Dat was dan ook de eerste keer waarop deze dag plaatsvond. Denk even na over het tweede deel van Back to the Future. Marty McFly gaat naar de toekomst. Naar het jaar…. 2015. Hij komt dan terecht op 21 oktober 2015.

In 2015 was het geestig om na te denken over de film. Was dat in de opvolgende jaren nog steeds zo op 21 oktober? Eigenlijk wel. De wereld zoals die te zien was in de film was er een die echt niet overeenkwam met een wereld van 2015 en al helemaal niet met de opvolgende jaren. Daarom is de dag ook na 2015 blijven bestaan.

Toch zitten er hier en daar elementen in die niet zo raar zijn als toen gedacht…. Althans, in 2015 leken ze raar…

Chicago Cubs

Neem nu het winnen van de World Series van honkbal door de Chicago Cubs. In 1985 was zoiets ondenkbaar, vandaar dat dit werd opgenomen in de film. In 2015 was zoiets nog steeds ondenkbaar, vandaar dat erom gelachen werd. Totdat in 2016 ineens de World Series Baseball gewonnen werden… door de Chicago Cubs. Zelfs CNN liet het duidelijk blijken op 3 november 2016 met een veelzeggende titel: “Believe it! Chicago Cubs end the curse, win 2016 World Series.

Weersvoorspellingen

Even op je app kijken of het een goed moment is om te gaan hardlopen of wandelen. Want dan weet je of het misschien gaat regenen. Misschien is het niet zo nauwkeurig als in Back to the Future deel twee, maar het komt redelijk overeen met wat je in de film ziet. Doc laat weten dat het nog even duurt, voordat de regen voorbij is en de informatie baseert hij op de gegevens die hij bekijkt via zijn… horloge.

Krantje...

In de USA Today die je voorbij ziet komen in de film staat een bron van informatie over wat er allemaal in de toekomst zou kunnen gebeuren. Die toekomst zou dan 2015 zijn, wat voor ons het verleden is. Nee, er is geen vrouwelijke president aan de macht geweest in de Verenigde Staten, al had het weinig gescheeld. Wel heeft het land een eerste vrouwelijke vicepresident gekregen. Dat telt natuurlijk niet helemaal mee.

Een andere kop die de aandacht trekt: “Cholesterol may be cancer cure.” Hoewel de exacte tekst niet helemaal te lezen is, moet je hier afgaan op de kop van dit ‘artikel.’ Zou de ziekte kanker te genezen zijn op deze manier? Of het helemaal accuraat is, dat valt moeilijk te bepalen, want de originele pagina is inmiddels niet meer beschikbaar. Wel is de gearchiveerde pagina uit 2012 beschikbaar en deze is hier terug te vinden. Het gaat om een middel dat gebruikt werd/wordt tegen cholesterol en dat ingezet zou kunnen worden tegen kanker. Daarmee is niet gezegd of dit een betrouwbare bron is of niet. Er is alleen gezegd dat dit iets is waarover rond die tijd geschreven werd.

Voor de rest geldt: veelal dingen die echt niet uit zijn gekomen natuurlijk. Het meest trieste van dit alles is misschien de vermelding van Queen Diana. Natuurlijk hadden de makers nooit kunnen bedenken dat Diana Spencer of de Prinses van Wales om het leven zou komen bij een tragisch ongeluk op 31 augustus 1997.

Implantaten in de hersenen

Hoi, Elon Musk! Alleen was dat niet in 2015, maar jaren later. In de film werd er al wel over gesproken. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel van de BBC.

Nostalgie en het verleden

Gek genoeg hadden de makers op een punt gelijk. Dat had te maken met nostalgie en het verleden. Alleen dat is helemaal niet zo raar. Sterker nog, dat is iets wat logisch is. In de film zie je in verschillende scenes een soort ‘hang’ naar nostalgie en het verleden. Is dat raar? Nee, want dat is eigenlijk van alle tijden. Telt dit mee? Eigenlijk niet helemaal. Bovendien, de film werd gemaakt in de jaren tachtig (1989). Logisch dat toch een beetje dat tijdsbeeld doorsijpelde in de film, nietwaar? Waar het alleen echt niet goed ging: bepaalde technologische ontwikkelingen uit die tijd werden te veel waarde toebedeeld. Laten we eerlijk zijn, wat is tegenwoordig nog de waarde van het faxapparaat? In de film kreeg het faxapparaat enorme waarde.

Niet alleen de waarde van technologische ontwikkelingen werd soms verkeerd ingeschat. Ook de ‘kunde.’ Neem nu de hoverboards. Ja, ze zijn er, maar daar zitten in de meeste gevallen toch echt wieltjes onder. Helemaal zelf zweven is nog niet echt een optie. Er zijn mogelijkheden daarvoor, maar die zijn niet echt te vergelijken met de uitvindingen zoals die gepresenteerd werden in de film. De modellen die er wel zijn zonder wieltjes vereisten een motor en kunnen niet dat wat in de film zichtbaar was.

Dan Jaws. De film kwam uit in 1975 en volgden nog eens drie opvolgers: Jaws 2 (1978), Jasws 3-D (1983) en Jaws: The Revenge (1987). Er kwamen geen negentien films uit, gelukkig.

Licht aan, licht uit

Het was natuurlijk echt toekomstmuziek in 2015 om de lichten aan en uit te zetten met alleen maar je stem. Dat was zo in 2015. Na die tijd….

In mijn geval zou het zijn: “Hey Google, bureaulamp aan!” Daarover gesproken: videobeelden bekijken en videogespreken voeren via een bril. Ah, nu niet meer. In 2015 was er Google Glass. Google besloot de ontwikkeling ervan stop te zetten. Waarmee het bedrijf wel besloot door te gaan, net zoals andere aanbieders (Microsoft, Jitsi, Zoom) was ‘bellen’ via je televisie. Laten we eerlijk zijn: het gaat hier gewoon om videovergaderen of hoe je het ook wenst te noemen. De communicatie via een scherm. Zoveel anders dan die gewone telefoongesprekken. Ik weet niet hoe jij tijdens de lockdown gecommuniceerd hebt met je collega’s…. Misschien niet via de televisie. Alleen bedenk goed, via een smart tv of door een computer aan te sluiten op een televisie is het ook gewoon mogelijk wat je ziet in die film. Sterker nog, dit was in beperkte vorm al mogelijk in 2015.

Discussies

Er zijn een aantal onderwerpen waarover we kunnen discussiëren. Zijn ze nu wel of niet realistisch of uitgekomen?
De gigantische billboards met hologrammen? Nee, geen hologrammen. Wel gigantische billboards met bewegende beelden, die er veel van weghebben. Dus, gedeeltelijk.

In de ‘neppe’ USA Today staat een vermelding naar de Slamball Playoffs. Er is geen landelijke Amerikaanse competitie die zoveel bekendheid heeft als playoffs Slamball en vergelijkbaar is met honkbal. Er is alleen wel een sport die Slamball heet inmiddels. Mocht je er niet bekend mee zijn: het is een combinatie van basketbal, voetbal, hockey en je hebt er trampolines voor nodig. Wel zijn er professionale competities. De sport is in 1999 bedacht door Mason Gordon. Het is natuurlijk leuk dat Gordon genoemd wordt als de bedenker, maar iedereen weet dat hij zich vast heeft laten leiden door deze film. Dat kan niet anders!

Hoe zit het dan met het binnenstebuiten dragen van broeken? Geloof het of niet, dit is een trend geweest. Mocht je deze hebben gemist: aan het begin van de jaren negentig, heel kort. Dankzij de formatie KrissKross om precies te zijn. Het was geen blijvertje.

Er was nog veel meer…

Naast dit alles was er nog veel meer. Neem nu bijvoorbeeld dit artikel van Screencrush.com bijvoorbeeld. Dat artikel is geschreven op 19 oktober 2015 en het is grappig wanneer je bedenkt dat sommige zaken die in dat artikel genoemd worden inmiddels dus al wel mogelijk zijn.

Een zinvolle dag?

Is het een zinvolle dag, deze Back to the Future Day? Het is een dag waarop je een goede reden hebt om in ieder geval alle drie de films te bekijken. Daarnaast is de tweede film uit de reeks een goed moment om te reflecteren. Welke voorspellingen zijn uitgekomen en welke niet?

Lees ook

Gerelateerd

Ga naar de inhoud